Recensie: Massive Manga

Titel: Massive Manga

Auteur: Yishan Li

Soort tekenstijl: Manga

Uitgeverij: Search Press

Bladzijdes: 288

Bindwijze: Paperback

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Dit boek is de gids voor de beginnende manga-artiest. Dit boek bevat de basistechnieken voor het maken van manga-personages, voorwerpen en dieren. Een uitgebreid tekenboek vol met tips!

Het boek begint met een introductie op manga en alle materialen die je kan gebruiken voor het tekenen. Er wordt goed uitgelegd welke materialen te gebruiken zijn en wat je precies nodig hebt. Er zijn ook veel foto’s van de stiften/potloden en dergelijke die je kan gebruiken.

 

 

Daarna is het de beurt aan de hoofden en gezichten. Hierin zie je verschillende soorten gezichten en deze worden ook getekend vanuit verschillende ooghoeken, dus van opzij, bovenaf, onderaf en meer. Er zijn pagina’s met veel verschillende soorten monden, ogen, neuzen en oren, dus ook daar kan je veel variatie in zien. Er zijn veel verschillende gezichtsuitdrukkingen die je stap voor stap leert te tekenen, onwijs handig en makkelijk te volgen! Aan het einde van elk hoofdstuk is er een galerij met verschillende uitdrukkingen van verschillende soorten personages.

 

 

Het tweede hoofdstuk gaat over verschillende soorten haar en daar worden weer uitgebreid verschillende haarstijlen behandeld en ook hoe je highlights maakt bij je personage.

 

 

Het derde hoofdstuk gaat over het lichaam en laat je verschillende houdingen zien. Dit had naar mijn idee iets langer gemogen, maar je krijgt al aardig veel lichamen te zien en hoe je die moet tekenen.

 

 

Daarna zijn de handen, armen, voeten en benen aan de beurt in de volgende twee hoofdstukken. Veel standpunten kan je zien voor de ledematen.

 

 

Dan is het de beurt aan de kleding. Vele verschillende soorten kleding zijn getekend, wollige en strakke kleding, uniformen en meer. Ook kan je zien waar de vouwen in een kledingstuk horen te zitten.

 

 

Ook komen er accessoires aan de beurt, zoals hoeden, rugzakken, sieraden en meer. Daarna heb je een hoofdstuk waar je dieren leert tekenen.

Tot slot komen nog robots, wapens en voertuigen aan de beurt.

 

 

Dit boek is een ideaal hulpmiddel als je wilt beginnen met manga. Zelf heb ik een groot deel van het hoofdstuk met gezichten nagetekend en die waren echt goed te doen. Het wordt stapje voor stapje uitgelegd en je kan met gemak dingen natekenen. Alles wordt nauwkeurig en gedetailleerd beschreven en de illustraties zijn ook heel mooi en redelijk simpel! Een geweldig boek voor de beginnende manga-artiest!

2 reacties

  1. Mijn conclusie is dat je eigenlijk vrij weinig leert van dit soort boeken, omdat ze a. vaak getekend zijn door cartoonartist, geen manga-ka en b. absoluut niet dieper ingaan op daadwerkelijke tekentechnieken. Iets wat je wel moet beheersen wil je een beetje een logische tekening maken.

  2. Ik kan vrij goed tekenen, maar manga is voor mij wss een stapje te ver

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.