Recensie: Een goede kans

Titel: Een goede kans

Auteur: Sarah Moore Fitzgerald

Genre: Contemporary, Middle Grade

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 194

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000354764

Prijs: 17,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Minty was altijd een zorgeloos meisje, maar dat verandert al snel als haar ouders gaan scheiden. Haar wereld ziet er minder kleurrijk uit, dus ze heeft zeker steun nodig in deze moeilijke tijd. Ned Buckley is een nieuw klasgenootje van Minty die vrij weinig zegt. Hij is mysterieus, lijkt altijd boos te zijn op zijn klasgenootjes en is ook vaak niet aanwezig in de les. Wanneer Minty de realiteit wil ontvluchten en door het bos Nettlebog loopt, ziet hij Ned met zijn oma in een caravan bij een riviertje. Minty komt erachter dat Ned wilde paarden kan berijden. Kan Ned de houvast zijn die Minty nodig heeft, zelfs als iedereen alleen maar de slechte kant van Ned ziet?

 

De appeltaart van hoop is een van mijn favoriete boeken. Dit boek zit zo vol emotie, hoop en de meest lieve en onschuldige personages. Ik had zo genoten van dit verhaal en ik startte een hele De appeltaart van hoop-hype, waardoor vele mensen op mijn aanraden het boek hadden gekocht en gelezen. Ik stond daarom ook helemaal te springen toen ik hoorde dat het nieuwe boek van Sarah Moore Fitzgerald uitgegeven werd in het Nederlands. En ja hoor, het is zover. Ook jij kan dit mooie boek gaan lezen. Hoewel dit boek niet zou kunnen tippen aan De appeltaart van hoop (dat kan eigenlijk geen enkel boek), start ik maar al te graag weer een hype, want dat verdient Sarah Moore Fitzgerald voor de volle honderd procent.

Hetgeen wat ik al snel herkende was de mooie schrijfstijl van Sarah. Ik weet niet hoe ze het doet, maar het hele sfeertje rondom haar boeken is altijd zo puur, zo bescheiden en zo vertederend. Sarah schrijft weer vanuit het perspectief van een kind, wat echt een succes is. Minty heeft zo’n onschuldige ziel die genoeg oneerlijkheid meemaakt, maar ze heeft gelukkig steun. Daarbij is het een meisje die ziet wanneer mensen tegen haar liegen. Zo doet haar moeder alsof de scheiding totaal niet erg is, terwijl Minty weet dat haar moeder vanbinnen veel pijn lijdt. Minty is zo oprecht en zorgzaam en Sarah Moore Fitzgerald weet daardoor dezelfde emoties in mij op te wekken als in De appeltaart van hoop.

 

Het mooie aan dit boek vind ik vooral de boodschap achter het verhaal: oordeel niet snel over mensen en heb geen vooroordelen. Ned is in het begin heel moeilijk te peilen door zijn klasgenootjes. Er gaan wat vreemde geruchten over hem de rondte, maar Minty trekt zich daar niets van aan. Is Ned wel zo’n slechte en gevaarlijke jongen als iedereen zegt? Zij kijkt verder dan haar neus lang is en probeert de ware Ned goed te leren kennen. Er zouden meer mensen moeten zijn zoals Minty, want die maken de wereld echt een stukje mooier.

 

Een goede kans had niet zo’n grote impact op mij als De appeltaart van hoop, maar was desalniettemin een prachtig verhaal over twee kinderen die steun zoeken bij elkaar. Door dit boek werd ik verdrietig, boos, verbaasd en ontzettend blij. De boeken van Sarah Moore Fitzgerald weten altijd ondanks de oneerlijkheid, mij meer vertrouwen te geven in de mensheid. Iedereen verdient een kans om gekend te worden en iedereen verdient een kans om dit prachtige boek te lezen. Sarah Moore Fitzgerald vertelde mij op Twitter dat  elke auteur volgens haar een lezer zoals mij moet hebben (zo lief!), maar elke lezer zou een schrijver zoals Sarah Moore Fitzgerald moeten hebben, omdat zij mijn liefde voor boeken alleen maar vergroot.

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. De covers van deze boeken vind ik ook heel origineel! Ik heb de boeken niet gelezen, maar vind ze er in ieder geval leuk uit zien 😉

  1. Moet je zeker doen Lisa, ze zijn zooooooo goed! En inderdaad, echt een plaatje voor in je boekenkast! 🙂

 2. 1. Cover is prett-ay
  2. Minty is best wel een toffe naam?
  3. Sarah Moore Fitzgerald
  = I need to read this

  1. (dit duurde maar 4.51 minuten, ik ga vooruit wow)

  2. = ja dat moet je

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.