Recensie: Midnight Sun (Twilight #5)

Titel: Midnight Sun (Twilight #5)

Auteur: Stephanie Meyer

Vertaling: Maria Postema &

Genre: Romantiek, Fantasy, Young Adult

Uitgeverij: Best of YA, Van Goor

Bladzijdes: 672

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789000375554

Prijs: 22,99

Link naar de pagina op Goodreads

Veel YA-lezers hebben Twilight gelezen, waarin Bella verliefd wordt op een vampier. Nu is er een boek geschreven vanuit de desbetreffende vampier Edward, die een duister randje geeft aan dit verhaal over een onsterfelijke en onmogelijke liefde.

Hoewel ik zelf geen grote fan ben van Twilight, was dit wel een van de eerste YA-boeken die ik had gelezen. Vandaag de dag zien lezers genoeg verkeerde dingen aan deze serie, maar toen was het een van de eerste boeken die jongeren aansprak. Stephenie Meyer was al eerder begonnen aan Midnight Sun, maar toen de eerste hoofdstukken op internet waren uitgelekt stopte ze ermee. Nu zijn er jaren voorbij en heeft ze dan nu toch het verhaal afgemaakt. Hoe zou het verhaal zijn vanuit het perspectief van Edward, kunnen alle Twilight-fans weer opnieuw genieten van dit verhaal?

Midnight Sun is een boek dat een andere kant belicht van Twilight. Ten eerste is de schrijfstijl van Stephenie Meyer echt gegroeid in de afgelopen jaren, want je merkt dat Edward erg welbespraakt is en zijn gedachtegangen zijn erg sterk beschreven. Op het eerste ogenblik was ik niet heel nieuwsgierig naar zijn perspectief, maar toen ik weer bedacht dat Edward andermans gedachten kan lezen, wordt het verhaal vrij interessant. Je kan niet alleen een kijkje nemen in het hoofd van Edward, maar dus ook van de rest van de Cullens, andere vampiers en ook alle klasgenoten van Bella. Hierdoor kreeg je meer te weten over verschillende personages, personages die in Twilight erg leuk leken krijgen nu opeens een andere wending. Ik vond deze nieuwe inzichten erg interessant en maakt het verhaal op bepaalde vlakken vrij luguber.

Het verhaal zelf is natuurlijk herkenbaar en te voorspellen, maar Edwards perspectief geeft toch wat nieuwe gebeurtenissen waar je weinig vanaf wist. Wanneer Bella Edward voor een paar dagen niet zien, kan je nu als lezer weten waar hij heen is gegaan en ook het spannende einde krijgt meer uitleg. Daarbij kan Edward meekijken met de visioenen die Alice heeft, waardoor je verbaasd raakt over de mogelijke toekomstbeelden die er zijn. Dit maakte het verhaal een echte toevoeging aan de serie, hoewel ik de hoofdstukken met Bella vrij veel herhaling vond, waardoor dit boek wel iets dikker is dan nodig was. Ik wilde daardoor bijna hoofdstukken skippen, puur omdat de gesprekken tussen Edward en Bella mij niet meer zo boeide.

Hoewel ik nog steeds geen enorm fan ben van Twilight, vond ik het erg interessant om nieuwe kanten te leren kennen van de personages. Het verhaal maakt de liefde tussen Edward en Bella iets duisterder, en ik snap goed dat de auteur niet alle boeken vanuit Edwards perspectief wil schrijven, aangezien hij zeker in de volgende delen erg duister kan overkomen. Ik denk dat dit boek in ieder geval veel lezers enthousiast kan maken om weer de hele serie opnieuw te gaan lezen, want deze YA-klassieker is niet meer weg te slaan uit het YA-genre.

Beoordeling: 7/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.