Titel: Echte Amerikaanse jongens
Auteurs: Jason Reynolds & Brendan Kiely
Vertaling: Maria Postema
Genre: Young Adult, Contemporary
Uitgeverij: Blossom Books
Bladzijdes: 271
Bindwijze: Paperback
ISBN: 9789463491563
Prijs: 18,99
Link naar de pagina op Goodreads
Rashad gaat op een vrijdagavond de supermarkt in om wat spullen te halen. Dit loopt alleen uit de hand, want een politieagent vermoedt dat Rashad wilde stelen en hij wordt hard aangepakt. Rashad belandt zelfs in het ziekenhuis doordat hij hard is geslagen, en Quinn ziet het allemaal gebeuren. Quinn kent de politieagent als de broer van zijn beste vriend en hij weet niet wat hij met de situatie aan moet. Rashad begint door zijn opname in het ziekenhuis met een discussie over politiegeweld en racisme, maar aan welke kant hoor Quinn te staan?
Jason Reynolds is een auteur die me omver heeft geblazen met 67 seconden. Dit boek was zo rauw en oprecht en ik kon daarna niet wachten om meer van hem te lezen. Dit keer is het geen boek in vrije versvorm, maar een boek vanuit twee perspectieven die is geschreven door twee personages. Jason Reynolds schrijft de hoofdstukken vanuit Rashad, terwijl Brendan Kiely de hoofdstukken vanuit Quinn schrijft. Is dit een prima combinatie, of heeft Jason Reynolds me teleurgesteld?
Echte Amerikaanse jongens heeft twee perspectieven vanuit twee auteurs, wat een goede afwisseling is. Je leest telkens over een dag uit het leven van Rashad en Quinn. Het ene hoofdstuk over Rashad, de andere over Quinn. Het verhaal beslaat een hele week en beide auteurs weten hun eigen schrijfstijl te laten zien aan de lezer. Jason Reynolds wist weer hele sterke hoofdstukken neer te pennen. De hoofdstukken van Brendan Kiely zijn ook erg goed en laten een andere kant van het verhaal zien, hoewel zijn schrijfstijl iets losser aanvoelt. Dit vond ik niet heel prettig, maar liet wel goed het verschil zien tussen Rashad en Quinn.
Beide perspectieven laten verschillende kanten zien van politiegeweld en racisme. Rashad is het slachtoffer en wordt het begin van een discussiepunt over racisme en politiegeweld, hoewel hij daar niet meteen om gevraagd heeft. Rashad is een goede jongen en is ontzettend sterk, wat een mooie tegenstelling is tot Quinn. Quinn is ook een goede jongen, maar vindt het moeilijk een duidelijke mening te hebben. Hij vindt de broer van zijn beste vriend een goed persoon, maar hij ziet ook dat de arrestatie van Rashad erg onterecht was. Zijn worsteling als blanke jongen is interessant om te lezen. Wat vooral indruk op me maakte is de vader van Rashad. Hij liet zien dat veel mensen vooroordelen hebben, zelfs als ze daar zelf mee te maken krijgen.
Echte Amerikaanse jongens heeft een einde met veel kracht. Het is een belangrijk boek dat zeker in het straatje past van The Hate U Give, hoewel het ook nieuwe inzichten weet te geven door de twee perspectieven. Hoewel de situatie in Nederland anders is dan die in de Verenigde Staten, weet het ook aan ons een boodschap achter te laten. Dit mag echt verplichte kost worden op de middelbare school, want Echte Amerikaanse jongens is een boek dat vele kanten weet te belichten.
Beoordeling: 8/10
Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.