Recensie: Hof van IJs en Sterren (Hof van Doorns en Rozen #3.1)

Titel: Hof van IJs en Sterren (Hof van Doorns en Rozen #3.1)

Auteur: Sarah J. Maas

Vertaling: Hanneke van Soest

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Best of YA, Van Goor

Bladzijdes: 223

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000360475

Prijs: 16,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Feyre en Rhysand moeten nog steeds het Nachthof verbeteren. Er is veel veranderd na de oorlog, dus de wederopbouw kan nog een lange tijd duren. Gelukkig is het bijna tijd voor de Winterzonnewende, waarbij er ruimte is om wat feest te vieren. Ondanks de opkomende feestelijkheden, zijn vele Fae van het hof nog erg gebroken . Zou de Winterzonnewende hun mentale wonden kunnen helen?

 

De Hof van Doorns en Rozen-trilogie is een aardige hype geworden in de YA-wereld. Iedereen is dol op de verhalen van Feyre, Tamlin en Rhysand en ook ik kon ondanks wat opmerkingen zeker genieten van deze fantasyserie. Nu is er een novelle uit over de nasleep van het derde deel. Novelles vind ik af en toe best leuk om te lezen, omdat je ondanks een dun boek veel meer kan leren over bepaalde personages. Dit hoopte ik dus ook zeker te zien in Hof van IJs en Sterren, maar heeft het boek mijn verwachtingen wel weten te overtreffen?

Er valt veel te zeggen over deze novelle, aangezien ik er een wat wisselende mening over heb. De schrijfstijl van Sarah was in ieder geval in orde, precies zoals ik gewend ben van haar. Ze weet het Nachthof op een prachtige wijze te beschrijven, de wereld van Prythian is echt betoverend! Wel had ik het idee dat Sarah doet aan wat herhaling, aangezien ik vaak het idee had dat ik bepaalde zinnen of manieren van beschrijven eerder had gelezen.

Het verhaal zelf was… Vrij onnodig? De personages hebben wat worstelingen, maar een groot deel van het boek gaat over de aanloop naar de Winterzonnewende en cadeautjes kopen voor elkaar (het is een soort kerst wat ze er vieren). Er gebeurde dus niet veel bijzonders, maar ik kon daar ook wel van genieten. Er waren veel gesprekken tussen personages onderling en door deze novelle merkte je echt dat het verhaal van Feyre volledig wordt afgesloten. De volgende boeken in deze reeks zullen namelijk niet meer over Feyre gaan, maar over andere personages. Feyres verhaallijn wordt in deze novelle op een mooie manier afgesloten, wat ik zeker kon waarderen.

Ook was het fijn dat er meerdere perspectieven waren. Sarah houdt het niet alleen bij Feyre, maar ook andere leden van de Inner Circle doen hun zegje. Wel vond ik het weer erg irritant hoe Tamlin vrij duister wordt afgezet. Sarah doet er haast alles aan om hem te haten, hoewel je enig begrip krijgt in deze novelle voor deze Hoge Fae. Ook vond ik het new adult-gedeelte erg overbodig, maar ik snap dat andere lezers dit juist graag wilden lezen.

Ik had bij een overgroot gedeelte van dit boek een soort mweh-gevoel, aangezien ik weinig toevoeging echt merkte aan de serie als geheel. Toch kon ik deze novelle wel waarderen. Sarah J. Maas heeft namelijk tijdens het schrijven veel persoonlijke diepte- en hoogtepunten meegemaakt. Zo lag haar vader bijna op sterven en kreeg ze te horen dat ze zwanger is. Ondanks dat deze novelle gaat over fictieve personages, kan je toch het verdriet en de vreugde van Sarah merken in dit verhaal.

Hof van IJs en Sterren is een fijn boek als je geen genoeg kan krijgen van de personages uit deze magische serie, maar heel veel toegevoegde waarde heeft de novelle niet. Aan de andere kant voel je nu wel het einde van Feyres verhaal en merk je dat andere personages in de volgende boeken de spotlight zullen krijgen. Een novelle waardoor je dus juist zin in krijgt in de vervolgdelen van deze serie, want de avonturen van de wereld van de Fae zijn nog lang niet klaar!

Beoordeling: 6/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar van uitgeverij Best of YA, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik erg dankbaar voor ben. 

1 reactie

  1. Ik heb hem nu twee keer gelezen en nog steeds weet ik niet 100% wat ik nu echt van dit boek vind.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.