Recensie: Nimona

Titel: Nimona

Auteur: Noelle Stevenson

Genre: Graphic Novel, Young Adult, Fantasy

Uitgeverij: BlossomBooks

Bladzijdes: 262

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789020676112

Prijs: 18,50

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

P1070658

Nimona is een meisje die van gedaante kan veranderen. Ze is af en toe heel onvoorspelbaar en ze is klaar om handlanger te worden van de schurk Ballister Zwarthart. Zwarthart wil namelijk wraak op heer Ambrosius Goudzak en het Instituut voor Rechtshandhaving & Heldendom, aangezien zij zelf ook snode plannen hebben en dingen verzwijgen voor het volk. Nimona begint enthousiast als de compagnon van Zwarthart, maar hoe komt Nimona aan haar gaven? Verbergt zij een duister verleden voor Zwarthart?

P1070661

Een fanboy als ik is gek op graphic novels. Ik ben dol op verschillende soorten tekenstijlen en comics kan ik echt verslinden. Toen ik hoorde dat BlossomBooks Nimona zou gaan vertalen, sprong ik een gat in de lucht. Deze graphic novel leek mij al ontzettend tof, nu is de tijd aangebroken om het boek te gaan lezen! Toen ik een bezoekje bracht aan de Donner boekhandel in Rotterdam, nam ik Nimona met een flinke glimlach mee.

P1070662

Nimona is een verhaal waar vele verschillende soorten genres in voorkomen. Ten eerste was de wereld waarin het verhaal zich afspeelt heel divers. Aangezien Nimona een gedaanteverwisselaar is, kan je natuurlijk al rekenen op wat fantasy in het verhaal. De magie is zeker aanwezig en de hele wereld had een wat middeleeuws tintje, hoewel er ook veel technologie was, waardoor alles een futuristisch randje had. Deze mengeling van verschillende soorten werelden paste heel goed als geheel, Ik kon mij zo voorstellen dat ik mij waande in de wereld en opkeek tegen Ballister Zwarthart en Ambrosius Goudzak.

P1070663

Daarbij vond ik het verhaal echt fantastisch. De tekenstijl kan suggereren dat het verhaal voor wat jongere lezers is, maar dat valt ontzettend mee. Sterker nog, ik denk dat veel volwassenen zelfs kunnen genieten van Nimona! Het is een verhaal vol moed, vriendschap, het vergeven van mensen, je niet thuis voelen in de wereld en hoop. Deze graphic novel was echt een kloppend en mooi lopend verhaal waarbij ik vaak moest lachen door het vrolijke en impulsieve karakter van Nimona, maar ook geschokt en verdrietig keek bij bepaalde hoofdstukken. De personages zijn ontzettend levendig en al je zie je alleen maar plaatjes, het lijkt net alsof je een film aan het zien bent doordat alles zo duidelijk naar de lezer wordt overgebracht. Nimona vond ik zo fijn, zo grappig, maar ook heel mysterieus. Elke keer als ik haar wat beter leerde kennen, vond ik haar karakter beter en beter.

 

De tekenstijl sprak mij ook zeker aan. De personages en locaties in de graphic novel lijken op het eerste gezicht heel simpel, maar de perfecte invalshoek en kleuren worden gebruikt om het verhaal zo sprankelend mogelijk te maken. Ook het kleurgebruik had middeleeuwse elementen, maar bevatte ook wat futuristische kleuren. De gezichten van de personages zijn simpele puntjes als ogen en gelaatstrekken die je binnen een paar lijntjes kan maken, maar toch spreken ze enorm tot de verbeelding. Daarbij is de cover van het boek heel mooi en is de rug van het boek gebogen zodat je makkelijk de pagina’s open kan slaan zonder het boek te breken, een goed voordeel voor de voorzichtige lezer! Het boek is ook aardig dik als je verwacht een stripverhaal te gaan lezen, waardoor je wat langer kan lezen dan verwacht!

P1070664

De keus van BlossomBooks om een graphic novel uit te geven vond ik wat apart, maar niet als ze meer van dit soort boeken gaan uitgeven (dit is een niet zo’n stille hint voor de uitgeverij). Ik ben daar in ieder geval een voorstander van, want graphic novels kunnen het heel goed gaan doen! Nimona sloot ik echt zonder enige moeite in mijn hart en ik wil maar al te graag een ander verhaal van Noelle Stevenson lezen. Nimona is een prachtige graphic novel en elke cent waard! Ik zou bijna een kwaadaardige schurk willen worden zodat ik mijn eigen Nimona als sidekick kan krijgen…

9 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Yeah ik ben zo benieuwd naar dit boek!! As you know what I mean *knipoog*

 2. I want it soooo bad!!!

 3. Ik wist eigenlijk nooit zo wat een graphic novel nou eigenlijk was. Ik dacht dat dat een boek was met af en toe een plaatje ter illustratie. Wat ontzettend gaaf dat het dus een soort stripboek (mag ik het zo noemen?) blijkt te zijn!
  Misschien dat ik hem meeneem als ik hem ooit eens tegen kom, want ik was vroeger echt gek op strips!

  1. Stripboek is meer een korter verhaal, graphic novel wordt meer bedoeld als groot verhaal (dat net zo goed een novel kan zijn), maar het lijkt inderdaad erg op elkaar haha 🙂 Ik vermoed dat je ook net zo gek gaat worden op Nimona als ik! 😀

 4. Heel apart inderdaad dat Blossom Books ineens een graphic novel uitbrengt! Wel heel cool overigens, volgens mij worden graphic novels ook populairder met de dag. Ik wil deze zeker ook een keer lezen ;3

  1. Beter dat ze nu lekker doorgaan met het uitgeven van graphic novels, ik heb het nodig.

 5. Ik heb al zo vaak met Nimona in mijn hand gestaan…. Normaal lees ik nooit graphic novels of comics, alleen Suske en Wiske heb ik vroeger verslonden. Misschien moet ik Nimona dan toch eens een kans geven..

 6. Ik heb dit nodig in mijn leven.

 7. Jaaa, Nimona is echt supergoed! Helemaal eens met je oordeel 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.