Recensie: Het Programma (Het Programma #1)

Titel: Het Programma (Het Programma #1)36 Het Programma 1 Het Programma Suzanne Young

Auteur: Suzanne Young

Genre: Dystopie, Young Adult, Romantiek

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Bladzijdes: 400

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 19,95

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Er is een grote epidemie onder jongeren uitgebroken: depressie. Veel jongeren plegen zelfmoord door deze epidemie en het enige geneesmiddel is het Programma, waarbij vele herinneringen worden gewist zodat je niet meer weet dat je depressief bent geworden en waardoor je in een depressie bent geraakt. Sloane heeft het hier moeilijk mee. Haar broer heeft al zelfmoord gepleegd en ze is bang dat zij ook depressief raakt. Ze heeft een vriendje genaamd James die haar belooft dat ze nooit in het Programma terecht zullen komen en bij elkaar zullen blijven, maar dit is moeilijk wanneer de depressie steeds dichterbij komt en het Programma een oogje in het zeil houdt…

 

Ik wil ten eerste Karakter Uitgevers bedanken voor het versturen van een recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke recensie.

 

De laatste tijd zag ik Het Programma vaak voorbij komen. Ik las een paar lovende recensies die dit boek vijf sterren gaven en er laaiend enthousiast over waren. Toen ik eenmaal een oproep op Facebook zag dat de uitgeverij recensenten zocht voor hun boek, meldde ik me aan en ik werd uitgekozen. Het boek kwam binnen en ik kon niet wachten om het te gaan lezen, maar achteraf ben ik niet zo tevreden over dit boek als andere bloggers. Een goed boek is dit wel, maar dit is niet één van mijn favoriete boeken geworden.

 

Ik ben al meteen in het begin een fan geworden van de schrijfstijl van Suzanne Young. Dit boek is een flinke pil, maar je vliegt er juist doorheen. Het leest heel makkelijk en is ondanks de zware onderwerpen in het boek een luchtig boek. Er is een grote kans dat je dit boek binnen een dag uit kan lezen en achteraf wil je heel graag verder in het tweede deel.

 

Het concept van een epidemie van depressies is heel origineel, alleen stuit het aan de andere kant me tegen de borst. Depressie als een soort besmettelijke ziekte onder jongeren? Ik weet het niet, in het begin vond ik het interessant, maar aan de andere kant vond ik het totaal niet fijn om hierover te lezen, depressie wordt haast niet serieus genomen. Depressie wordt beschreven als een ziekte die langzaam je geest overneemt, maar niet zoals het normaal zou gebeuren. Sloane heeft niet een grote aanleiding om depressief te worden (haar broer is wel overleden, dat wel, maar daarnaast heeft ze een vriendje en wat vrienden op school), maar in dit boek is depressie echt een ziekte die je spontaan kan krijgen en als je ooit te maken hebt gehad met depressie (in je directe of indirecte omgeving) of hier veel vanaf weet, krijg je al snel gemengde gevoelens bij dit boek.

 

Het verhaal is vooral bedoeld voor meisjes door de grote dosis aan romantiek. Op de achterkant wordt dit boek vergeleken met The Hunger Games en daardoor verwachtte ik wat actie, maar dat was niet heel erg te vinden. Er waren wel wat spannende momenten, maar het deed me eerlijk gezegd niet zo veel. Daarbij was de verhaallijn wat voorspelbaar en kwamen er behoorlijk wat herhalingen voor in het verhaal. Ik had het idee dat ik soms drie keer hetzelfde las, alleen dan net wat anders. Het is leuk om te zien dat je als lezer alle informatie krijgt, maar dat de personages juist heel warrig worden en niet het hele verhaal kennen. Hierdoor is de relatie tussen Sloane en James nog sterker en de mensen die houden van romantiek zullen zeker houden van dit boek.

 

Nee, ik ben geen liefhebber van dit boek, want dit boek voelde voor mij meer aan als een aanloop naar wat echte actie. Na het einde van dit boek werd ik heel nieuwsgierig naar het tweede deel, want ik vermoed dat daar wel veel actie in zal komen. Ik kijk uit naar het tweede deel, jammer dat ik niet meteen door kan, want het eerste deel voelt wat leeg aan. Een goed boek, dat moet gezegd worden, maar ik zal deze serie pas echt in mijn hart sluiten als het tweede deel mij kan verbazen.

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Hmmm, ik was heel erg benieuwd naar dit boek en ik zag hem vandaag ook liggen in de boekenwinkel, maar mijn enthousiasme wordt nu wel iets minder haha.

  2. Ik ben wel benieuwd naar dit boek, deed me in eerste instantie een beetje aan Delirium denken waar liefde als ziekte wordt gezien. Wel erg jammer dat het overkwam alsof depressie niet echt serieus genomen wordt. Wel grappig want bij dit boek verwachtte ik (door wat ik er aan kleine stukjes in en over gelezen heb) ook niet zoveel romantiek. Ik ben nu wel extra benieuwd wat ik er zelf van ga vinden! Wel leuk om ook een andere mening te horen!

  3. Ik vond het boek zelf best wel tegenvallen, wat binnenkort wel in mijn recensie te lezen is. Gelukkig ben ik nu niet meer de enige die zo z’n twijfels had!

  4. Ik ben het boek nu aan het lezen, ik had verwacht dat het net als The hunger games me meteen zou pakken maar dat heb ik ook nog niet echt.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.