Recensie: Fangirl

Titel: Fangirl8 Fangirl Rainbow Rowell

Auteur: Rainbow Rowell

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 455

Bindwijze: Paperback

Prijs: 18,99

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Cath is een enorme fangirl en dol op de verhalen van Simon Snow, de hoofdpersoon in een boekenserie van acht delen waarvan er al zeven verkrijgbaar zijn. Cath en haar tweelingzus Wren hebben de boeken verslonden en schrijven ook fanfiction. Toen hun moeder jaren geleden vertrok van huis, hadden ze in ieder geval Simon Snow die hen troost kon bieden. Nu de tweeling gaat studeren komt er meer afstand tussen de twee zussen. Wren is minder van het fangirlen en wil ook geen kamer met haar zus. Cath moet hier mee omgaan, maar dat gaat moeilijk als ze als fangirl in een nieuwe omgeving terecht komt…

 

Toen dit boek uit was gekomen, werd dit boek me al vele malen aangeraden. Als fanboy moest ik dit boek gewoon lezen, maar het kwam er maar niet van. Wat was het probleem? Bang dat het tegen zou vallen? De angst dat dit boek de naam fangirl geen eer aan deed? Tijdens mijn bezoek aan de Deventer Boekenmarkt zag ik het boek liggen en ik zette de fanboy-angstknop om en kocht het boek. Het moment was aangebroken, ik ging Fangirl lezen. Ik hield mijn hart vast want ik hoopte dat dit boek aan alle verwachtingen deed. En ja hoor, ik ben verkocht. Ik ben een fanboy geworden van Fangirl!

 

Rainbow Rowell schrijft ten eerste fantastisch. Haar fijne monologen, vlotte schrijfstijl, de hele sfeer die ze creëert… Ik werd gewoon opgeslokt in dit verhaal en kwam er niet meer uit! Ik deed gewoon moeite om dit boek niet al te snel uit te lezen, ik wilde er juist zo lang mogelijk van genieten. Rainbow Rowell schrijft zulke herkenbare dingen voor fangirls/fanboys, zoals het enthousiasme over bepaalde fandoms, de fanfiction, het awkward zijn als je in een nieuwe situatie terecht komt… Dit boek komt je zo bekend coor als je een fangirl/fanboy bent, je kan met gemak met Cath meeleven. Ze is een verlegen fangirl maar o zo fantastisch. Ik ben gewoon verliefd geworden op Cath (maar laten we even eerlijk zijn, fangirls zijn sowieso geweldig)!

 

Ik had al in het begin weinig spanning verwacht en ik verwachtte ook geen spectaculair verhaal. Dit was het ook niet. Cath is ingetogen, dus het verhaal ook, maar dit maakte het juist zo mooi. Cath is niet zo maar verlegen, daar zit namelijk een geschiedenis achter. Haar verleden ontrafelen en haar familie leren kennen was af en toe hartverscheurend. De tweeling en hun vader hebben een naar verleden gehad en nu gaat het ook niet vlekkeloos. Dit maakte het verhaal heel interessant en als je lezer hoop je zo dat het goed afloopt met Cath en haar familie. Er zijn een aantal heftige onderwerpen in dit boek waardoor het je naast alle fangirlness heel lang bij blijft.

 

Dit boek is uniek in zijn soort omdat er veel fanfiction in staat over Simon Snow. Na elk hoofdstuk lees je nog wat over Simon Snow. Dit vond ik een leuke toevoeging, want elk stuk van Simon Snow had wel een bepaalde link met het verhaal van Cath. Bij elk stukje fanfiction kon ik een verband leggen met de verhaallijn, geweldig om te lezen! De stukken over Simon Snow die Cath voorlas in het verhaal vond ik jammer genoeg minder fijn en juist een onderbreking van het moment. Dit had er voor mij uit gemogen.

 

Fangirl, het boek dat je gewoon zou moeten lezen als er een fangirl/fanboy in je schuilt. Achteraf heb ik een leeg gevoel in mijn buik, ik wil juist meer! Het verhaal van Cath mag van mij nog veel langer doorgaan, want ik zou nog veel meer willen weten over deze fangirl. Gelukkig komt Carry on nog uit, het fanfictionverhaal van Cath over Simon Snow! Ik ben heel benieuwd hoe dat uit gaat pakken.

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Ik vond Fangirl ook een heel goed boek, maar ik ben het met je eens dat de voorleesstukken weg hadden mogen blijven. Ik vond het daardoor lastig om door te blijven lezen, maar godzijdank heb ik dat toch gedaan, want WOW! Wat een goed boek was dat zeg. (Dat ik mezelf overal in herkende, speelt misschien een beetje mee in mijn mening.)

 2. Joost, hoezo een shitload aan bol.com linkjes? ;’)

  1. GET ALL THE BOL LINKJES! 😀

 3. Ik ben ook heeeeel benieuwd naar Carry On! Hopelijk is het net zo leuk als Fangirl 🙂 Heb je al andere boeken van Rainbow Rowell gelezen? Eleanor & Park is ook erg leuk!

  • Gaia Steinbuch op augustus 24, 2015 om 6:35 am
  • Reageer

  Ik vond Fangirl ook een geweldig boek! Goede recensie :).

 4. Ik heb dit boek vorig jaar gekocht op een fangirl reis in Engeland, ik ging naar een Supernatural con en vond de titel toepasselijk. Tijdens de terugvlucht ben in het boek begonnen en wat baalde ik toen we gingen landen haha. Het is één van mijn favoriete boeken die ik zeker nog eens ga herlezen. En natuurlijk wachten op Carry On!

 5. Ik moet dit boek nog eens gaan lezen.Het staat in ieder geval al op mijn to read lijstje

 6. Ik vind dit boek echt geweldig, al snap ik best dat vele zich ergeren aan de Simon Snow stukken. Ik vond ze wel leuk doordat Carry On uitkomt, maar anders waren ze af en toe een beetje overbodig geweest. Ik vond het boek zelfs zo leuk dat ik vorige week de collectors editie heb besteld, dus ik ben benieuwd hoe die uitziet!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.