Recensie: Eleanor & Park

Titel: Eleanor & Park
Auteur: Rainbow Rowell
Genre: Young Adult, Romantiek
Uitgeverij: Van Goor
Bladzijdes: 336
Bindwijze: Paperback
Prijs: 17,99
Cijfer: 9/10
Link naar de pagina op Goodreads

Dit boek gaat over een bijzondere eerste jeugdliefde tussen twee buitenbeentjes tijdens een schooljaar in 1986. Eleanor komt op een nieuwe school terecht. Eleanor heeft een zware thuissituatie, haar gezin leeft namelijk in armoede en haar stiefvader is vreselijk. Daarbij heeft ze rode krullen, is ze wat forser dan de gemiddelde meid en heeft ze gekke kleren aan. Eleanor komt in de eerste busrit naar school naast Park te zitten, ook een buitenbeentje. Hij is half-Koreaans en houdt van rockmuziek en stripboeken. De twee leerlingen voelen weinig voor elkaar, maar langzaam bloeit de liefde op en kunnen de twee niet zonder elkaar. Eleanor en Park hebben totaal geen idee wat de toekomst hen te wachten zal brengen, maar ze willen hun relatie toch een kans geven. Dit is het verhaal van Eleanor en Park…

Vorige week kreeg ik een mail van uitgeverij Van Goor of ik Eleanor & Park wilde recenseren, een intrigerend liefdesverhaal geschreven door Rainbow Rowell. Hoewel ik erg blij was dat ik werd gevraagd voor een recensie, had ik wel mijn twijfels. Boekbloggersland is heel positief over de boeken van Rainbow Rowell (kijk maar naar Fangirl), maar zou ik dit boek wel kunnen waarderen? Een liefdesverhaal klinkt maar klef, terwijl deze Fanboy eerder houdt van actie en spanning. Aan de andere kant zijn schrijvers als John Green en Gayle Forman zeer positief over dit boek, en laat ik nou net hun boeken erg goed vinden… Ik besloot de gok te wagen en dit is één van de beste keuzes die ik het afgelopen jaar heb gemaakt, want dit boek is verbazingwekkend goed.

Eleanor en Park zijn twee personages die je vanaf de eerste paar bladzijdes al in je hart sluit en die je niet meer laat gaan. Beide personages zijn aangenaam en het wisselende perspectief tussen de twee pubers vond ik totaal niet erg. Het is ontzettend fijn om beide personages te leren kennen, ze zijn namelijk best verschillend maar de overeenkomsten tussen de twee zorgen ervoor dat ze zeker bij elkaar passen.
Eleanor is een verlegen en emotioneel meisje, met dank aan haar afschuwelijke thuissituatie. Ze heeft het erg moeilijk thuis en daardoor krijg je al snel sympathie met deze meid. Als de thuissituatie al niet erg is, wordt ze op haar nieuwe school ook al getreiterd en vindt ze het erg moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Je krijgt veel medelijden met Eleanor, en dan is het maar goed dat Park voor haar klaar staat.
Park is ook een buitenbeentje op zijn school. Hij is als enige half-Koreaans op zijn school, zit op vechtsport, leest stripboeken en luistert naar echte rockmuziek. Hij is een beleefde jongen die streeft naar rechtvaardigheid. Hij bezit ook de gave om de schoonheid in Eleanor te zien, terwijl andere mensen dit niet zien, een gave die meer mensen zouden moeten bezitten als je het mij vraagt. Hij wordt verliefd op een meisje die niet leuk is, maar speciaal. De twee pubers zijn prettige personages waardoor je ze in no-time geweldig gaat vinden.

