Recensie: How to love

Titel: How to love

Auteur: Katie Cotugno

Vertaling: Marcelle Houweling

Genre: Contemporary, literaire YA, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor, Best of YA

Bladzijdes: 309

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000316007

Prijs: 9,95 (tweedehands)

Link naar de pagina op Goodreads

Reena is al lang verliefd op Sawyer, maar hij heeft een relatie met haar beste vriendin Allie. Wanneer Allie plots overlijdt, krijgen Reena en Sawyer een ingewikkelde relatie. Nadat Sawyer vertrekt om te gaan reizen, laat hij Reena achter, die zwanger blijkt te zijn. Drie jaar gaan voorbij, en Reena is een alleenstaande moeder van haar dochter Hannah. Ze weet zich staande te houden en een opleiding te volgen naast haar bijbaan als serveerster, en heeft ondertussen een nieuwe relatie opgebouwd. Haar leven wordt weer stabiel, maar dan is Sawyer weer terug, en wil hij deel uitmaken van het gezin. Zou Reena ondanks deze jaren weer van Sayer kunnen houden?

How to love is een boek dat ik vele jaren geleden heb gekregen, maar in de tussentijd had ik het maar niet opgepakt. Nou, tijd om daar verandering in te brengen! In mijn Verslind die TBR-project van 2022 wil ik wat ongelezen boeken uit mijn boekenkast lezen, en deze viel onder het lijstje van 20 boeken. Ik vind de literaire YA-boeken van Best of YA erg gaaf, en vind het jammer dat ze ermee zijn gestopt. Is dit boek ook een verborgen pareltje?

In dit boek switch je na elk hoofdstuk weer van tijd. In het ene hoofdstuk volg je de gebeurtenissen naar aanloop van de zwangerschap van Reena, in het andere hoofdstuk volg je Reena drie jaar later als Sawyer weer terugkeert en zijn dochter wil ontmoeten. In het begin had ik wat moeite met het boek. De tijdsprongen kon ik niet goed bij elkaar aansluiten en waren veel personages, waardoor het een stroeve start was. Gaandeweg het verhaal verdween dit gevoel, en kon ik steeds meer meeleven met Reena. Dit is overduidelijk een literaire YA, aangezien Reena erg volwassen oogt. Door haar zwangerschap en haar alleenstaande ouderschap zorgde ervoor dat ze op jonge leeftijd sterk moest zijn, en dat terwijl haar familie haar niet volledig steunt. Ze worstelt met haar gevoelens van Sawyer, want ze had verwacht dat ze hem niet meer tegen zou komen. Het is een boek over liefde, over ouderschap, vriendschap, trouw, rouw en familie. Ik was steeds meer onder de indruk door alle lagen die ik vond in het boek, en werd steeds meer geïnvesteerd in het verhaal.

Ik kon mij goed inleven in Reena, haar leven is niet al te makkelijk. Op jonge leeftijd een kind krijgen terwijl je grote reisplannen hebt is erg heftig, want haar hele toekomst is meteen veranderd. Ondanks de verandering in haar leven is ze wel dankbaar voor haar dochtertje, en probeert ze haar leven weer op te pakken. Ze houdt zich staande, terwijl ze een moeizame band heeft gekregen met haar vader en constant moet dealen met vooroordelen van anderen. Sawyer komt in het begin over als een onnozele jongen die weinig emoties toont, maar je leert steeds meer over zijn karakter en zijn acties worden steeds duidelijker. Hoewel de personages volwassen ogen, zie je nog steeds bepaald puberaal gedrag (vooral in de hoofdstukken van drie jaar geleden, maar ook in de huidige tijd).

Ik moest even wennen aan dit verhaal, maar uiteindelijk ben ik erg gaan geven om Reena, Hannah en Sawyer. Het einde wist mij enorm te bevredigen en de twee verhaallijnen sluiten perfect op elkaar aan. How to love is een verborgen pareltje als je het mij vraagt, en weet veel te bieden rondom het contemporary genre. Mocht je eens een wat ouder boek erbij willen pakken, raad ik je deze van harte aan!

Beoordeling: 8/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.