Recensie: Een zeer opmerkelijk verschijnsel (Een zeer opmerkelijk verschijnsel #1)

Titel: Een zeer opmerkelijk verschijnsel (Een zeer opmerkelijk verschijnsel #1)

Auteur: Hank Green

Vertaling: Karin de Haas

Genre: Science Fiction

Uitgeverij: Harpercollins

Bladzijdes: 382

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789402730203

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

April May woont in New York en na een lange werkdag stuit ze op een gigantisch sculptuur, die opeens in het midden van de straat staat. Niemand weet hoe dit standbeeld er staat, en aangezien April kunstzinnig is aangelegd, belt ze meteen een vriend op en maakt ze een video van het standbeeld, welke ze Carl noemt. Dit filmpje wordt een enorme hit op YouTube, helemaal als er meerdere ‘Carls’ in verschillende wereldsteden zijn. April wordt beroemd aangezien zij de eerste was die dit standbeeld opmerkte, maar wat schuilt er achter dit standbeeld? April May probeert hier achter te komen, terwijl haar opkomende roem haar leven compleet verandert. 

 

De broers Green zijn twee bijzondere mannen, zo ben ik een groot fan van de boeken van John Green. Zijn broertje Hank heeft nu ook een begin gemaakt aan zijn schrijfcarrière, waar ik wel benieuwd naar was. Voor de BKYA mocht ik dit boek lezen voor een recensie in de boekenkrant, dus haal deze zeker in huis, aangezien deze krant vol toffe YA-rubrieken zit. Wist Hank Green zijn broer te overtreffen?

Een zeer opmerkelijk verschijnsel is een mysterieus verhaal waarbij de standbeelden, de ‘Carls’, centraal staan. Deze standbeelden zijn uit het niets verschenen in verschillende wereldsteden, terwijl niemand weet hoe ze er zijn beland. Zelfs het materiaal van de standbeelden is haast onnatuurlijk, dus al snel is er een hele zoektocht naar de achtergrond van de Carls. Deze zoektocht vond ik echt briljant. April May en haar vrienden moeten vele puzzels oplossen en codes kraken om meer te weten te komen over de standbeelden. De hele wereld is in de ban van de Carls! Het mysterie rondom de Carls had mij ook in zijn greep, waardoor ik na één hoofdstuk echt niet dit boek weg kon leggen…

Naast het geweldige mysterie rondom de Carls merk je ook een persoonlijke tintje van Hank Green, namelijk de plotselinge roem die je kan krijgen door YouTube. April May wordt opeens beroemd door haar video op YouTube en wordt zelfs door vele televisieprogramma’s gevraagd. Ze krijgt tonnen met geld, wordt zelfs in de gaten gehouden door de overheid en wordt gezien als een soort uitverkorene die als eerste het mysterie van de Carls moet oplossen. Deze roem heeft zowel voordelen en nadelen, wat Hank goed aankaart. Ik vond April May af en toe wel wat afstandelijk, ook tegenover haar naasten. De schrijfstijl is ook iets meer gericht naar volwassenen, maar ik denk dat veel YA-lezers kunnen smullen van dit boek. Verwacht niet mooie metaforen die je gewend bent van John Green, maar juist interessante wendingen en oplopende spanningen wat betreft de Carls.

De Carls zijn een bijzonder mysterie waar je alleen maar meer van wil weten. Ik kan bijvoorbeeld echt niet wachten op het vervolg, want dat einde schreeuwt gewoon om meer! Het mysterie werd gaandeweg het verhaal veel spectaculairder en ik vind het erg knap dat Hank zulke complexe puzzels weet te bedenken. Vergeet niet mijn recensie in de BKYA te lezen, dan kan je daarnaast nog veel YA-boekennieuws lezen waar je vast enorm van kan genieten!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie voor de BKYA.

1 reactie

  1. Ik vond het een fantastisch boek. Vooral omdat het mij echt even de wereld om me heen liet vergeten.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.