Recensie: Felix Ever After

Titel: Felix Ever After

Auteur: Kacen Callender

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: HarperCollins Publishers

Bladzijdes: 362

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9780571368013

Prijs: 9,99

Link naar de pagina op Goodreads

Felix Love is een kunstzinnige, zwarte, queer en trans jongen. Hij is trots op zijn eigen identiteit, maar op zijn middelbare school is iemand het daar niet mee eens. Op school wordt er een grote collage van Felix’s oude foto’s en zijn deadname getoond, maar hij weet niet wie dit heeft gedaan. Al snel erna krijgt hij transfobe berichten via Instagram, en bedenkt hij een plan om wraak te nemen op de dader. Hij heeft een vermoeden wie de foto’s heeft geplaatst, maar hij weet niet dat hem in een soort liefdesdriehoek zet…

Kacen Callender is onder andere bekend van Dit is best een episch liefdesverhaal, een boek dat in het Nederlands is vertaal door Querido Glow, een imprint die zich richt op queer young adult boeken. Ik had erg genoten van dit verhaal, maar hoorde vooral veel over Felix Ever After. Mijn vriendin zag op vakantie het boek in de winkel liggen en besloot deze mee te nemen naar huis. Zij las met tranen in haar ogen het boek uit in de trein, en wilde dolgraag dat ik dit boek ook zou oppakken. Waarom dit boek nog niet is vertaald is mij een raadsel, want dit boek is een baanbrekend verhaal met een hoofpersoon die je sowieso in je hart sluit.

Felix Ever After is een mustread en laat zien hoe het is om anders te zijn dan de rest. Felix is trots op zijn identiteit: hij is zwart, queer en ook trans. Hij heeft dankzij zijn vader een borstoperatie gehad en zit aan de hormonen, maar zijn vader vindt het nog steeds moeilijk om hem niet meer als zijn kleine meisje te zien. Helemaal wanneer er een anonieme leerling is die de deadname en oude foto’s van Felix laat zien, wordt het hem aardig lastig gemaakt om zichzelf te zijn. In dit boek krijg je heel duidelijk te zien hoe lastig het voor iemand zoals Felix is om zichzelf te zijn, omdat veel mensen een oordeel hebben en hem niet erkennen zoals anderen. Ook geeft het verhaal goed aan dat gender een lastig iets is, en dat er veel meer is dan alleen man en vrouw. Sterker nog, ik leerde door dit boek nieuwe termen en ging mij erna meer inlezen in verschillende seksualiteiten en geslachten. Dit boek is echt zo’n goed voorbeeld om anderen in te lichten over diversiteit, maar dit is niet alleen maar door de identiteit van de hoofdpersoon.

Naast een unieke hoofdpersoon die een ijzersterke stem heeft, zijn er ook zulke bijzondere personages. Zo is er de beste vriend van Felix, Ezra. Hij is een rijke queer jongen, maar ondanks zijn luxeleven realiseer je dat zijn leven niet altijd zo rooskleurig is. Declan is degene waarvan Felix vermoed dat hij de dader is (en toevallig ook de ex van Ezra), maar hij heeft ook meerdere kanten dan de arrogante en vervelende jongen die je op het eerste ogenblik meemaakt. Er zijn genoeg personages die afschuwelijk dingen zeggen over (en zelfs tegen) Felix, maar daar worden ze ook op gewezen. Dit is ontzettend fijn, want personages leren van hun fouten en degene die fouten maken, worden daar hard op aangesproken. De dader was pas richting het einde te voorspellen, en de ontknoping is hartverwarmend en zorgt voor genoeg tranen (van geluk).

Felix Ever After is met gemak een van mijn favoriete boeken van 2021, en ik kan niet anders dan het een perfect boek vinden over liefde, acceptatie en het uitzoeken van je identiteit. Een own voices verhaal als deze is een pareltje in het YA-boekenlandschap, en hoewel ik het boek van harte aanraad, hoop ik eigenlijk dat je wacht met het kopen van dit boek totdat het vertaald gaat worden. Dus hierbij een oproep aan Querido Glow: breng dit prachtige verhaal uit op de Nederlandse en Vlaamse boekenmarkt, want dit is een verhaal dat door velen gelezen moet worden. Het is een prachtig verhaal (dat mij ook deed denken aan Love Simon) en weet zo veel mee te geven aan de lezer. Dit boek is een waanzinnig, wonderschoon en buitengewoon goed verhaal wat door iedereen gelezen zou moeten worden.

Beoordeling: 10/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.