Recensie: Dor

Titel: Dor

Auteur: Neal & Jarrod Shusterman

Vertaling: Lydia Meeder

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Fantoom

Bladzijdes: 456

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789059246676

Prijs: 22,50

Link naar de pagina op Goodreads

Door de klimaatveranderingen moeten mensen nu iets zuiniger zijn op het water. California krijgt van de een op de andere dag geen water meer. Alyssa woont in een rustige buurt, maar als eenmaal de kranen niet meer lopen, worden buurtbewoners al snel kwaadaardig. Iedereen gaat op zoek naar de laatste voorraad aan water, want zonder water sterft een mens al binnen enkele dagen… Alyssa moet grote beslissingen nemen als haar ouders eenmaal niet meer terugkeren en zij met haar broertje thuis zijn…

Dor is een boek dat ik een aantal maanden geleden spontaan ontving in de brievenbus. Dit boek klonk best interessant, maar door de hoeveelheid recensie-exemplaren die ik al binnen kreeg, kon ik dit boek niet op de korte termijn oppakken. Aan het begin van 2020 had ik gelukkig een flinke inhaalslag gemaakt met alle boeken die ik moest lezen, dus toen was Dor eindelijk aan de beurt!

Dor is een verhaal dat de ernst van klimaatverandering laat zien. In deze toekomst wordt er zuinig omgegaan met water, maar als California zonder water komt te zitten, breekt de hel los (haast letterlijk). Mensen doen er alles aan om aan water te komen, maar als dat eenmaal op is wordt het een strijd om te overleven. Mensen laten zichzelf van hun slechtste en meest egoïstische kant zien en vrienden worden vijanden. Het is echt schokkend om te zien hoe afhankelijk mensen zijn van water en wat voor impact een waterstop kan hebben. Daarbij voelt dit verhaal zo huiveringwekkend, aangezien zo’n scenario echt kan gebeuren in de nabije toekomst. Het boek waarschuwt je vooral voor de opwarming van de aarde, wat duidelijk naar voren komt.

De schrijfstijl van Neal en Jarrod Shusterman vond ik erg prettig. Het boek leest vlot weg, maar beschrijft zeer goed de ernst van de situatie en de paniek die mensen hebben als ze geen water in bezit hebben. Ook lees je vanuit meerdere perspectieven, die allemaal hun eigen stem hebben. Door de meerdere perspectieven zie je ook verschillende mensen die elk op hun eigen manier de droogte confronteren. Sommigen worden gek, anderen proberen het hoofd koel te houden en anderen willen maar al te graag vertrekken naar de overlevingsbunker die ze bezitten. Sommige perspectieven kwamen niet vaak voor in het verhaal en waren wat overbodig, maar hierdoor kreeg je wel een betere kijk in de situatie en hoe mensen hierop reageerden.

Dor is een erg heftig boek waar de paniek en de dorst erg voelbaar zijn. Dit hele verhaal is een zoektocht naar water en bestaat uit vele spannende hoofdstukken en confrontaties met andere waterzombies (ja, mensen worden haast zombies als ze enorm veel dorst hebben). Het verhaal is angstaanjagend realistisch en het wist me zeker in zijn greep te houden. Een erg tof boek dat erg actueel is rondom de klimaatverandering, ook een aanrader als je houdt van Als de nacht eindigt!

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.