Recensie: Dwaalspoor

Titel: Dwaalspoor

Auteur: Caleb Roehrig

Vertaling: Sandra C. Hessels

Genre: Thriller, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 304

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000365241

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Rufus is op een feestje, maar zijn avond krijgt een andere wending als zijn ex-vriendje opduikt. Hun relatie eindigde voor Rufus met een gebroken hart, dus deze reünie is niet bepaald aangenaam. Dan wordt Rufus ook nog door zijn zus April gebeld, die hem smeekt om naar haar toe te komen. Rufus en zijn ex-vriend Sebastian gaan naar haar toe en komen terecht in een afschuwelijk tafereel: April zit onder het bloed, terwijl ze een mes in haar hand heeft en naast het levenloze lichaam van haar vriendje Fox zit. Zijn zus zegt dat ze niet de dader is en sluit een deal met Rufus zodat hij haar helpt om de echte dader op te sporen. Hij kan haast niemand vertrouwen, maar Sebastian is bereid hem te helpen. Weet Rufus de onschuld van zijn zus te bewijzen en wie is de echte moordenaar?

Caleb Roehrig is bekend van Voor het laatst gezien, een YA-thriller met een contemporary randje die ik zeker kon waarderen. Nu is Calebs tweede boek uit, Dwaalspoor. Ik was erg benieuwd naar de volgende ervaring met Roehrigs boeken, dus op een koele winterdag begon ik aan dit spannende verhaal. Wie heeft een moord op zijn of haar geweten?

Caleb Roehrigs schrijfstijl is weer net zo goed als het eerste boek. Caleb zet je constant op het verkeerde been terwijl je samen met Rufus en Sebastian op onderzoek uit gaat. Ik vond het erg spannend om telkens andere verdachten te hebben, wie heeft het nou gedaan? Rufus is een echte Sherlock die goede vragen stelt en merkt wanneer mensen zichzelf tegenspreken. Dit constante speurwerk is heel indrukwekkend en de uiteindelijke dader had ik ook helemaal niet zien aankomen. Ja, ik was echt in shock!

Er is wel een aspect aan Roehrigs boeken die me helaas wat minder aanspreekt, namelijk de personages. Net zoals het vorige boek kom je in aanmerking met personages die erg vals zijn, veel leugens verspreiden en totaal niet vriendelijk overkomen. Ook in dit boek zie je telkens personages die agressief zijn, veel pestgedrag vertonen of erg achterbaks zijn. Logisch ook, want zo kan je bij een thriller als deze veel verdachten hebben, maar ik kreeg daardoor een enorme afkeer naar alle personages (met uitzondering van Rufus en Sebastian). Net als Calebs andere boek werd mijn leesplezier gewoon minder doordat ik de personages absoluut niet prettig vond, wat zonde is voor zo’n sterke thriller als deze.

Caleb Roehrig is homoseksueel en zijn personages zijn dat ook. De coming-out is dan ook een belangrijk thema in zijn boeken, wat je merkt bij Dwaalspoor. Je ziet zowel de positieve kanten (familieleden en vrienden die je geaardheid gewoon accepteren en er geen probleem van maken), maar ook de negatieve kanten (strenge ouders, nare opmerkingen etc.). Hierdoor heeft dit boek wat contemporary-kenmerken, wat een fijne afwisseling tussen alle thrillermomenten.

 

Dwaalspoor is een spannend boek met een verrassend einde en de mix met contemporary-kenmerken werkt zeker erg goed, alleen wisten veel personages (oftewel de verdachten) mij totaal niet aan te spreken. Dit is ontzettend jammer, want daardoor had ik niet een heel ontspannen gevoel tijdens het lezen. Ik hoop daarom ook dat Roehrigs volgende boek iets meer aangename personages heeft, zodat zijn boeken voor mij behoren tot de YA-thrillertoppers!

Beoordeling: 7/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen van de uitgeverij, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik Best of YA erg dankbaar voor ben. 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.