Recensie: Ik + Earl + de stervende Rachel

Titel: Ik + Earl + de stervende Rachel14 Ik Earl en de stervende Rachel

Auteur: Jesse Andrews

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Uitgeverij Moon

Bladzijdes: 224

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,29

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Greg is zeventien jaar en een jongen die graag opgaat in de massa in de middelbare school. Earl is een goede vriend van hem waarmee hij films maakt (die superslecht zijn volgens de twee jongens), dus ze laten de films aan niemand zien. Greg krijgt op een dag te horen dat een klasgenote, Rachel, leukemie heeft en een zware tijd tegemoet gaat. Zijn moeder dwingt hem wat tijd door te brengen met Rachel en haar te helpen. Rachel gaat er hard op achteruit, wat kan Greg doen om haar wat beter te laten voelen?

 

Ik had dit boek al een hele lange tijd op mijn verlanglijstje staan en nu heb ik hem eindelijk in mijn boekenkast staan! Ik was zo benieuwd naar dit boek, ik hoorde gemengde verhalen over het verhaal van Greg maar ik wilde het zeker een kans geven. En wauw, dit was een ontzettend goede beslissing, want dit is zojuist één van mijn favoriete boeken geworden!

 

Toen ik begon met lezen, merkte ik al snel op dat dit boek vol humor zat. Je leest echt vanuit de denkwijze van Greg, een komische jongen die het liefst een onzichtbaar leven leidt op school. Hij is een beetje debiel en heeft een enorme dosis aan awkward-heid dat ik me echt kapot heb gelachen! In de trein las ik dit boek en heb ik wat rare blikken toegeworpen gekregen van mensen die zich afvroegen wat er met mij aan de hand was (ik was mijn lach flink aan het inhouden, maar ik grinnikte al te vaak…) en ook mijn moeder vroeg wat er aan de hand was toen ik schaterend in de tuin zat te lezen. Greg is heel eerlijk als het om zijn gevoel gaat en dat maakt het zo grappig! De humor in dit boek is soms wat grof, dus daar moet je van houden, maar als je in het begin er al van geniet, blijft dat gevoel telkens bij je tijdens het lezen van dit boek!

 

De schrijver werkt ook in de filmindustrie en dat is duidelijk te merken als je dit boek leest. Sommige stukken worden geschreven in scriptvorm, wat best prettig is om te lezen (maar dat komt misschien ook omdat ik scripts gewend ben door toneel). De nadruk wordt vooral gelegd op de humor en de emoties in dit boek, desondanks vond ik alles toch heel beeldend en kon ik een prima voorstelling krijgen van de situatie.

 

Aangezien dit boek over leukemie gaat, werd dit boek halverwege het verhaal een stuk minder komisch. Het werd toch best zielig, terwijl de grappen toch wel naar voren kwamen. Ik kreeg echt een dubbel gevoel, aan de ene kant wilde ik huilen van verdriet, maar aan de andere kant moest ik vaak lachen, dat was heel apart. Dit maakt het boek zo mooi. Het verhaal is zo eerlijk, zo puur, zo realistisch. Het gaat niet over een overdreven liefdesverhaal met buitengewone personages, maar juist over normale pubers die iets heftigs moeten meemaken. Zeker één van mijn favoriete boeken, een dikke aanrader! Enne, dit verhaal wordt ook verfilmd en de trailer is al uit! Het is niet precies hetzelfde als het boek naar mijn idee, maar ik hoop dat ze de humor tot zijn recht kunnen zetten, want dan wordt de film geniaal!

6 reacties

Naar het reactie formulier

  • meike op april 29, 2015 om 8:46 am
  • Reageer

  Dit boek heb ik tijdje geleden gelezen. Ik vond ‘m ook erg leuk, en ik ben heel benieuwd naar de film! 🙂

 1. Klinkt helemaal niet verkeerd.

 2. Wauw, lijkt me een heftig maar prachtig boek! Op jouw aanraden ga ik hem zeker in de boekwinkel halen! Veel plezier bij imagine dragons, WAUW!

  1. Wat leuk dat je hem gaat halen, veel leesplezier, hopelijk vind je hem ook erg leuk! 🙂 En bedankt, vrijdag kaartjes bestellen yeaaahh! 😀

 3. Klinkt goed!

 4. Dit boek heb ik ook pasgeleden uitgelezen, en hij was zo grappig! Maar zoals je ook zei; het is nog steeds best wel zielig eigenlijk, al komen de grappen precies op de juiste momenten. Ik denk dat dit echt zo’n boek is waar je van houdt of wat je enorm tegen zal vallen. Ik ben benieuwd naar de film!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.