Recensie: Half Zwart

Titel: Half Zwart (Half Life Trilogy)
Auteur: Sally Green
Genre: Fantasy, Magie, Spanning, Young Adult
Uitgeverij: Uitgeverij Moon
Bladzijdes: 319
Bindwijze: Paperback
Prijs: 19,95
Cijfer: 10/10
Link naar de Goodreads pagina

In een wereld waar Witte en Zwarte Heksen leven wordt Nathan geboren: een kind van een Witte Heks als moeder, maar een uiterst slechte Zwarte Heks als vader. Zijn moeder is dood, en zijn vader wordt door vele Heksen gevreesd. Als Nathan 17 wordt, zou hij drie geschenken moeten krijgen en het bloed van iemand van zijn voorvaderen drinken, waardoor hij een Heks wordt, waarschijnlijk een Zwarte, waar de Witte Heksen jacht op maken. De Witte Heksen sluiten hem op in een kooi bij een niuwe voogd zodat zijn vader hem op zijn zeventiende verjaardag niet kan vinden, zodat Nathan snel zal sterven. Nathan wil ontsnappen aan zijn kooi zodat hij nog kans maakt om zijn vader te kunnen vinden. Maar alle Witte Heksen houden hem in de gaten en laten hem niet zomaar gaan…

Dit boek had ik een tijdje geleden gekocht en ik was nog niet van plan om hem snel te gaan lezen, totdat twee bepaalde mensen mij half gedwongen (woordgrap badum tss) hebben om het boek te lezen (ja, als je dit leest, je weet dat ik het over JOU heb, muwhahaha…). Maar goed, ik heb totaal geen spijt gehad dat ik dit boek eerder heb gelezen, want dat was het zeker waard!

Half Zwart is echt een geweldig boek en kan ik ook heel veel mensen aanbevelen.
Ten eerste de schrijfstijl. Ik ben echt een enorme fan geworden van de manier waarop Sally Green haar verhaal op papier heeft gezet. De laatste tijd heb ik vaak bij boeken dat ik er snel doorheen lees, omdat ik het gevoel heb dat ik weinig mis als ik niet alles lees. In dit boek kan je dit dus niet doen, omdat je constant dingen leest die belangrijk kunnen zijn voor het verhaal waardoor je niks wilt missen. Vele acties en handelingen worden opgevolgd door interessante feiten en openbaringen waardoor je je aandacht er zeker bij moet houden. Dit vond ik prettig om te lezen waardoor ik echt mezelf waande in de wereld van de Heksen.

De opbouw van het boek heeft ook wat speciaals. Dit boek bestaat uit 6 delen die worden gescheiden door een zwarte pagina met witte letters. De pagina’s zijn best mooi en zeker opvallend, en kijk dan naar de kaft! Het duurde even totdat ik erachter kwam dat de rode rook een gezicht voorstelde! Het is mooi vormgegeven en daarom is dit boek ook een pareltje voor je boekenkast! 🙂 Het eerste deel is volledig in het jij-perspectief, wat wel redelijk storend is. Gelukkig is dit deel best kort en komt het jij-perspectief maar in één ander hoofdstuk voor. Wel is dit origineel en had ik nog nooit op zo’n manier een boek gelezen.

In dit boek volg je dus het leven van Nathan, vanaf de leeftijd van ongeveer 12 tot 17 jaar. Hierdoor kunnen lezers van jonge leeftijd van dit boek genieten, maar ook pubers van wat oudere leeftijd. In het begin vond ik het boek ook redelijk kinderlijk, maar voelde het boek langzamerhand ook steeds volwassener aan.
Daarbij vond ik Nathan een geweldig personage. Hij wordt al op jonge leeftijd gevreesd en veracht door de Witte Heksen, zelfs zijn oudste halfzus mag hem niet. Hij wordt letterlijk in een hok gestopt omdat hij anders is dan de rest. Hierdoor kan je makkelijk meeleven met de pijn en de ellende die Nathan meemaakt. De Witte Heksen blijken toch niet zo ”wit” en goed te zijn als gedacht. Nathan is half zwart en half wit, wat hem een puur mens maakt. Iedereen heeft wel een goede en een slechte kant, en Nathan laat dit heel goed zien. Hoewel hij af en toe gewelddadig kan zijn, heeft hij ook een zachte kant voor zijn halfbroer Arran waar hij veel om geeft en het meisje waar hij verliefd op is. Door deze slechte als goede kant kan het algemene publiek met gemak meeleven met deze ”grijze” jongen.

De andere personages hadden ook allemaal een uitgesproken karakter en ik ben vele personages leuk gaan vinden, en anderen ben ik gaan haten. Er zijn wel enorm veel namen waar je rekening mee moet houden, waardoor je dus echt je hersenen moet laten kraken als er weer een personage wordt genoemd die al een tijdje uit beeld is. Ook de stamboom van Nathan is wel moeilijk te onthouden. Daarom ook het aanraden om dit boek snel door te lezen, zodat je nog alles vers in je geheugen hebt!

Half Zwart zit ook vol spanning en avontuur. Sally Green heeft een interessante wereld gecreëerd met hekserij. Het is makkelijk om de wereld te snappen van de Heksen, de magie die de Heksen gebruiken is totaal niet ingewikkeld. Green heeft een wereld geschapen waar goed en slecht toch niet zo van elkaar verschillen als je denkt! Ik las met veel plezier over alle verschillende Gaven die Heksen kunnen krijgen en daarom ben ik ook erg benieuwd of ik meer te weten kom over magie in het volgende deel.
Nathan wordt constant in de gaten gehouden of achtervolgd, waardoor je de druk op Nathan constant voelt en snel verder wil lezen in de hoop dat Nathan zich uit de penarie werkt. De spanning is dan ook steeds aanwezig en ik vond het dan ook zelf een marteling om dit boek even weg te leggen!

Hoewel ik het eerste deel in dit boek wat storend vond om te lezen en ik af en toe even goed moest nadenken wie wie was en hoe de familiebanden in elkaar zaten, vond ik dit een geweldig boek. Half Zwart zit vol spanning, magie, goed en kwaad. Half Zwart is totaal geen half werk, maar juist een goed uitgewerkt verhaal wat je zeker moet gaan lezen! Eind maart komt het tweede deel in het Engels uit, Half Wild, tot die tijd moeten we dus maar wachten…

YoungAdultBooks heeft ook een recensie over dit boek geschreven.
Fantasywereld heeft ook een recensie over dit boek geschreven.

 

3 reacties

  1. Jep, een lekker uitgebreide recensie! Een goede opfrisser voor het geheugen, want personages als Arran was ik alweer een beetje vergeten. Ik vind het naar dat deel 2 pas in maart uitkomt. =( Het is dat ik niet zo’n herlezer ben, maar bij dit boek zou ik het bijna doen. =P

  2. Ik heb sinds ik dit boek heb gelezen een nieuwe favoriet. Het duurde bij mij ook even voordat ik door had dat het rood op de voorkant een gezicht was, haha. Ik kan ook niet wachten tot het tweede en derde deel. Heb ook nog ergens gelezen dat het waarschijnlijk vefilmd gaat worden, dus ik duim! 🙂

    1. Een film? O wat gaaf! Ik ga met je meeduimen! 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.