Recensie: Nu in de bioscoop!

Titel: Nu in de bioscoop!

Auteur: Cory McCarthy

Vertaling: Fanneke Cnossen

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Best of YA, Van Goor

Bladzijdes: 335

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789000376032

Prijs: 18,99

Link naar de pagina op Goodreads

Iris is de kleindochter van de beroemde overleden schrijfster M.E. Thorne, bekend van de Elementia-boeken. Dit is een feministische fantasytrilogie en wordt eindelijk verfilmd, hoewel alle fans daar niet volledig blij mee zijn, helemaal Iris niet. Iris heeft de boeken van haar oma niet gelezen en nadat een geflipte fan haar broertje bijna had gekidnapt, is ze totaal geen fantasyliefhebber meer. Haar vader dwingt haar om met haar broertje naar Ierland te gaan, zodat ze de filmset kunnen zien. Iris wil tegendraads zijn en de filmproductie stop zetten, maar dan ontmoet ze een hele knappe auteur en vindt ze de regisseuse inspirerend. Zou Iris dan toch van de Elementia-fandom kunnen houden?

Toen ik hoorde dat dit boek vertaald ging worden, sprong ik een gat in de lucht. Eindelijk weer een geeky verhaal, zo fijn dat we dit boek op de Nederlandse boekenmarkt hebben! Ik had dus hoge verwachtingen van dit verhaal, maar was het ook het geeky verhaal waar ik op gehoopt had?

Nu in de bioscoop! heeft een ietwat stroeve start, maar uiteindelijk is het het lezen meer dan waard. Iris heeft niks met de fantasytrilogie van haar oma, maar gaat noodgedwongen naar de filmset van de boekverfilming van deel 1. De fans hebben gemixte gevoelens over de boekverfilming, maar de regisseuse is erg enthousiast over het verhaal en doet er alles aan om het een succes te maken. Iris wil de productie stoppen, helemaal omdat ze een trauma heeft opgelopen door een fan van de boekenserie. Dit tekent haar hele gedrag en ze is erg gespannen, waardoor ze erg gesloten is, zowel richting de andere personages als de lezer. Dit vond ik zelf lastig, aangezien ik daardoor een minder goede binding kon krijgen met Iris.

Uiteindelijk komt er gelukkig een omslag, want de filmindustrie is ondanks de problemen en de moeilijkheden die erbij komen kijken fascinerend. Draaiboeken, scènes draaien, grimeren, locaties uitkiezen, special effects, muziek, dit boek maakt je gemotiveerd om je er meer in te verdiepen. Hoewel de productie veel tegenslagen kent, blijft de cast vol passie en leert Iris veel beter de acteurs en de crew kennen. Personages die eerst zo afstandelijk waren, laten opeens een hele andere kant van zichzelf zien en het boek weet opeens een gevoelige snaar te raken die ik niet zag aankomen.

Een paar passages komen voorbij over de fantasytrilogie van de oma van Iris, waardoor je zelf bijna fan begint te worden van de Elementia-trilogie. Het klinkt als een heel aangrijpend verhaal en wordt geportretteerd als een feministische tegenhanger van Lord of the Rings, wat erg realistisch aanvoelt. Door dit boek merk je de schoonheid van een gepassioneerde cast van een boekverfilming en word je een nog enthousiastere fanboy/fangirl door het lezen van dit boek! Nu in de bioscoop! is het geeky boek waar fans en non-fans van zullen smullen!

Beoordeling: 9/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik Best of YA zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.