Recensie: Ikigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Titel: Ikigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

Auteur: Francesc Miralles & Héctor García

Vertaling: Jacqueline Visser

Uitgeverij: Boekerij

Bladzijdes: 191

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789022578452

Prijs: 15,00

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Je ikigai is je reden van bestaan, een van de middelen die ervoor kan zorgen dat je een lang en gelukkig leven leidt. In het dorpje Okiwana in Japan leven er veel mensen boven de honderd jaar die in volledige gezondheid leven, maar hoe doen ze dat toch? De auteurs vertrokken naar Japan en leerden alle geheimen kennen om een gezond, gelukkig en lang leven te leiden.

 

Mijn interesse in Japan is ontzettend groot. Jaren droom ik er al van om naar Japan te gaan en daarom lees ik ook graag boeken over dit Oosterse land. Toen ik dit boek zag, was ik al meteen nieuwsgierig. Lezen over de manier waarop je heel oud en gelukkig kan worden klonk al interessant, maar helemaal omdat de auteurs waren geïnspireerd door het leven in Japan! Aangezien mijn moeder bij de bibliotheek werkt, nam zij dit boek voor mij mee zodat ik alle geheim kon ontrafelen zodat ik over honderd jaar nog steeds vrolijk en gezond over de aarde rondwandel.

Ikigai is een bijzonder, leerzaam, maar ook wat voorspelbaar boek. Ik heb er zeker van genoten en veel van geleerd, maar sommige dingen waren ook wat voor de hand liggend. Laten we beginnen bij het leerzame: ik heb genoeg ”tips” gekregen over het verbeteren van je leefstijl. Zo hanteren de oude Japanners de 80%-regel, waarin je ongeveer tot 80% van je maaginhoud eet. Je propt jezelf dus niet enorm vol, wat blijkbaar bijdraagt aan een gezonder leven. Zo waren er meer verschillende tips die je makkelijk toe kan passen in het leven die ervoor zorgen dat je later gezonder wordt dan verwacht. Zo werden er bepaalde bewegingstechnieken besproken die de oude Japanners vaak deden en staan er lijstjes in het boek van voedsel wat over het algemeen je erg gezond houdt.

 

Andere tips waren dan weer wat voorspelbaar. Eet niet te veel vette dingen, slaap genoeg (minimaal 8 uur per dag), heb een hechte vriendengroep om je heen waarmee je fijn sociaal contact hebt, zorg ervoor dat je een duidelijk doel voor ogen hebt waar je naar streeft waardoor je gemotiveerd blijft en beweeg regelmatig. Veel advies was wel logisch, maar gaf je wel een reminder mocht je zelf die adviezen niet toepassen in je leven. Daarbij vond ik sommige stukken in het boek wat overbodig, zoals het behandelen van multitasking en het specialiseren in een beroep (iets wat niet enorm bijdraagt aan een langer leven).

Het stuk waarin de oude Japanners van Okiwana werden ondervraagd vond ik heel interessant om te lezen. Het was als het ware een klein reisverslag waarin je je helemaal waande in dit Japanse dorp. Het zorgde er wel voor dat dit boek net dat extra randje kreeg waardoor ik er zo van genoot. Sowieso zijn de uitspraken van de oudjes heel inspirerend, ik hoop dat ik later ook zo voldaan en nog steeds zo levenslustig in het leven sta!

 

Ikigai is een mooi en inspirerend boekje met af en toe wat verwachte adviezen, maar kan ook leiden tot veel nieuwe inzichten. Ik had na dit boekje wel de motivatie om kleine dingen in mijn leven toe te passen om nog gezonder in het leven te staan. Kom maar op met die tientallen jaren die nog gaan komen!

2 reacties

    • Marleen op november 21, 2017 om 4:30 pm
    • Reageer

    Dit boek staat al maanden in de kast, maar ik moet m nog steeds eens lezen. Snel maar eens doen!

  1. Hier ligt hij ook klaar om gelezen te worden hihi

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.