Recensie: Ingesloten

Titel: Ingesloten

Auteur: Samira Ahmed

Vertaling: Merel Leene

Genre: Young Adult, Contemporary

Uitgeverij: Blossom Books

Bladzijdes: 335

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463490092

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Layla Amin woont in een toekomstig Amerika (die erg nabij is), waarin moslims vervolgd worden. Haar vader maakt gedichten en door een gedicht die rebels opgevat kan worden, wordt Layla en haar familie geplaatst naar een kamp, waar vele andere moslims ook moeten wonen. Dit interneringskamp heeft slechte woonomstandigheden en Layla wordt samen met vele andere moslims erg onderdrukt. Layla krijgt een onverwachte bondgenoot die haar wil helpen, maar de revolutie die Layla kan beginnen vergt veel risico’s. Is Layla bereid risico’s te nemen, of wil ze de veiligheid van haar familie en naasten voorop stellen?

 

Samira Ahmed komt dit jaar naar Yalfest, dus ik wilde van elke auteur minstens één boek lezen. Ingesloten klinkt als een aangrijpend en heftig verhaal dat je goed laat nadenken, zeker omdat dit verhaal zich afspeelt in een toekomst die vrij dichtbij is. Ik was erg benieuwd wat voor toevoeging Samira gaat geven tijdens Yalfest, dus ik begon erg snel aan dit boek toen ik hem in mijn handen had!

Ingesloten is een ontzettend belangrijk verhaal dat je de ogen opent. Het verhaal speelt zich denk ik af rond 2025 (lichte gok, maar het is in ieder geval niet ver in de toekomst) en laat zien dat een bevolkingsgroep wordt gewantrouwd door de regering. Dit boek is ook veel actueler dan je denkt. Zelfs in Nederland is dit een politieke kwestie volgens sommige partijen en zeker de voetnoot van de auteur aan het einde van het boek laat je echt schrikken. Een nabije toekomst waarin een bevolkingsgroep door hun geloof (net zoals in WO II) wordt onderdrukt lijkt ver weg, maar Samira Ahmed laat zien dat dit juist kan gebeuren. De boodschap van het boek komt hard binnen, wat een grote kracht is van dit boek.

De boodschap van het boek is heel sterk, maar de schrijfstijl en de personages? Daar had ik nog wat opmerkingen bij. Ik wilde erg graag gegrepen worden door de schrijfstijl van Samira Ahmed, maar het wist me helaas niet zo te pakken. Ik wist wel snel door te lezen (ik had het boek binnen twee dagen uit), maar het was niet dat de schrijfstijl hier echt voor zorgde. Ook hadden de personages ook wat aparte kanten. Layla heeft een Joods vriendje en doet er alles aan om hem te zien, ondanks dat dat haar familie in gevaar kan brengen. Dit lijkt me niet het meest verstandige… Ook vond ik de directeur van het kamp erg eentonig (hij was puur de bad guy) en het feit dat niemand door had wie de bondgenoot van Layla was vond ik wat onrealistisch. Overal zijn er drones en iedereen wordt zo hard in de gaten gehouden, waarom ziet de directeur dan niet wie er samenwerkt met Layla?

De boodschap van Ingesloten was erg belangrijk en wist me zeker te raken, maar de uitwerking was hem niet volledig voor mij. Misschien dat een andere auteur het boek juist sterker wist te maken, want het verhaal had zelf nog niet de impact die het boek nodig heeft. Wel leest het boek snel weg en ik denk dat vele andere jongeren juist onder de indruk kunnen raken van dit boek. Samira Ahmed weet waarschijnlijk een goede toevoeging te zijn met haar expertise op het gebied van own voices en diversiteit, dus ik kan niet wachten om haar te zien!

Beoordeling: 7/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media. 

1 reactie

  1. Dit wat jij zegt, precies dit, maakt dat ik het lezen van dit boek maar voor me uit blijf schuiven. Dit alles wat jij hier beschrijft merkte ik ook aan haar vorige boek. Sterke boodschap, maar matig uitgewerkt. Jammer, want je zou toch enige groei verwachten bij een tweede boek. We gaan het zien. Ik ben dus gewoon een beetje huiverig kun je wel stellen. Toch ga ik het nu lezen, want ik wil het wel uit hebben voor 21 april.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.