Recensie: Living Dead Girl

Titel: Living Dead Girl

Auteur: Elizabeth Scott

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Simon and Schuster

Bladzijdes: 170

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9781416960607

Prijs: 12,93

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Dit is het verhaal van Alice. Alice is vijftien jaar. Vijf jaar geleden werd ze meegenomen door Ray. Ray is een pedofiel die zijn ontvoerde meisjes verkracht als ze te oud worden. Alice wordt te oud. En Alice kan niet aan Ray ontsnappen. 

 

Toen ik laatst op bezoek was bij Fleurine, keken we (zoals boekennerds dat doen) in haar boekenkast. Fleurine had het over een paar heftige boeken en liet onder andere Living Dead Girl aan mij zien, die ik van haar kon lenen. Ze zei dat dit een heel schokkend boek was en ik was best benieuwd. De letters waren redelijk groot, de hoofdstukken nogal kort en het boek redelijk dun. Die zou ik vast snel uit kunnen hebben! Meteen heb ik op dezelfde dag het boek uitgelezen. Dit boek is een van de meest akelige boeken die ik ooit heb gelezen, maar het is wel een enorme aanrader.

De schrijfstijl van Elizabeth Scott is zo aangrijpend, zo adembenemend (op een heel lugubere manier) en heel direct. Elizabeth vertelt precies wat Alice denkt, hoe ze zich voelt en wat er in het verleden is gebeurd. Elk hoofdstuk vertelt in het kort iets over het heden, maar ook over gebeurtenissen over de tijd voordat Alice werd ontvoerd door Ray of hoe hij haar langzaam kapot maakte. Elizabeth zorgt ervoor dat de spanning en de beklemmende situatie van Alice er goed in blijven, waardoor je niet kan stoppen met lezen. Ik was zo benieuwd of Alice kon ontsnappen aan deze man, dus het niet meer dan logisch dat ik dit boek binnen een dag uitlas.

 

Dit boek is totaal niet bedoeld voor jonge lezers. Zelfs als 22-jarige vond ik het boek behoorlijk schokkend, dus ik zou dit zeker alleen aan kunnen raden aan de wat oudere YA-lezers. Living Dead Girl behandelt thema’s zoals pedofilie, verkrachting en mishandeling. Ik voelde me constant ontzettend akelig, Alice is namelijk een meisje die de hoop allang heeft opgegeven. Nu ze al behoorlijk aan het puberen is, weet ze dat Ray haar binnenkort niet meer aantrekkelijk vindt en dat hij op zoek gaat naar een nieuw meisje die haar kan vervangen. Dat was zo afschuwelijk om te lezen. Je zag gewoon geen uitweg voor Alice en je werd echt met de neus op de feiten gedrukt: ontvoerde meisjes kunnen echt niet zo makkelijk ontsnappen aan hun ontvoerder. Dit was zo verschrikkelijk om te lezen, maar het schepte ook een realistisch beeld.

 

Living Dead Girl is een van de meest gruwelijke boeken die ik ooit heb gelezen. Het einde sloeg echt als een bom bij mij in en ik twijfel of ik ooit nog een boek zal lezen met zo’n pijnlijke sfeer. Ik vind het knap dat Elizabeth Scott een boek over dit soort onderwerpen kan schrijven. Het is zo moeilijk om je in te leven in een ontvoerd meisje, maar Scott weet dit heel goed te doen. Een enorme aanrader dus als je eens een totaal ander boek wil lezen dat je enorme rillingen kan bezorgen.

1 reactie

  1. Dit klinkt echt creepy en gaaf tegelijkertijd. Ik wil nu eigenlijk lezen en tegelijkertijd ook niet.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.