Recensie: Handboek van een Summoner

Titel: Handboek van een Summoner

Auteur: Taran Matharu

Vertaling: Henny van Gulik

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Best of YA, Van Goor

Bladzijdes: 221

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 17,99

ISBN: 9789000365326

Link naar de pagina op Goodreads

 

In dit handboek lees je het dagboek van James Baker, de persoon die een inspiratie vormde voor Fletcher. Hij heeft naast zijn opleiding ook onderzoek gedaan naar orks en hun demonen, wat in dit boek wordt beschreven. Daarbij kan je alle verschillende demonen bekijken, lezen over de magie van de Summoner en een map vinden van Hominum.

 

De Summoner-serie is een van mijn favoriete high fantasy-series die ik me maar kan bedenken. Deze magische wereld vol orks, demonen, elfen, dwergen en mensen is zo gedetailleerd en is een prachtige combinatie van Pokémon, Lord of the Rings, Harry Potter en Dungeons and Dragons. Dit ligt dus precies in mijn straatje! Ik heb deze serie verslonden en daarom moest ik ook het bijpassende handboek hebben, om zo nog meer te leren over demonen en Hominum! Zou dit handboek net zo goed zijn als de boekenserie, zou het veel toevoegen aan de serie?

Handboek van een Summoner begint met het dagboek van James Baker, wat af en toe wordt aangevuld met informatie over de verschillende rassen in Hominum. James Blaker is een normale arbeidsjongen, maar hij blijkt een Summoner te zijn. Hij gaat naar de Vocan Academie en leert veel over demonen en merkt de onderlinge rivaliteit tussen de leerlingen. Dit was fijn om te lezen, maar het had wel veel herhaling van het eerste deel van de Summoner-serie, aangezien je veel basisinformatie leest waar je al genoeg over leest in De Nieuweling. Halverwege het dagboek krijgt het verhaal een wending waardoor je juist nieuwe dingen gaat leren. James Blaker is een sympathiek personage en lijkt op bepaalde vlakken zeker op Fletcher, dus je kan je makkelijk inleven in dit verhaal.

De schrijfstijl van Taran Matharu is weer erg goed, precies zoals ik van hem gewend ben. De dagboekvorm werkt uitstekend en er worden genoeg details gegeven zodat je alles op mooie wijze kan inbeelden. Wel moet ik zeggen dat de vertaling op bepaalde vlakken wat beter kon. Dit boek was gelukkig snel vertaald na de Engelse uitgave, maar naar mijn idee was een extra redactieronde wel fijner geweest. Zo was Engelse uitspraak een paar keer letterlijk vertaald (wat niet lekker leest) en merkte ik ook enige grammaticale fouten. Gelukkig is dit wel te overzien, maar bij een herdruk kunnen er zeker wat schoonheidsfoutjes eruit gehaald worden.

Na het dagboek van James, krijg je een mooie lijst aan demonen, met een illustratie, beschrijving en karakteristieken. Er zijn ontzettend veel demonen die worden genoemd, zo komen alle demonen uit de serie aan bod. De illustraties zitten vol detail en er wordt genoeg informatie gegeven over elke demon. Wauw, ik wou dat ik magische krachten had, want er zijn een hoop demonen die ik wel als kameraadje zou willen hebben! De illustraties maken het boek helemaal af en daarom vind ik het ook een perfecte aanwinst voor je Summoner-verzameling.

Handboek van een Summoner is een musthave voor de liefhebbers van de boeken van Taran Matharu. De illustraties in dit boek zijn betoverend en er wordt genoeg nieuwe informatie gegeven over je favoriete demonen. Hoewel het dagboek van James Blaker soms niet heel vernieuwend is, vind ik het erg gaaf om zijn bijdrage aan Hominum te zien. Dit boek maakt de boekenserie helemaal compleet en hierdoor kijk ik alleen maar meer uit naar de nieuwe boekenserie van Taran Matharu!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media. 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.