Recensie: Elke dag broerdag

Titel: Elke dag broerdag

Auteur: Tineke Honingh

Genre: Middle Grade, Contemporary

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Bladzijdes: 176

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000368969

Prijs: 13,99

Kees, Dook, Robbe, Noa en Tibbe zijn onafscheidelijke broers. Ze hebben dan niet allemaal dezelfde ouders, maar zijn voor elkaar de beste broers die ze kunnen voorstellen. Tot er op een dag een paarse envelop in de bus valt, die komt van een advocatenkantoor en heeft het over voogdij… De jongens willen bij elkaar blijven, dus gaan ze samen op pad in het bos en vieren dat het voor hen elke dag broerdag. Maar wat betekent de paarse envelop nou echt?

Elke dag broerdag is een boek dat me al snel aansprak. Het leek me een prachtige middle grade, dus ik wilde hem zeker lezen. Ook een verhaal van een Nederlandse auteur, dat doet me goed! Was dit het boek waarvan ik hoopte, of viel het verhaal toch wat tegen?

De vijf broers in dit verhaal zijn stiefbroers van elkaar, maar passen toch enorm bij elkaar. Robbe en Noa wonen bij hun moeder, Kees en Dook bij hun vader en Tibbe is het kind van beide ouders. Ondanks dat ze niet dezelfde ouders hebben, zijn ze toch de beste broers voor elkaar. Soms nemen hun ouders ze mee voor een broerdag, war ze met z’n allen leuke activiteiten doen. Ik vond het heerlijk om te zien dat de stiefbroers elkaar juist zo fijn vonden, omdat ik meestal lees over stiefouders of stiefbroers/zussen die juist niet goed met elkaar kunnen omgaan. De band die de broers met elkaar hebben is zo fijn en is hartverwarmend.

Hoewel dit verhaal erg kort is en je leest over vijf verschillende broers, wist ik ze toch nog redelijk uit elkaar te houden. Je leest vanuit het perspectief van Noa, een hele lieve jongen die zijn thuissituatie nu prima vindt. Een personage die er voor mij uitsprong wat Tibbe. Tibbe is de jongste van de vijf en is zo’n grappige en vrolijke jongen, fantastisch! De vijf zijn samen een geweldige groep waar ik enorm van genoot.

Halverwege het verhaal kon ik de grote plottwist wel voorspellen, maar dat was geen groot probleem. Het verhaal is zo fijn en laat een prachtige band zien tussen stiefbroers die enorm veel om elkaar geven. Een prettig en licht open einde wist het verhaal mooi af te sluiten. Elke dag broerdag is een uitstekend verhaal waar vele kinderen enorm van kunnen genieten.

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social-media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.