Recensie: Eve & Adam

Titel: Eve & Adam

Auteurs: Michael Grant & Katherine Applegate

Vertaling: Maria Postema

Genre: Science Fiction, Thriller, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 271

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000321056

Prijs: 11,89

Link naar de pagina op Goodreads

Eve wordt op een dag hard geraakt door een tram, en ze wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht aangezien haar been er is afgescheurd, haar ribben zijn verbrijzeld en haar arm niet meer is wat het geweest is. Al snel haalt haar moeder haar uit het ziekenhuis, en ze wordt naar het laboratorium van haar moeder gebracht, die een multimiljonair is en veel ontdekkingen heeft gedaan in geneeskundige middelen. Ze geneest erg snel, maar verveelt zich kapot. Daar heeft haar moeder een oplossing voor, want ze biedt Eve een programma aan waarin ze een mens kan maken. Eve gaat aan de slag met Adam, die de perfecte jongen voor haar zou zijn. Maar is dit wel verstandig, en wat gebeurt er nog meer in het laboratorium van haar moeder?

Aan het begin van 2022 besloot ik mijn boekenkasten te bekijken, en een paar boeken die al lang ongelezen erin staan op te pakken. Zo worden ze dan eindelijk gelezen! Eve & Adam is een boek van mijn vriendin, maar deze wilde ik graag lezen aangezien Michael Grant en Katherine Applegate fantastische boeken hebben geschreven. Zijzelf vond het boek niet denderend, maar ik wilde graag een poging wagen. Het paste mooi bij het vorige boek dat ik heb gelezen (Charisma van Jeanne Ryan), aangezien deze ook over gentherapie gaat. Weet dit boek te voldoen aan mijn verwachtingen, of is het een complete misser?

Michael Grant en Katherine Applegate zijn twee geniale auteurs die de handen ineen hebben geslagen voor dit verhaal. Michael Grant zou je kunnen kennen van Gone, terwijl Katherine Applegate nu populair is rondom De Eindeling-serie. Ik was heel benieuwd naar hun gezamenlijke schrijfkunsten, want hoe zou dit in combinatie zijn? De schrijfstijlen van beide auteurs zijn goed te herkennen in het boek. Michaels schrijfstijl is meer aanwezig in de hoofdstukken vanuit het perspectief van Solo (een jonge medewerker die bij het laboratorium woont) en Katherine Applegate toont veel emoties in de hoofdstukken van Eve. Die stijlen werken prima met elkaar, maar dan heb ik nog niks gezegd over het verhaal…

Eve is een rijk meisje van een moeder die veel onderzoek doet naar gentherapie, maar zijzelf weet hier weinig vanaf. Haar ongeluk zorgt ervoor dat ze in een rolstoel zit, maar ze merkt dat dit bijna onnodig is. Ze krijgt afleiding door het maken van Adam, een perfecte jongen die ze langzaamaan maakt door het experimenteren van DNA (dit doet ze via een computer, dus daadwerkelijk aan DNA werken doet ze niet). Ze vindt het fascinerend om te zien hoe een mens wordt opgebouwd uit DNA, maar merkt samen met Solo dat er meer praktijken gaande zijn in het laboratorium. En o ja, haar beste vriendin (die door haar moeder wordt bestempeld als ”stomme slet”) klopt nog aan voor de hulp bij haar vriend die drugs handelt en in de problemen is geraakt (wat mij betreft een vrij onnodige en rare verhaallijn was). Het hele verhaal voelt zo chaotisch aan, en dat terwijl het idee van het maken van een mens veel potentieel heeft. De actie in het verhaal was warrig, er zijn achteraf nog veel vragen rondom de wetenschap die de moeder van Eve hanteert en de ontknoping weet al helemaal alle logica van zich af te schudden. Dit is niet het boek wat ik hoopte te lezen! Daarbij waren de personages wat kort door de bocht en merkte ik wel kleine passages op die nu niet meer zo goed overkomen op de lezer (lichte mate van slutshaming en homofobie).

Helaas, Eve & Adam mag dan klinken als een fascinerend boek vol spanning, het tegendeel is waar. Het verhaal gaat alle kant, veel personages zijn warrig en het einde weet je niet bepaald te bevredigen. Enorm zonde, want de auteurs weten op zichzelf geniale boeken te schrijven! Dit boek is niet het boek waar ik op had gehoopt, maar als het is in ieder geval wel een boek dat je binnen een weekend kan uitlezen.

Beoordeling: 3/10

1 reactie

  1. Ik las dit boek onwijs lang geleden. Het enige dat ik weet is dat ik het hele boek niet dendernd vond. Zo zonde indd!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.