De opbouw van de relatie tussen Eleanor en Park is origineel en goed uitgewerkt. Tijdens de eerste busrit praten de twee totaal niet met elkaar en vinden ze elkaar maar raar en stom. Dit verandert langzaam wanneer Park merkt dat Eleanor meeleest met zijn stripboeken. Hij leent de stripboeken aan haar uit en stapje voor stapje komen ze in contact met elkaar. Deze opbouw is zeer origineel, want in de meeste boeken worden personages gelijk dol op elkaar, terwijl dat in dit boek het tegenovergestelde is. Ze mogen elkaar totaal niet, maar hun liefde voor stripboeken en muziek brengt hen naar elkaar toe. Ze hebben geen zekerheid of hun relatie standhoudt, maar ze doen er alles aan om bij elkaar te blijven.
Dit boek vond ik zeer realistisch en gaf totaal geen zoetsappig beeld van een relatie. Dit is juist een verhaal over twee buitenbeentjes met zware omstandigheden. Dat het verhaal zich afspeelt in 1986 is dan ook ideaal, omdat daar zulke armoedige omstandigheden vaak aan de orde waren. Ook gaf het wat oudere beeld van casettebandjes een ouderwets sfeertje, wat een leuke toevoeging is aan dit boek. Het enige stukje wat ik minder goed vond, was het eerste telefoongesprek tussen Eleanor en Park. Het was voor mij iets te klef en ging iets te snel naar mijn idee.

En dat einde… Wow… Toen ik eenmaal de laatste zinnen had gelezen, kon ik niets anders doen dan een paar minuten stil zitten en nadenken over dit boek. Het einde raakt je echt en is heel bijzonder. Het is een open einde en kan best frustrerend zijn, maar het zorgt er ook voor dat je dit boek dagen lang niet uit je hoofd kan zetten.

Eleanor & Park is een schitterend boek over twee buitenbeentjes die veiligheid en liefde zoeken bij elkaar. Hoewel dit boek romantisch aanvoelt, zouden jongens dit boek ook een kans moeten geven, aangezien de visie van een een jongen en een meisje worden toegelicht in dit boek. Als je dit boek eenmaal leest kan je niet wachten om jouw Eleanor/Park te vinden, of je zal ontzettend blij zijn dat je diegene al hebt gevonden. Een bijzonder boek wat me wel nieuwsgierig heeft gemaakt naar de andere boeken van Rainbow Rowell! Een dikke 9 dus en een plekje in mijn favoriete boekenlijst!

Ik wil de uitgeverij Van Goor nog bedanken voor het toesturen van een recensie-exemplaar!

12 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Dat einde vond ik inderdaad ook heel frustrerend (ik heb na het lezen van dit boek heel het internet afgestruind naar hints over hoe het verder zou zijn gegaan), maar nu kan ik het wel waarderen! Het zorgt ervoor dat je zelf gaat fantaseren en het is daarnaast een mooi open einde voor een eventueel vervolg 🙂

 2. Ik ga dit weekend in dit boek beginnen. Ben erg benieuwd.

 3. Tof!! Ik wil er binnenkort ook aan beginnen, hij klinkt goed. ^^

  Even een ander vraagje. Ik zag dat je collage boven weg is (op mijn computer gig) en is vervangen door een vraagteken. Ik heb dit zelf ook op mijn blog 🙁
  Mijn blog is lang niet zo groot als jouwe, alleen mn ouders lezen m volgens mij -,-, maar ik vind t wel kut. Ben jij er toevallig al achter wat het is of hoe je t verhelpt??

  1. Hee Merith, alvast veel leesplezier!
   Hmm vreemd, wat ik kan de collage nog steeds zien en op mijn laptop/mobiel ook, de jouwe kan ik nog gewoon zien. Ik kan je denk helaas niet helpen 🙁 Misschien ligt het aan je eigen computer? En ik lees je blog zeker hoor 🙂

  2. Hij doet het alweer, weiird. Bedankt voor je reactie iig ^^

  3. O en sorry voor t lastig vallen onder dit bericht 🙁 Dit gaat helemaal niet over t boek 😐

 4. Ik ben nu halverwege mijn reread en het blijft prachtig <3

 5. Ik wil hem zo graag nog in het Nederlands om te herlezen. <333333

 6. Wauw wat een positieve review! 🙂 Na Fangirl ben ik best benieuwd naar meer van deze auteur, maar de setting in 1986 trekt me echt totaal niet aan helaas.

  1. De setting van 1986 is juist best leuk, als ik jou was zou ik het een kans geven 😉

 7. Ga je ook ‘Fangirl’ lezen van deze auteur? Ik ben erg benieuwd wat je daarvan vindt. Dat boek lijkt jou nl. op het lijf te zijn geschreven!

  1. Ik ben wel nieuwsgierig naar andere boeken van Rainbow Rowell, dus wie weet ga ik die ook een keer lezen! En ja, de titel voorspelt al veel goeds 😉

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.