Recensie: Mislukt

Titel: Mislukt

Auteur: Iris Boter

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 255

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000347759

Prijs: 15,00

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Loïs zit op de kunstacademie en vindt Giel erg leuk, de jongen waar ze al jaren een oogje op heeft. Loïs heeft alleen een geheim waardoor ze mensen liever op afstand houdt. Wanneer Loïs uit haar studentenkamer moet, gaat Giel haar helpen om een nieuwe kamer te vinden. Ze komt uit bij een kamer van mevrouw Vogel, een rare oude vrouw met een kat die Loïs lijkt te herkennen. Loïs besluit er te wonen en er gebeuren steeds meer rare dingen. Loïs kan opeens prachtig piano spelen, terwijl ze nog nooit les heeft gehad… Wanneer er iets gigantisch fout gaat, wordt alles anders voor Loïs…

 

Best of YA staat steeds meer open voor Nederlandse schrijvers en laat Nederlandse schrijvers steeds meer stralen in de boekenwereld. Iris Boter had al Zwaartekracht geschreven, nu is ze er weer met haar nieuwe boek Mislukt! Mislukt wil ik dit boek zeker niet noemen, want het is Iris gelukt om een heel mooi boek te schrijven!

Loïs is een verlegen meisje met een donkere kant die ze aan niemand wil laten zien. Ze verbergt iets en is redelijk introvert, maar ook heel creatief en aardig. Ik vond het erg fijn om te lezen over het studentenleven van Loïs op de kunstacademie en Giel werd ook omschreven als een hele goede jongen. In het begin merk je al wat eigenaardigheden wanneer Loïs op zoek is naar een nieuwe woning en dat wordt steeds mysterieuzer. Naast de vreemde dingen die gebeuren in het verhaal waar Loïs niks van snapt, krijg je langzaam te horen wat het grote geheim is van Loïs, waardoor je ook snel medelijden met haar gaat krijgen. Wanneer er een grote verandering in het plot komt, kom je in een volkomen nieuwe situatie terecht. Ik zou echt niet weten wat ik zou doen in zo’n situatie (ik zal niks spoileren), dus als lezer wil je zo snel mogelijk het boek uitlezen om te weten hoe het afloopt!

 

Iris Boter heeft een hele mooie schrijfstijl. Vele gebeurtenissen zijn redelijk simplistisch en rustig beschreven, maar vaak komt er een prachtige uitspraak voorbij waar je lang over na gaat denken. Iris weet bepaalde gevoelens ontzettend goed te verwoorden, vele quotes blijven echt hangen in je hoofd! De emoties weet Iris heel goed over te brengen. Vooral rond het einde werd ik compleet gegrepen door het verhaal. Ik las dit boek in de ochtend uit, maar ik moest de rest van de dag even bijkomen van het verhaal. Het is heel strak in elkaar gezet en niet langdradig geworden, gewoon een perfecte grootte qua inhoud! Zeker die laatste paar zinnen, phoef, toen moest ik echt even gaan liggen door de feels!

 

Mislukt van Iris Boter is een geslaagd (get it?) boek dat je zeker weet te raken. Het is een boek dat lekker snel doorleest en je makkelijk mee laat slepen in het verhaal. Loïs wil je maar al te graag een knuffel geven en je hoopt zo dat het goed met haar komt, maar dat kan nog een hele opgave worden… Ik vond het mooi dat Loïs laat zien dat vriendschappen niet eindigen bij één leven en dat zelfopoffering gelijk staat aan een heleboel moed. Zwaartekracht vond ik al mooi geschreven, Mislukt is ook heel mooi geworden! Ik ben een groot fan van Iris Boter geworden en ik kijk uit naar een nieuw boek van deze Nederlandse schrijfster!

1 reactie

  1. Ik hou echt zo van dit boek! Wauw!! Ik ben ook echt verliefd geworden op de quotes die erin staan. En het verhaal zelf is zo goed uitgedacht en heerlijk filosofisch. En inderdaad super tof dat Best of YA steeds meer Nederlandse auteurs uitbrengt! Tot nu toen heb ik boeken gelezen van Mirjam Mous, Buddy Tegenbosch, Esther Walraven en natuurlijk Iris Boter. En de boeken van Helen Vreeswijk liggen ook klaar om gelezen te worden. Al deze boeken zijn zo tof!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.