Recensie: Ivelle

Titel: Ivelle

Auteur: Laura Diane

Genre: Young Adult, Dystopie

Uitgeverij: Clavis

Bladzijdes: 277

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789044842869

Prijs: 17,95

Link naar de pagina op Goodreads

Ivelle leeft in Pagdama, waarin je gevoelens worden gereflecteerd in je oogkleur. Als je bang bent worden je ogen groen, oranje als je blij bent en rood is de kleur van de liefde in iemands ogen. Ivelle heeft nog nooit de kleur rood gezien wanneer iemand naar haar keek, terwijl ze zoveel rood om haar heen ziet bij anderen. Ze hoopt de liefde te kunnen vinden, wat wellicht lukt om toenadering te zoeken tot de charmante Renzo. Ivelle maakt een keuze waardoor ze misschien sneller de liefde tegenkomt, maar dit gaat compleet mis…

Laura Diane is bekend van Als de morgen begint en Als de nacht eindigt, een mooi tweeluik over een futuristische wereld waarin de zon zo heet is, dat mensen overdag leven verbranden. Deze duologie vond ik erg spannend, en uiteraard wilde meer boeken van haar lezen. Ivelle is haar nieuwe standalone boek, met een erg interessant concept dat mij wist te intrigeren. Waren mijn ogen uiteindelijk rood omdat ik stapelverliefd werd op dit boek?

In Ivelle lees je over een fascinerende wereld waarin de oogkleur van iemand laat zien hoe diegene zich voelt. Elke kleur betekent een bepaalde emotie, wat erg mooi is uitgewerkt. De manieren waarop je oogkleur je leven en praktische zaken compleet kan beïnvloeden had ik op het eerste ogenblik niet bedacht, maar Laura Diane weet goed de details uit te werken. Liegen in een verhoor terwijl de schaamte of angst in je ogen te zien is, onzekerheid of afgunst wat te zien is tijdens een date, het is geen pretje om een open boek te zijn richting de buitenwereld. Veel aspecten waar ik totaal niet over had nagedacht werden besproken in dit verhaal, waardoor ik erg onder de indruk raakte van de worldbuilding.

Ivelle is negentien jaar oud en heeft nog nooit liefde gekend, iets waar ze erg mee zit. Op het eerste ogenblik vond ik haar wat zeurderig overkomen. Waarom al die enorme angst hebben dat je geen relatie krijgt, terwijl je juist in de bloei van je leven bent en waarschijnlijk nog zat kansen hebt? Aan de andere kant past het heel erg bij die leeftijd, zeker als je wat onzeker bent en elk romantisch koppel je opvalt. Haar gepeins rondom romantiek gaat eigenlijk vrij snel over, aangezien ze verwikkelt raakt in een lastige situatie en belandt in een hele andere setting. Ik zal hier weinig over verklappen, maar een personage hierbij laat goed zien dat vooroordelen of eerste indrukken nooit een complete weergave laten zien van een persoon. De focus ligt in dit verhaal uiteindelijk niet volledig om romantiek, maar weet juist een spannend verhaal te zijn wat na één boek ook meteen afgerond is.

Hoewel ik de grote climax iets te gehaast en kort vond, heb ik erg genoten van Ivelle. De wereld zit goed in elkaar, de personages spraken mij aan en het verhaal wist veel spannender te zijn dan ik in eerste instantie dacht. Ivelle is een boek dat lekker leest, laat je nadenken over deze fictieve wereld en weet wat onthullingen te doen die je erg doen verrassen! Een mooie young adult van Nederlandse bodem dus, van mijn part mag Laura Diane nog een heleboel boeken schrijven!

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.