Recensie: Een heel bijzonder meisje

Titel: Een heel bijzonder meisje13 Een heel bijzonder meisje Anna van Praag

Auteur: Anna van Praag

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 141

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 14,95

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Casa Nostra is een sekte die een eigen vakantie-eiland heeft in Italië. Hier zijn allemaal succesvolle mensen met hun leidster Sofía. Alicia’s ouders zijn lid geworden van deze sekte als ze elf wordt. Alicia leer zo het vreugdige maar vreemde leven kennen rondom Casa Nostra.

 

Laatst kreeg ik een spontaan pakketje van uitgeverij Lemniscaat met daarin Een heel bijzonder meisje. Ik had nog weinig gehoord over dit boek, dus ik kon met een frisse blik in dit boek duiken. De uitgeverij heeft een goede zet gedaan door dit recensie-exemplaar naar mij te versturen, want ik heb er erg van genoten en ik ben heel blij dat ik dit boek heb mogen ontvangen.

 

Een heel bijzonder meisje is geen dik boek en heb je daarom makkelijk binnen een middagje uit. Een lang middagje, dat wel, want de schrijfstijl is ingetogen maar heel fijn om te lezen, waardoor je er graag de tijd voor neemt. Ik kreeg echt het gevoel alsof een pubermeisje dit schreef en ze nog niet veel levenservaring heeft. De dingen die gebeuren bij de sekte zijn best heftig, maar Alicia reageert er heel rustig op, alsof ze nog niet begrijpt wat deze sekte allemaal doet. Seks, drugs, misbruik en ruige feesten, het gebeurt er allemaal. Ik vond het heel interessant wat voor impact zoiets heeft op een jong meisje en hoe iedereen erop reageert. Dit boek hield me in zijn greep en uiteindelijk kon ik het gewoon niet loslaten.

 

Het begin van het boek verliep nog wat stroef. Alicia, de hoofdpersoon, heeft het vaak over ”jij”, hoewel het in het begin even uitvogelen is wie die persoon precies is en welke andere rollen er zijn in het verhaal. De eerste paar hoofdstukken zijn daarom wat verwarrend, maar als je daar eenmaal doorheen bent gekomen, zit er meer logica en overzicht in het verhaal en lees je het met veel meer plezier.

 

Dit boek wekt heel veel vragen op, al helemaal als je weet dat Anna van Praag van haar tiende tot vijftiende deels in een sekte is opgegroeid. Dit verhaal is dus op waarheid gebaseerd en dat maakt het heel indrukwekkend. Als buitenstaander kan je nauwelijks een voorstelling maken hoe het is om op te groeien in een sekte, maar Anna van Praag kan je dus een goed beeld geven van de situatie. Het maakt het verhaal echt luguber, zo’n leven zou ik dus nooit willen hebben…

 

Een heel bijzonder meisje is een sterk verhaal met een naar randje. Je zou gewoon het liefst willen dat dit boek ver van de werkelijkheid af ligt, maar het is juist zo realistisch! Op 11 september is er een boekpresentatie van dit boek in boekhandel Scheltema in Amsterdam waar veel vragen gesteld zullen worden aan Anna van Praag. Als je het boek gaat kopen, raad ik je zeker aan om de boekpresentatie te bezoeken, aangezien je na het lezen van dit boek heel geïnteresseerd zult zijn naar de schrijver.

2 reacties

  1. Dit lijkt mij een mooi boek om te lezen

  2. Ik ben er nu in bezig en ik ben duidelijk nog bij dat moeilijke begin.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.