Recensie: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries

Titel: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries

Auteur: Krystal Sutherland

Vertaling: Hanneke van Soest

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Young & Awesome

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789025874650

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Esther heeft een familie die lijdt aan vele angsten. Haar opa vertelde dat hij de Dood heeft ontmoet en dat de familie een vloek heeft, waardoor ze overlijden aan hun grootste angst. Angst voor het donker, de buitenwereld of het water, alle familieleden van Esther hebben wel een fobie. Esther wil niet het slachtoffer worden van de vloek, dus ze gaat al haar angsten uit de weg, zodat ze nooit een angst heeft die de grootste is. Ze heeft een hele lijst samengesteld met haar angsten, maar Jonah, een oude vriend van haar, heeft deze lijst gestolen. Jonah zorgt ervoor dat Esther wekelijks een van haar angsten onder ogen gaat, in de hoop al haar angsten te overwinnen, maar gaat dit wel lukken?

 

Krystal Sutherland leek mij al een lange tijd een bijzondere schrijfster, maar ik had telkens maar niet haar boek Sterrenstof op weten te pakken. Nu haar nieuwe boek, Een bijna definitieve lijst van nachtmerries, is verschenen, leek mij dit een goed moment om de schrijfsels van Krystal te gaan ontdekken. Een boek waarin de hoofdpersoon haar angsten moet overwinnen, dat klinkt goed! Maar was dat het ook?

 

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries is een bijzonder boek dat mij op meerdere manieren wist te verrassen. Krystal Sutherland is een schrijfster die een luchtig en fijn verhaal kan schrijven met wat extra (duistere) lagen die het verhaal zo veel inhoud geven. Ik had gewoon moeite om dit boek weg te leggen, want Krystal Sutherland weet je als lezer met gemak mee te nemen in het hoofd van Esther. Esther is een meisje met veel angsten en veel zorgen rondom haar familie, wat haar heel breekbaar maakt. Toch weet ze haar beste beentje voor te zetten en is ze stoerder dan ze denkt, waar ik veel bewondering voor had. Jonah vond ik op het eerste ogenblik een vervelende jongen die alleen maar problemen met zich meebrengt, maar als hij zich eenmaal openstelt ga je zonder twijfel met hem meeleven.

Het hele idee van het overwinnen van angsten vond ik erg mooi neergezet in dit boek. Esther leeft in alle voorzichtigheid, maar Jonah weet haar te laten zien dat je je angsten moet overwinnen om het gevoel te hebben dat je leeft. De groei van beide personages is ontroerend om te zien. De twee pubers stralen veel kracht uit, maar hebben ook veel verdriet. Hun worstelingen met henzelf en de wereld staat erg centraal in dit boek, waardoor je als lezer ook de behoefte krijgt om je eigen angsten te overwinnen.

Een heel tof aspect van dit boek is de vloek rondom de familie van Esther en haar opa’s ontmoetingen met de Dood. Het bezorgde het boek een licht paranormaal randje, waar ik zeer van genoot. Ik vroeg me constant af of deze vloek onzin was of dat er een waarheid in schuilde, waardoor ik dit boek haast niet kon wegleggen. Dit boek mag dan wel een contemporary zijn, maar de vloek van de familie van Esther gaf het boek die extra laag waar ik naar zocht.

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries is een mooi verhaal waar je geïnspireerd door raakt om je eigen angsten te overwinnen. Ik kan nu niet wachten om het andere boek van Krystal te gaan lezen! Haar schrijfstijl is aangenaam, haar personages zijn complex en realistisch en de extra duistere en paranormale lagen in het verhaal maakten het tot één mooi geheel. Ik ben fan!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar van de uitgeverij in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij erg dankbaar voor ben. 

2 reacties

  1. Dit klinkt eigenlijk best leuk! Ik vond Sterrenstof van dezelfde schrijfster niet zo, terwijl iedereen er toen zo positief over was.. maar I don’t know. Dat was niet echt mijn ding. Maar dit verhaal spreekt me meer aan.

    1. Ik denk ook wel dat dit boek je gaat bevallen! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.