Recensie: In Real Life

Titel: In Real Life

Auteur: Cory Doctorow & Jen Wang

Genre: Graphic Novel

Uitgeverij: First Second

Bladzijdes: 178

Bindwijze: Paperback

Prijs: 15,99

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Anda ontdekt is gek op Coarsegold Online, een MMORPG waarin ze in een magische wereld speelt. Anda is in het echt wat gezet, heeft weinig vrienden op haar school, dus als ze eenmaal wordt geaccepteerd in Coarsgold online met haar coole karakter, voelt ze zich er helemaal thuis. In de game gaat ze op zoek naar goud als opdracht van mensen die geld op haar rekening storten als beloning. Een tof spel spelen en daarnaast geld verdienen klinkt goed, totdat ze merkt dat de medespelers die ze verslaat in het spel in het echt Chinese jongeren zijn die onder barre werkomstandigheden Coarsegold moeten spelen. 

 

Dit boek zag ik in de boekenkast van Lieke liggen en doordat ik deze graphic novel vaak voorbij zag komen op blogs en bij BookTubers, wilde ik dit boek graag hebben. Een boek over een MMORPG en een meisje die in deze wereld een beter leventje leidt klinkt als een mooi verhaal, vol actie, fantasy wat je toch doet nadenken. Ik ben sowieso dol op graphic novels, dus toen ik dit boek binnen kreeg, ging ik er snel in beginnen!

 

In Real Life is een indrukwekkende graphic novel. Ten eerste vond ik de tekenstijl erg mooi. Er is veel gebruik gemaakt van zachte kleuren en in de gamewereld ziet alles er net wat fleuriger uit. Het is een mooi contrast tussen de echte wereld en de digitale wereld, maar toch blijft het wel in balans. Er is ook veel variatie in de compositie van bladzijdes, elke pagina liet weer wat nieuws zien en wist mij telkens te amuseren. Alle scènes waren ook goed te volgen, alle handelingen waren duidelijk op papier gezet, je mist niks!

 

Anda is een mooi personage, een bescheiden meisje die dankzij Coarsegold Online haar innerlijke geek ontdekt. Ze is vriendelijk en denkt snel aan anderen. Haar gamepersonage is daarentegen wat meer extravert en kan veel beter tegen een stootje. Combineer die twee samen en dan wordt het al snel een fictional crush! De andere personages (zowel in het echte- als in de digitale wereld) wisten mij snel te raken.

 

In dit boek is er een mooi thema over de scheidingslijn tussen goed en kwaad. Langzamerhand merkt Anda dat er in Coarsegold Online bepaalde spelers zijn die eigenlijk foute dingen doen, maar als je hun hele verhaal kent, likt er toch een logica achter te zitten. Dit maakt het voor Anda heel moeilijk om te zien wat nou juist is en wat fout. Dit vond ik erg mooi naar voren komen en dat maakte het verhaal zeker emotioneel. Waarom ik niet de volle punten geef voor deze graphic novel? Het verhaal maakte zeker indruk op me, maar het einde wist mij niet van mijn stoel omver te blazen, het liet geen pijnlijke, vreugdige of overdreven stempel achter. Ik vond het verhaal heel leuk om te lezen en ik weet zeker dat ik het vaker ga lezen, maar het had nog niet helemaal het epische gevoel dat ik eigenlijk hoopte. Hopelijk krijg jij dat wel als je een poging gaat wagen aan deze graphic novel, want ik raad je hem zeker aan!

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Ik heb dit boek vorig jaar voor mijn lootje Joany gekocht en sindsdien wil ik het ook hebben. Oh geldboom, waar zijt gij!?

  2. En ik moet hem nog steeds lezen o/ Goed bezig Lieke~ Ik ga hem deze week nog lezen, echt waar D:

  3. Het verhaal spreekt me heel erg aan, maar eigenlijk houd ik persoonlijk niet echt van graphic novels.. twijfels aaaah!

  4. Ik wil deze zooooo graag lezen!

  5. Dit klinkt heel mooi… Die wil ik ook wel eens lezen :p

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.