Recensie: Nodig

Titel: Nodig

Auteur: Joelle Charbonneau

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Bladzijdes: 336

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789045210247

Prijs: 19,95

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Op de school van Kaylee is er een nieuw social medium gestart genaamd NODIG. Alleen scholieren van haar middelbare school kunnen hiervoor uitgenodigd worden. Het werkt als volgt: je vult in wat je nodig hebt, je voert een opdracht uit en je krijgt als beloning hetgeen wat je vroeg. Een nieuwe laptop, mobieltje of meer, je kan het allemaal vragen. Kaylee heeft maar één wens, namelijk een nier voor haar zieke broertje. NODIG zou haar kunnen helpen, maar is dit netwerk wel zo onschuldig als het lijkt?

 

Joelle Charbonneau kende ik al van de Test-trilogie, waarvan ik het eerste deel heb gelezen. Charbonneau vind ik een goede schrijfster en ik was redelijk nieuwsgierig geraakt naar NODIG, een standalone. Het concept achter NODIG vond ik snel interessant. Wat voor dingen zullen die scholieren vragen aan het social medium? Wat staat er tegenover? Wie zit er achter dit netwerk? Het heeft even geduurd, maar in mijn vakantie kon ik eindelijk beginnen in dit spannende boek!

NODIG is een vlot geschreven boek bedoeld voor een groot publiek. Charbonneau vertelt niet al te veel overdreven details, maar richt zich juist op het vloeiend oplopen van de spanning in het boek. Door perspectieven van verschillende leerlingen van de middelbare school zie je wat voor impact een social medium als NODIG op mensen kan hebben. De één blijft bescheiden en weet wanneer een opdracht te ver gaat, de ander slaat juist helemaal door en zoekt de grenzen op. Dit zet je al snel aan het denken zetten, want hoe zou jij NODIG gebruiken? Hoe ver zou jij gaan om te krijgen wat je nodig hebt? NODIG fascineerde mij enorm en daardoor was ik nog nieuwsgierig naar het einde.

 

In dit boek lees je vooral over Kaylee, maar ook vele andere personages komen aan bod in dit verhalen. Ik vond de verschillende perspectieven niet heel storend, maar bepaalde personages vond ik wat overbodig. Kaylee vond ik een heel fijn personage om over te lezen. Ze geeft ontzettend veel om haar broertje en ziet wat voor consequenties NODIG met zich meedraagt. In dit boek gebeuren er veel schokkende dingen door de opdrachten die leerlingen moeten doen voor NODIG, de spanning zat er zeker in! De uitwerking van de achtergrond van NODIG vond ik ook een mooie uitwerking, hoewel het nog wat uitgebreider kon worden.

 

NODIG, een boek dat je echt nodig hebt als je eens lekker snel door een boek wilt gaan. Charbonneau weet met haar schrijfstijl je goed in een verhaal te stoppen, waarbij de spanning enorm kan stijgen! Jong en oud, jongen of meisje, dit boek kan gelezen worden door een groot publiek, wat ook erg fijn is. Hierdoor heb ik toch het idee dat ik snel eens De Test weer moet oppakken, want Charbonneau weet echt hoe ze moet schrijven!

1 reactie

  1. Ik heb deze al een paar keer voorbij zien komen maar hij trekt me niet echt heel erg haha.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.