Recensie: Inkt (The Skin Books #1)

Titel: Inkt (The Skin Books #1)

Auteur: Alice Broadway

Vertaling: Ans van der Graaff

Genre: Fantasy, Young Adult, Dystopie

Uitgeverij: Young and Awesome Books

Bladzijdes: 260

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789025872922

Prijs: 17,50

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Leora leeft in een bijzondere wereld waarin jouw leven in je huid wordt gezet als tatoeages. Elke prestaties, misdaad of bijzondere ervaring wordt afgebeeld op je huid. Leora heeft de gave dat ze de tatoeages kan lezen en het verhaal achter de tatoeage weet. Na je dood worden je tatoeages bekeken en wordt er besloten of je ziel vrij wordt. Wanneer Leora’s vader overlijdt, de vader die volgens Leora altijd goedheid uitstraalt, komt Leora er achter dat haar vader misschien toch niet zo goed is als gedacht… 

 

Inkt was een van de boeken van Young&Awesome waar ik naar uitkeek vanaf het moment dat bekend werd gemaakt dat ze dit boek gingen vertalen. Dit kwam mede door de prachtige cover van het boek, alle glimmende tatoeages zijn echt een plaatje! Dit boek moest ik gewoon lezen, omdat het idee van tatoeages die je leven beschrijven mij heel gaaf lijkt. Toen ik van Boekhandel Kooyker in Leiden een boek mocht uitkiezen voor mijn hulp voor de Kooyker YA Leesclub, koos ik dit boek mee om mee naar huis te nemen. Is de inhoud net zo mooi als de cover? Tijd om daarachter te komen…

Inkt is een mooi introducerend boek van een bijzondere wereld. De schrijfstijl van Alice Broadway is meeslepend en weet de wereld van mensen vol tatoeages heel beeldend te maken. Er is namelijk genoeg te beschrijven, omdat er veel te zeggen is over de tatoeages en hoe de maatschappij in elkaar steekt. De mensen hebben namelijk een bepaald geloof over de tatoeages, die uiteindelijk ervoor zorgen of je na je dood een vrije ziel zal zijn, of juist niet. Je huid wordt na je dood dus beoordeeld. Bij dit geloof horen ook vele verhalen, waarvan sommige wat weg hebben van sprookjes met een twist. Daarbij zijn er verschillende beroepen die passen bij dit geloof. Leora wil zelf inkter worden en tatoeages laten zetten, maar er zijn dus ook andere beroepen die horen bij de tatoeages. Er valt genoeg uit te leggen wat betreft de tatoeages en dit boek bestaat voor een groot deel uit de beschrijvingen van de wereld en de uitleg van de maatschappij en het geloof. Ik vond dat zelf heel interessant en fijn om te lezen, het is echt gedetailleerd!

Naast de uitleg over de wereld, maatschappij en het geloof, wordt er ook veel aandacht besteedt aan de vader van Leora. Leora weet niet wat ze moet doen als ze erachter komt dat haar vader niet is wat ze lijkt. Er gaan veel geruchten dat haar vader samenwerkte met de blanco’s, mensen die geen tatoeages op hun huid hebben. Zij zijn verbannen, aangezien ze alleen maar slechtheid verspreiden. Door de loop van het verhaal weet Leora steeds meer over deze mensen en vraagt ze zich ook af of haar eigen maatschappij wel zo goed is. Uiteindelijk zal dit leiden tot een schokkend einde wat mij zeker verbaasde. Ik was ook zo benieuwd naar dit einde, dat ik het boek binnen een avondje uitlas. Een goed teken dus, want ik maakte het veel later dan verwacht omdat het boek zo graag uit wilde lezen… Leora zelf had van mij wel wat meer inhoud mogen hebben. Ze geeft geen sterke karaktereigenschappen, ze was nog wat vlak en was vooral op zoek naar zichzelf. Pas bij het einde zag ik enige identiteit in Leora, dus ik hoop in het volgende deel haar karakter meer vorm krijgt.

Hoewel ik de wereld van Inkt erg tof vind en ik ook enorm uitkijk naar het vervolg, vond ik Inkt op sommige vlakken wat matig. Dit deel ging vooral over de vader van Leora en haar twijfels over haar identiteit en haar maatschappij, maar de echte actie waar ik op had gehoopt wordt nog even uitgesteld. Dit maakte mij een tikkeltje teleurgesteld, want dit boek had meer indruk gemaakt als het wat langer zou zijn geweest zodat ik de actie echt kon meemaken. Nu was het juist een aanloop naar het spektakel, wat natuurlijk prima is, maar waardoor het verhaal wel iets traag was. Goed, dat kan gebeuren, want ik ben nu in ieder geval ontzettend nieuwsgierig naar het vervolg, wat ik wil meer lezen over Leora! En laten we wel wezen, die covers maken het boek stukke leuker, ik kan nu al niet wachten om de cover van het tweede deel te zien! Inkt is een verhaal over het vinden van je identiteit met een flinke worldbuilding, maar de echte WOW-factor zal ik waarschijnlijk pas meemaken als het vervolg uit is.

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Het hele wereldje waar de hoofdpersoon in zit klinkt heel interessant. Wel jammer dat het verhaal traag op gang komt, dus ik twijfel nog of dit boek op mijn tbr-list komt te staan.

  1. Wie weet is deel 2 helemaal het einde en moet je zeker dit boek een kans geven! 🙂

 2. Toevallig las ik hem net deze week! Ik vond hem prettig voorspelbaar, tot aan het einde dan, dát was mooi. Verder: amen tegen alle traagheid en missende identiteit en WAAR IS DE ACTIE.

  • Marleen op juli 31, 2017 om 8:41 am
  • Reageer

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek, hij ligt al klaar om heel snel gelezen te worden! <3

 3. Ik weet niet zo goed wat het is, maar ook al klinkt het verhaal heel goed, het trekt me toch niet echt…

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.