Recensie: Littekens

Titel: Littekens

Auteur: Anke de Vries

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 168

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789047707783

Prijs: 14,95

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Clara is tijdens haar vakantie bij haar grootmoeder in Frankrijk. In de Franse stad waar ze normaal woont, staat ze niet in een goed blaadje en bij haar oma kan ze even tot rust komen. Paul is juist helemaal vanuit Nederland naar Frankrijk gekomen met de fiets, na een heftige tijd heeft hij ook behoefte aan wat rust bij familie in Frankrijk. Voordat hij aankomt bij zijn familie, slaapt hij een avond bij Martin, een oude man die vaker onderdak verleent aan mensen. De dag daarna overlijdt Martin, hij is gevallen van de trap. Clara en Paul leren elkaar in Frankrijk kennen en komen er achter dat de gebeurtenissen die beide pubers hebben meegemaakt, een verband met elkaar hebben…

In de brugklas lazen we samen met de hele klas Blauwe plekken van Anke de Vries. Ik weet nog goed hoe mooi en schokkend ik dit verhaal vond en toen ik Littekens zag, moest ik meteen terugdenken aan Blauwe plekken. Anke de Vries heeft een nieuw boek geschreven, jaren later kan ik weer wat van haar lezen! Op een zonnige dag ging ik in de tuin zitten, maar in mijn hoofd was ik in Frankrijk, waar ik verhaal beleefde van Clara en Paul…

 

Ik kwam weer helemaal terug in de brugklassfeer toen ik Littekens las, maar het begin was voor mij nog wat stroef. Er werden veel personages geïntroduceerd, maar ik kon ze eerst niet helemaal goed uit elkaar houden. Ik moest even in het verhaal gestort worden, maar gaandeweg het boek kreeg ik steeds meer een binding met Clara en Paul. Littekens lijkt een dun boekje, maar Anke de Vries zorgt er voor dat je dit boek juist in een lange tijd kan lezen. Het Franse sfeertje wist ze heel goed over te brengen, ik had spontaan zin om croissantjes te eten!

 

Hoe langer je leest over Clara en Paul, hoe meer je ze begrijpt. Clara en Paul hebben allebei iets te verbergen en dat maakt ze als personages erg intrigerend. Het zijn duidelijk twee personages met flinke levenservaring en nare momenten uit het verleden, en de manier waarop ze elkaar kunnen helpen vond ik erg goed neergezet. Zeker wanneer de twee pubers elkaars verleden met elkaar gaan linken, komt er een goede ontknoping waardoor dit boek mij zeker in de smaak viel. Ik wil natuurlijk niet te veel prijsgeven, maar ik moet zeggen dat er meer inhoud in dit boek zit dan ik had verwacht.

 

Littekens had voor mij een stroeve start, maar wist dit wel goed te maken met een kloppende afloop waarbij de focus werd verdeeld tussen karakterontwikkeling en het oplossen van de mysteries van het verleden. Zeker voor in de zomer, met vakantie in het vooruitzicht, is het heerlijk om al een zomerboek te lezen over het mooie Frankrijk met twee personages zich langzaam aan je openbaren. Anke de Vries wist mij weer mee te slepen in het verhaal en dat vond ik heel tof!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.