Recensie: Een onzeker licht (The Darkest Minds #3)

Titel: Een onzeker licht (The Darkest Minds #3)

Auteur: Alexandra Bracken

Vertaling: Anne-Marieke Buijs

Genre: Dystopia, Young Adult

Uitgeverij: Young Adult Karakter

Bladzijdes: 480

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789045215655

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Na het overleven van een aanval van de regering moet Ruby en haar groep reizen naar het noorden om zich te hergroeperen. Clancy Gray gaat zelfs mee, het grote gevaar voor de groep. Ruby doet er alles aan om alle kinderen in veiligheid te brengen. Kan er een oplossing zijn voor hun gaven, kan Ruby ervoor zorgen dat alle Psi-kinderen in de heropvoedingskampen worden bevrijd?

 

The Darkest Minds is eindelijk vertaald in het Nederlands en de hele trilogie kwam snel achter elkaar uit. De Overlevenden en Onvergetelijk vond ik erg spannend, maar kon het laatste deel wel voldoen aan mijn verwachtingen? Het einde van het tweede deel maakte mij namelijk erg nieuwsgierig, dus ik hoopte wel dat het einde erg episch zou worden. Zou dat gelukt zijn?

In Een onzeker licht lees je meer over de beklemmende wereld waar Ruby in leeft. Alle volwassenen zijn bang voor de kinderen die sterke krachten hebben gekregen, maar Ruby probeert deze wrede wereld te verbeteren. Na de aanval in het vorige deel moet Ruby en de hele groep als het ware opnieuw beginnen, waardoor ze beetje bij beetje een plan gaan bedenken om de regering te stoppen met hun gewelddadige beleid. Hoewel de spanning constant te vinden was, wist het boek mij niet echt te pakken. Ik kwam zelfs in een leesdipje (wat ook kwam door tentamens) en toen ik eenmaal weer het boek ging lezen, had ik haast het idee dat er in het eerste helft van het boek haast niks gebeurd was. Erg jammer, want daardoor voelde het voor mij meer dat Alexandra Bracken het einde vooral probeerde uit te stellen.

Goed, hoewel de eerste helft vrij traag verliep (het verhaal kabbelde maar een beetje voort, maar grote ontwikkelingen kwamen er niet), veranderde dat zeker in de tweede helft van het verhaal. Hier komt Ruby tot meer ontdekkingen over de ziekte van de kinderen, komen ze dichterbij een ontsnappingsmissie voor de kinderen in de heropvoedingskampen en hebben sommige personages een grote ontwikkeling waardoor ze veel sterker zijn dan ooit. Ik zat er weer helemaal in! Een onzeker licht was een boek waar ik even in moest komen, maar uiteindelijk was ik erg onder de indruk door alle gebeurtenissen van Ruby.

Het einde was voor mij een geslaagd slotstuk voor deze trilogie. Het einde zorgde ervoor dat het cirkeltje rond was en ik was erg tevreden met de situatie van de vele kinderen. Het einde was lekker spannend, werd aangekondigd met nog wat heftige momenten, af en toe wat pijnlijke gebeurtenissen wat betreft bepaalde personages en verhaallijnen die tot nu toe vrij negatief waren, werden goed afgesloten. De setting in de hele trilogie is erg angstaanjagend en barst van de spanning, maar als kritiekpunt is het wel iets wat de YA-lezers in deze tijd wel vaker hebben gelezen. Misschien dat deze trilogie iets te laat op de Nederlandse boekenmarkt kwam? Aan de andere kant is dit juist de perfecte timing, aangezien iedereen nu erg nieuwsgierig kan worden naar de boekverfilming dit jaar! The Darkest Minds is in ieder geval een stoere trilogie die af en toe wat traag op gang komt, maar hele gave wendingen heeft waar alle YA-lezers van kunnen genieten!

Beoordeling: 7/10

Dit boek heb ik ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media. 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.