Recensie: King en de drakenvlinders

Titel: King en de drakenvlinders

Auteur: Kacen Callender

Vertaling: Annelies Jorna

Genre: Contemporary, Middle Grade

Uitgeverij: Em. Querido’s Uitgeverij

Bladzijdes: 207

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789045126760

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

King heeft zijn broer Khalid verloren, maar hij heeft het idee dat hij is herboren als drakenvlinder, de libellen die in het moeras van Louisiana leven. Khalid is plots overleden, en King en zijn ouders missen hem enorm. Voor de dood van Khalid vroeg hij aan King of hij de vriendschap kon verbreken met zijn goede vriend Sandy. Sandy heeft aan King verteld dat hij homoseksueel is, en Khalid wil niet dat mensen denken dat King dat ook is. Wanneer Sandy in de problemen raakt en hulp vraagt aan King, is hij in dubio. Moet hij de belofte aan zijn broer houden, of zijn goede vriend helpen?

Kacen Callender is een fantastische auteur die onder andere Dit is best een episch liefdesverhaal en Felix Ever After (nog niet vertaald) heeft geschreven, twee bijzondere YA-verhalen vol diversiteit. Naast YA-verhalen heeft Kacen ook kinderboeken geschreven, en dit boek leek mij vanaf het eerste moment al heel bijzonder. Hier wilde ik graag een poging aan wagen! Zou dit boek de verwachtingen weten te overtreffen?

Wat ik zo fijn vind aan Kacen Callender, is dat hij een hele nieuwe stem weet te geven binnen de kinder- en YA-literatuur. Kacen is trans, zwart en queer, en zijn personages weten vaak deze kenmerken te hebben. Kacen kwam erachter dat er totaal geen kinderboeken zijn over een zwarte homoseksuele jongen, en dit boek weet een prachtige eerste stap te zijn naar meer verhalen met een hoofdpersoon als deze. King is een jongen vol verdriet rondom zijn broer en wil zich aan zijn woord houden, maar hij geeft ook veel om zijn goede vriend Sandy. Dit is een indrukwekkend verhaal over familie, rouw, vriendschap en jezelf zijn, en dat in een omgeving waarin dit niet zo snel wordt geaccepteerd.

Dit boek weet racisme en discriminatie ontzettend goed aan te kaarten. King merkt dat zijn familie vaak naar beneden wordt gehaald door witte mensen, die zelfs haatdragend naar ze overkomen, puur door hun huidskleur. Daarnaast merkt King dat discriminatie richting huidskleur ook gelijkenissen heeft met de haat richting mensen met een niet-hetero seksualiteit. Je ziet hoe pijnlijk het is als mensen over je oordelen door je huidskleur of van wie je houdt, maat dat mensen ook kunnen beseffen dat dit helemaal niet hoort. King is een zeer sympathieke en liefhebbende jongen die je wil steunen gaandeweg het verhaal, net als de andere personages die je enorm raken.

Dit boek mag dan wel vrij dun zijn, het barst van de sterke inhoud. Dit boek is essentieel voor de wat jongere lezers, aangezien ze meteen op een wat jongere leeftijd lezen over andere perspectieven en zich hier wellicht in kunnen vinden. Kacens verhaal is ontroerend en mooi, en weet naast de pijn rondom discriminatie ook te laten zien dat de mensheid kan leren van fouten en liefdevoller kan handelen. King en de drakenvlinders is een prachtig kinderboek, en weet de diversiteit in kinderboeken te bevorderen.

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.