Recensie: Gallant

Titel: Gallant

Auteur: V.E. Schwab

Vertaling: Maren Mostert

Genre: Fantasy

Uitgeverij: Boekerij, Bestoffantasy

Bladzijdes: 304

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789022595213

Prijs: 20,00

Link naar de pagina op Goodreads

Olivia kan niet praten, en is opgegroeid in een weeshuis met andere meisjes. Ze weet haast niks over haar ouders, maar ze heeft wel een dagboek van haar moeder, die vaak wat onsamenhangend en mysterieus is. Ze ziet daarnaast nog geesten, en is bang dat ze nooit het weeshuis zal verlaten. De enige boodschap aan Olivia in het dagboek is het volgende: ga niet naar Gallant. Wanneer het weeshuis een brief ontvangt van de oom van Olivia, wordt ze uitgenodigd om naar Gallant te komen en haar familie te zien. Wat staat haar daar te wachten, waar heeft haar moeder haar voor gewaarschuwd?

V.E. Schwab is een van de meest fascinerende auteurs die ik ooit heb ontmoet, en elk verhaal dat ze schrijft weet mij weer te betoveren. Ik had zo genoten van Het onzichtbare leven van Addie LaRue, en ik kon daardoor niet wachten op haar volgende verhaal! Dit keer een duistere gothic novel, en is weer uitgebracht in een prachtige limited edition. Weet V.E. Schwab mij weer te betoveren met dit nieuwe verhaal?

Gallant is een duister en bijzonder verhaal over een meisje zonder stem. Aan het begin van het verhaal krijg je meteen een goede kijk in het leven van Olivia. Ze wordt af en toe gepest door de andere weesmeisjes van het huis, is gefascineerd door het dagboek van haar moeder en ziet mensen die anderen niet zien. Ze is vrij eenzaam en bedachtzaam, maar je merkt dat ze veel sterker aanvoelt dan haar leeftijd. Wanneer ze eenmaal naar Gallant gaat, neemt de spanning toe en word je meegesleept door het duistere mysterie van dit huis. V.E. Schwab schrijft weer op een magische wijze en ik kon haast niet stoppen met lezen. Ik werd zelfs kortademig richting de ontknoping, zo spannend werd het verhaal!

Dit boek voelde heel erg aan als een Tim Burton-film, zeker in Gallant merk je de duistere ondertoon en het verhaal dat op de loer ligt. Olivia is zo’n dapper meisje, en mensen onderschatten haar al snel door haar gebrek aan een stem. Er wordt niet heel veel gepraat in dit boek, maar daar schuilt juist een enorme kracht in. Ook wordt het boek aangevuld met fragmenten van het dagboek van de moeder van Olivia en illustraties die het boek nog mysterieuzer en mooier maken. De laatste kwart van het verhaal barstte van de spanning, waardoor het bijna aanvoelde als een horror. Tot het laatste moment blijft het spannend, hoewel ik wel gemengde gevoelens heb over de ontknoping. Ik denk dat V.E. Schwab veel wegen in kon slaan met het einde, maar dit einde was voor mij niet het einde waar ik op had gehoopt.

De limited edition van uitgeverij Boekerij ziet er weer prachtig uit, en past perfect bij het verhaal. Alle illustraties in het boek geven zo veel meer lading aan het verhaal, en ik denk dat ik de komende tijd nog vaak aan dit boek ga denken. Hoewel ik het einde wat vond tegenvallen, heb ik erg genoten van Gallant en ben ik zo blij dat V.E. Schwab weer een auteursbezoek gaat brengen naar Nederland dit jaar! Ze is namelijk aanwezig bij het Best of Fantasy event, ik kan niet wachten om mijn boek dan te laten signeren!

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik uitgeverij Boekerij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.