Recensie: Mermaid

Titel: Mermaid

Auteur: Louise O’Neill

Vertaling: Sandra C. Hessels

Genre: Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Young & Awesome

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789025876395

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

 

Muirgen is de dochter van de Zeekoning en een prachtige zeemeermin. Ze is al bijna vijftien jaar, de leeftijd waarin zij voor het eerst mag kijken naar de wereld boven het water. Ze houdt veel van haar vader en haar zussen, maar is ook benieuwd naar de bovenwereld. Wanneer zij voor het eerst naar boven gaat, redt ze het leven van een mensenjongen en wordt ze verliefd op hem, ondanks dat ze is uitgehuwelijkt aan een wrede zeemeerman. Muirgen verlangt naar de mensenjongen, maar wat moet ze opofferen om haar wens waar te maken?

 

Afgelopen zomer was ik op het Young Adult Literature Con in Londen en ontmoette ik Louise O’Neill, die mij al erg nieuwsgierig wist te maken naar haar verhaal. Gelukkig had Young & Awesome deze gedachte ook, dus nu is er een vertaling van dit schitterende boek. Hoe zouden de zeemeerminnen in dit verhaal zijn en hoe erg zou dit boek verschillen van De kleine zeemeermin, de inspiratie voor dit verhaal?

Om eerlijk te zijn vond ik het begin niet al te best. Muirgen is een zeemeermin die verlangt naar meer, maar ze wordt erg klein gehouden door haar vader. Louise weet je interesse wel te prikkelen door lichte verwijzingen te geven naar het verleden. Wat is er precies gebeurd met de moeder van Muirgen (of Gaia, want zo wilde haar moeder dat ze heette) en waarom moet er oorlog zijn? Ook hoor je wat over de Rusalka’s, menselijke vrouwen die tragisch stierven en angstaanjagende zeemeerminnen werden. Ik las graag door, maar de personages waren wat eenzijdig. Je merkt meteen dat de Zeekoning een vader is die veel geeft om zijn dochters, maar ze ook niet de vrijheid wil geven die ze verdienen. Ook merk je dat de verloofde van Muirgen een akelige man is, terwijl Muirgen juist een onwetende zeemeermin is die vaak zelfmedelijden heeft. Deze start was niet precies wat ik ervan had gehoopt, maar ik las snel verder.

Ik vond de onderwaterwereld erg mooi, Louise weet dit goed te beschrijven! Alle informatie die ik kreeg te horen over zeemeerminnen en de gevaren rondom de Rusalka’s vond ik zo interessant, er is overduidelijk veel research geweest rondom de mythes van zeemeerminnen. Wel vond ik het verhaal in het begin behoorlijk voorspelbaar. Het is een hertelling van De kleine Zeemeermin, wat iets te goed te merken was. De verhaallijn wat overduidelijk, maar dat veranderde uiteindelijk…

Dit einde was precies waar ik op had gehoopt. Je voelt de feministische insteek op het einde en de pure kracht. Wat een knaller was die ontknoping! Alles werd helemaal duidelijk en het hoogtepunt voelde haast episch aan. Het begin kon me niet volledig bekoren door de simpele personages, maar het einde maakte ontzettend veel goed. Dit boek laat zien dat er in ieder persoon veel kracht schuilt en dat je behoorlijk veel kan bereiken als je ervoor vecht. De groei van de personages ging wellicht iets te snel, maar daar stoorde ik me niet echt aan. Door deze ontknoping werd ik een grote fan van het werk van Louise O’Neill. Sterker nog, binnenkort ga je nog wat tegenkomen op mijn blog in het teken van dit verhaal, dus kijk daar zeker naar uit! Mermaid is een magisch verhaal over kracht, feminisme, zeemeerminnen en veel duistere geheimen die ontrafeld kunnen worden…

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen van de uitgeverij als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social-media. 

1 reactie

  1. Gelukkig ben jij wel enthousiast over het boek! Mijn recensie komt volgende week, maar ik werd hier echt niet blij van. Ik voel me eigenlijk zelfs een beetje schuldig om de Yay Or Nay op Hebban te publiceren komende dinsdag. Maar goed, smaken verschillen en je kunt niet altijd alle boeken ever tof vinden.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.