Recensie: Koningin van Lucht en Duisternis (De Duistere Machten #3)

Titel: Koningin van Lucht en Duisternis (De Duistere Machten #3)

Auteur: Cassandra Clare

Vertaling: Lia Belt

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Moon Young Adult

Bladzijdes: 892

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789048836758

Prijs: 24,50

Link naar de pagina op Goodreads

 

De Kloof staat op het punt om  aan een burgeroorlog te beginnen door de tragische gebeurtenissen van de afgelopen tijd. De Blackthorn-familie moet uit elkaar, aangezien ze belangrijke missies hebben. Zo moeten Julian en Emma naar het elfenland om het Zwarte Boek der Doden te krijgen, terwijl ze nog erg worstelen met hun gevoelens voor elkaar. De rest van de familie moet naar Los Angeles en zoeken naar een medicijn voor alle schaduwmeesters, maar zijn ze daar niet te laat voor? 

 

Ik heb vaak wat gemengde gevoelens als ik aan een boek van Cassandra Clare begin. De schaduwjagerswereld is ontzettend tof en is heel uitgebreid en vol geniale personages, maar bij deze derde serie merk je wel dat deze auteur haar fictieve wereld wat aan het uitmelken is… Toch raak ik elke keer weer verslaafd aan haar verhalen, dus het werd hoog tijd dat ik de ontknoping van De Duistere Machten ging lezen. Zou deze me teleur stellen, of zou ik hierna alleen maar meer en meer van de schaduwjagerswereld willen?

De schrijfstijl van Cassandra Clare blijft gewoon geweldig. Deze dikke pil bestaat uit 900 pagina’s, maar ik had het boek toch binnen twee volle dagen uit. Koningin van Lucht en Duisternis leest lekker weg en zeker op een zomermiddag is het ideaal om dit boek op te pakken. Het neemt je gewoon meteen mee naar de schaduwjagerswereld en hoewel ik het vorige deel een tijdje terug had gelezen, wisten de personages heel sprekend te zijn waardoor ik al snel in het verhaal zat. Het verhaal had veel avontuur en weer plotlijnen die in volgende series uitgewerkt kunnen worden. Er zijn veel gevechten en spannende momenten, zeker de climax vond ik erg gaaf en bracht vele verhaallijnen samen.

Ik had over het algemeen genoten van het verhaal, maar ik heb toch wel het een en ander op te merken over de personages. Ten eerste vond ik het in ieder geval fantastisch dat we oude bekenden tegenkwamen, zoals Clary, Jace, Simon, Isabelle, Magnus en Alec. Ze kregen in dit deel iets meer aandacht en dat deed me goed. Dit zijn de personages waar alles mee begon, dus het was erg fijn dat zij wat meer op de voorgrond kwamen.

Wel had ik soms moeite met de vele perspectieven in dit boek. Dit boek had op z’n minst tien verschillende POV’s, wat echt veel te veel was naar mijn idee. Een paar personages waren ietwat overbodig, waardoor dit boek eigenlijk veel korter had kunnen zijn. Daarbij vind ik het erg fijn dat Cassandra Clare zorgt voor diversiteit in het verhaal, maar misschien was de presentatie qua diversiteit iets te groot. Zo heb je meerdere biseksuele personages, een lesbisch koppel, een transgender, een autistisch personage en meer. Ik juich het alleen maar toe dat er diversiteit is in boeken, maar Cassandra Clare had hierin wellicht iets overdreven (het was gewoon zeldzaam als je als personage in dit boek geen diverse eigenschap had). Ook focusten de meeste personages zich iets te veel op hun relaties, waardoor hun persoonlijkheid minder goed naar voren kwam. Emma en Julian, Cristina, Mark en Kieran waren personages die het eigenlijk constant over hun verboden liefdes hadden, net als andere personages met een relatie. Vele hoofdstukken vertelden over gevoelens voor elkaar, het was echt alsof sommige gesprekken meerdere keren aan bod kwamen. Het verhaal viel daardoor wat in herhaling en ik merkte gewoon dat de persoonlijkheid van personages meer was gebaseerd op hun diversiteit en relaties, dan op hun daadwerkelijke karaktertrekken.

Maar goed, hoewel ik dus wat op te merken heb over de personages, heb ik alsnog erg genoten van Koningin van Lucht en Duisternis. Het boek leest als een trein, sommige personages hebben een waardig einde gekregen, terwijl anderen nog genoeg te vertellen hebben in de volgende series die Cassandra Clare gaat schrijven (ja, er komt nog een hoop aan…). Je kan zeggen van Cassandra Clare wat je wilt qua uitmelkerij, maar schrijven kan ze ontzettend goed! Zo kan je nu al Schimmen van de schaduwmarkt in huis halen, een verhalenbundel, tien korte verhalen over broeder Zacharias. Koningin van Lucht en Duisternis is een spannende ontknoping van De Duistere Machten en ik ben erg benieuwd naar de volgende boeken van Cassandra Clare.

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben. 

2 reacties

  • peter op augustus 29, 2022 om 6:39 pm
  • Reageer

  Weet iemand waar het boek nog te koop is .

  • P schmidt op oktober 8, 2023 om 4:14 pm
  • Reageer

  Mocht iemand het boek verkopen reageer dan even . Bij voorbaat dank

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.