Recensie: Ik

Titel: Ik

Auteur: Margaretha van Andel

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 176

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789047706250

Prijs: 16,95

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Daniël was vijftien toen hij tijdens een opstandige bui de auto van zijn vader pakte en begon te joyriden, waarbij hij tijdens een ongeluk verlamd raakte bij zijn benen. De drie jaar daarna had hij telkens de vraag: wat als hij dit niet had gedaan? Zijn wereld staat op zijn kop als hij hoort dat een wetenschapper onderzoek doet naar parallelle werelden. Wanneer je een keuze maakt, gaan er twee werelden bestaan: eentje waarin je de keuze maakt die je nu maakt, een andere wereld waar je de andere keuze neemt. Met behulp van zijn goede vriend Jeen weet Daniël de wetenschapper over te halen om hem naar een parallelle wereld te brengen waarin hij gewoon kan lopen en niet is gaan joyriden. Dit lukt, maar is Daniël nu ook in een betere wereld?

 

Ik van Margaretha van Andel had ik vaak voorbij zien komen bij blogs toen dit boek nogal bekend werd. Het leek mij een interessant verhaal, maar ik had er verder niet naar gekeken. Nu ik In transit van Margaretha van Andel heb, wil ik eerst haar vorige boek lezen zodat ik alvast in haar schrijfstijl kan komen. Ik is een erg dun boek, dus toen ik hem in de bibliotheek zag liggen moest ik hem gewoon meenemen!

Ik is een bijzonder verhaal dat je aan het denken zet. De parallelle werelden zijn heel interessant en als lezer maak je telkens verschillende dingen mee. Dan vertelt Daniël over zijn verleden en hoe hij naar een andere wereld is gaan reizen, dan vertelt hij juist over zijn leven in de parallelle wereld waar hij gewoon kan lopen. In de loop van de jaren is er wel veel veranderd in deze wereld. Daniël heeft nieuwe vrienden, zijn familie is anders en hij heeft het idee dat de Daniël in deze nieuwe wereld heel anders is. Ik vond het zo interessant om te lezen over deze parallelle werelden en ik vraag me af hoe mijn parallelle werelden zouden zijn.

 

De achtergrond van het verhaal is ontzettend interessant, alleen had ik geen echte klik met Daniël. Daniël is een wat egoïstische jongen die af en toe kon overkomen als een schoft. Hij denkt vooral aan zichzelf en ziet pas later in wat voor impact dat kan hebben op anderen. Jeen was daarentegen wat sympathieker. Dit dunne boekje wist mij niet volledig te overtuigen, maar het einde was wel heel overtuigend, sterk en onverwachts. Hou je van mindfucks? Dan ben je bij Ik aan het juiste adres.

 

Ik ziet er misschien uit als een luchtig boek dat je zo uitleest, maar niets is minder waar. Dit boek las ik in één keer uit, maar het zet je wel aan het denken en bepaalde hoofdstukken lees je heel zorgvuldig en aandachtig. De schrijfstijl van Margaretha van Andel wist mij te pakken, dus ik lees graag meer van haar boeken! Zo’n bezoekje aan de bibliotheek wist voor mij dus goed uit te pakken.

1 reactie

  1. Ik vond dit boek echt awesome <3 ik hoop dat het nog veel bekender zal worden!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.