Recensie: Heerestraat & Rozenlaan

Titel: Heerestraat & Rozenlaan

Auteur: Carlie van Tongeren

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 375

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463491259

Prijs: 17,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Nina’s ouders zijn op haar vijftiende gaan scheiden. Elke week reist Nina van de ene naar de andere ouder, terwijl ze heel erg moet wennen aan de nieuwe thuissituaties. Haar moeder is namelijk thuis zonder werk en ze vertikt het om weer zich te mengen onder andere mensen. Haar vader heeft daarentegen een nieuwe vriendin, waardoor Nina nu een stiefzusje en stiefbroer heeft. Haar stiefzus Lindi is maar een vals meisje, terwijl haar stiefbroer Mark een metalfan is. Nina moet haar best doen om deze nieuwe thuissituatie te aanvaarden, maar haar leven krijgt nu een andere wending die ze nooit had verwacht.

 

Een tijdje geleden zag ik dat Blossom Books voor het eerst een boek ging uitgeven van een Nederlandse auteur. Erg spannend! Het boek zou gaan over een meisje met gescheiden ouders, een onderwerp waar ik eigenlijk weinig over had gelezen. Ik was nog niet heel benieuwd naar dit verhaal (ik was bang dat het een vrij stereotype verhaal zou worden), maar ik was erg verrast toen dit boek op mijn deurmat belandde. Toch maar aan beginnen dus! De kwaliteit van de boeken van Blossom Books is altijd hoog, maar geldt dat ook voor dit Nederlandse verhaal?

 

Heerestraat & Rozenlaan is een boek dat ik ontzettend snel uitlas. Carlie van Tongeren heeft een heel toegankelijke schrijfstijl. Ze weet van Nina een heel realistisch personage te maken en deze hoofdpersoon belandt van de ene situatie in de andere. Hoewel het hoofdonderwerp van dit verhaal gescheiden ouders is, gebeurt er veel meer in het leven van Nina. Verliefdheid, moeilijkheden met vriendinnen en school, feestjes en meer, Nina heeft genoeg te doen. Hierdoor wilde ik telkens verder lezen en dat terwijl er niet veel spanning in dit boek te vinden was. De scheiding voelt zwaar aan, maar Carlie weet het verhaal ook licht over te brengen waardoor je op een aangename manier dit verhaal leest.

Hoewel er niet veel spanning te vinden was in dit verhaal en je vooral veel tienerdrama meemaakt, put dit boek vooral kracht uit de ontwikkeling van de personages. Nina is in het begin van het verhaal nog vrij jong en daarom ook erg naïef. Ze was een typische puber die frustraties heeft door haar gescheiden ouders en doet maar al te vaak domme dingen, maar uiteindelijk groeit ze tot een zelfstandige meid met een eigen wil. Ik had ook eerst het idee dat de rest van de personages heel vlak zouden zijn. Een vader die binnen no-time een nieuwe vriendin heeft, depressieve moeder, een metalfan als stiefbroer in zwarte kleding, een gemeen stiefzusje… Uiteindelijk werden deze mensen veel realistischer. Ik merkte dat door het perspectief van Nina haar familieleden heel eenzijdig werden afgezet, maar uiteindelijk vertoont iedereen veel meer kanten. Deze indrukwekkende groei vond ik een groot pluspunt aan dit verhaal en maakte het geen standaard mijn-ouders-zijn-gescheiden-verhaal.

Heerestraat & Rozenlaan is een boek dat mij aangenaam heeft verrast. Het verhaal verloopt heel soepel en ondanks dat het geen WOW-gevoelens bij mij wist op te roepen, heb ik ontzettend genoten van dit verhaal. Je kan dit boek zien als een soort oudere versie van de Hoe overleef ik-serie! Wel had ik wat dingen aan te merken op de romantiek. Deze werd heel goed afgesloten, maar de crush van Nina vond ik heel raar gedrag vertonen wat haast niet te accepteren valt. Ik wil niet in het spoilergebied belanden, maar ik vond de romantiek soms iets te rooskleurig neergezet, terwijl iemand overduidelijk foute beslissingen maakte.

 

Dit boek is een grote aanrader voor tieners die te maken hebben met gescheiden ouders, maar ook voor lezers die hier meer over zouden willen weten. Nina maakt genoeg mee in haar leven en alle personages maken een grote groei mee in dit verhaal, waar ik alleen maar pluspunten voor kan geven. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar nieuwe boeken van Nederlandse bodem die de uitgeverij gaat uitgeven, want dit begin voorspelt veel goeds!

Cijfer: 8/10

Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media. 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.