Recensie: Fin & Rye

Titel: Fin & Rye

Auteur: Harry Cook

Vertaling: Fanneke Cnossen

Genre: Romantiek, Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 334

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000376315

Prijs: 19,99

Link naar de pagina op Goodreads

Fin valt op jongens, maar zijn ouders kunnen dat helaas niet accepteren. Wanneer hij wordt ge-out wanneer hij een jongen heeft gekust, moet hij met zijn ouders verhuizen naar een nieuwe stad. Zo kan hij opnieuw beginnen, maar zijn identiteit kan hij niet veranderen. Hij leert gelukkig snel nieuwe vrienden kennen, zoals de stoere Poppy, haar transvriendin June en de vriendelijke Rye, waar Fin al snel verliefd op wordt. Fin wil graag zichzelf zijn, maar wat nou als zijn familie daar niet aan wil bijdragen?

Fin & Rye is een boek met een onweerstaanbare cover, maar nu is natuurlijk de vraag of dit LHBTQIAP+ verhaal ook aan de binnenkant erg mooi is. Harry Cook zei zelf in een Instagramvideo van Best of YA dat dit een boek was wat hij graag als jonge puber wilde lezen, dus ik hoopte dat dit verhaal veel erg aansprekend kan zijn voor jongeren die in de knoop met zichzelf zitten. Is Fin & Rye het verhaal dat je vlinders in je buik bezorgt?

Harry Cook heeft een erg pakkende schrijfstijl waarin je zowel meeleeft met Fin als met Rye. De ouders van Fin kunnen zijn seksualiteit niet accepteren, en gaan naar een andere plek verhuizen waarin ze erachter komen dat Fin een jongen heeft gekust. Vooral zijn vader is teleurgesteld en reageert afschuwelijk op Fin. Dit was deels wel herkenbaar, aangezien ik uit een erg conservatief dorp kom waar homoseksualiteit totaal niet werd omarmd. Het is gewoon pijnlijk om te zien dat vandaag de dag er nog steeds negatief wordt gereageerd op seksuele diversiteit, iets wat juist zou moeten verdwijnen. Gelukkig krijgt Fin veel steun van zijn nieuwe vrienden, die ook in het LHBTQIAP+ straatje vallen. Vooral June is een erg mooi personage en haar af- en aan relatie met Poppy is niet al te soepel, maar de band die twee hebben is erg voelbaar.

Je volgt het verhaal ook vanuit Rye, een jongen die al een tijd openlijk uit de kast is en een vriend heeft. Zijn vriend is alleen niet de meest nette jongen en Rye heeft ook nog te maken met littekens uit het verleden. Hij is erg sympathiek omdat hij opkomt voor zijn naasten en veel om zijn moeder geeft, waardoor hij een prettige tweede hoofdpersoon is. Richting het einde van het verhaal wordt het wat pittiger, het verhaal laat duidelijk zien hoe erg homofobie kan gaan, maar het geeft een hoopvolle boodschap aan de lezer.

Hoewel ik de ontknoping op sommige punten wat ongeloofwaardig vond, is het een boek dat uiteindelijk positiviteit en naastenliefde uitstraalt. Het verhaal weet alleen niet erg uit te springen tussen de andere LHBTQIAP+ boeken, maar is een liefdevol verhaal wat veel jongeren kan inspireren. Dit boek laat zien dat trouw zijn aan jezelf iets is waar je altijd recht op hebt, en dat er altijd mensen zijn die jou accepteren zoals je bent en altijd zullen steunen

Trigger warning: homofobie, transfobie, angststoornis en conversietherapie

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.