Recensie: Leven en Dood (Twilight #5)

Titel: Leven en Dood (Twilight #5)

Auteur: Stephenie Meyer

Genre: Fantasy, Romantiek, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 382 (alleen het gedeelte van Leven en Dood)

Bindwijze: Hardcover

Prijs: 20,00

Cijfer: 6/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Iedereen kent wel het verhaal van Bella en Edward, het liefdeskoppel van een menselijk meisje en een vampier. Voor het tienjarige jubileum heeft Stephenie Meyer Twilight herschreven vanuit een ander perspectief: de geslachten zijn omgedraaid en je leest over Beau en Edythe, zodat je helemaal opnieuw het verhaal van Twilight kan meemaken.

 

Vlak voor de uitgave van dit boek kwam er opeens groot nieuws, want Stephenie Meyer had Twilight herschreven waarin de geslachten zijn omgedraaid! Dit verhaal is onderdeel van een mooie hardcover uitgave met aan de andere kant het originele verhaal. Deze dikke pil van meer dan 800 bladzijdes bevat dus beide verhalen, een plaatje voor in je boekenkast! Aan de ene kant de rode appel van Bella, aan de andere kant de groene appel voor Beau, de mannelijke versie van Bella. Simpele covers, maar prachtig om te zien!

 

Laat ik ten eerste zeggen dat ik totaal geen fan ben van Twilight. Ik ben geen harde Twilight-hater, maar als je het boek gedwongen hebt gelezen en het overdreven romantische gehalte in de serie niet kan waarderen, heb je weinig plezier aan Twilight. Ik vind Bella een erg afhankelijk meisje wat haar vriendje betreft, maar ik merk wel dat Stephenie Meyer veel aandacht heeft geschonken aan haar personages. Toch was ik nieuwsgierig naar Leven en Dood, de hervertelling van Twilight. Een jongen die valt op een knappe vampierchick? Misschien zou ik me dan wat meer kunnen inleven in het verhaal. Uitgeverij Van Goor was zo tof om een (onverwachts) pakketje naar mij op te sturen met daarin dit boek! Als ik eenmaal een boek krijg, ga ik het lezen ook! Zo gezegd, zo gedaan. Ik ging terug naar Forks en beleefde het verhaal van Twilight vanuit een heel ander oogpunt.

 

Stephenie Meyer is het schrijven niet verleerd. Haar schrijfstijl is redelijk hetzelfde gebleven en liefhebbers van Twilight kunnen dus met gemak weer in het Twilight-universum stappen. Meyer is redelijk trouw aan het verhaal gebleven en een paar aanpassingen gedaan om de geslachtswissel wat natuurlijker te maken. Het is leuk om eens een verhaal met wisselende geslachten te lezen, je krijgt hierdoor weer een andere kijk op het uiterlijk van personages. Heb je genoten van Twilight? Dan is dit het perfect boek om weer met een frisse blik te kijken naar dit verhaal.

 

Uiteraard heb ik wel kritiek te leveren op dit boek, niet zo zeer om het verhaal zelf (dit is natuurlijk een hervertelling, dus kritiek leveren op de inhoud zou kritiek zijn op het origineel), maar de manier waarop bepaalde dingen waren aangepast vond ik soms wat minder. Ik vond het verhaal toch net iets te veel lijken op Twilight zelf. Bella als jongen lijkt nog te veel op de vrouwelijke variant. Beau wordt ook snel verliefd op de vampier en is best afhankelijk van Edythe. Ik vond Beau net niet ”vermannelijkt” genoeg om het echt realistisch te doen laten overkomen. Edythe had duidelijk de broek aan in de relatie, terwijl ik juist wilde zien dat Beau wat zelfstandiger zou zijn. Edythe kwam wel over als een sexy vampier, dat moet ik toegeven! Ik vind dat Meyer best wat meer variatie kon aanbrengen in het verhaal, het had allemaal wat logischer kunnen overkomen als er wat meer aanpassingen waren gegeven.

 

Maar, Stephenie Meyer heeft mij wel even doen laten verbazen. Ja hoor, er is wel degelijk verandering in dit boek! Deze nieuwe invalshoek vond ik erg interessant (ik ga niks spoileren, maar geloof me, je leest echt iets nieuws!). Hoewel ik dus geen fan ben van Twilight en deze hervertelling, heb ik wel zeker positieve dingen gemerkt aan dit boek. Als Twilightfan zou je sowieso dit boek wel in huis moeten halen, je kan het verhaal gewoon opnieuw beleven en via de andere kant van het boek kan je het origineel lezen! Je zal flinke nostalgische gevoelens krijgen, terwijl je aan de andere kant iets nieuws leest. Een must-have voor alle fans!

5 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Jaaa, deze wil ik <3

  2. Ik had een beetje schrik voor dit verhaal, maar als hij jou goed bevalt…

  3. Ik had het niet zo door, maar nu begrijp ik dat dit bijna letterlijk hetzelfde is als Twilight, maar dan zijn de geslachten omgedraaid en een paar kleine aanpassingen gedaan?? Eerst dacht ik gewoon dat het een spin-off zou zijn, maar nu ik dit lees… Ik kan me echt totaal niet inbeelden hoe een jongen zo afhankelijk kan zijn van een meisje. Ik weet het, vooroordelen, maar toch… Ik moet maar kijken, want ik ben nu bezig in Eclipse en vind het helemaal fantastisch, dus waarschijnlijk kan ik dit boek ook niet weerstaan. Toch zal ik waarschijnlijk mijn best moeten doen om het boek te lezen zonder te veel de focus te leggen op die extreme afhankelijkheid…

    1. Inderdaad kleine aanpassingen, maar als je Eclipse erg leuk vindt, vind je Leven en Dood vast ook erg leuk! 🙂

  4. Ik vond alle boeken van Twilight wel heel leuk, maar dit boek trekt me toch eigenlijk niet zo. Ik voel er eigenlijk niets voor om het verhaal opnieuw te lezen maar dan met de geslachten omgedraaid, dan had me een parallel universum leuker geleken.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.