Recensie: Ongehoorzaam

Titel: Ongehoorzaam

Auteur: Whitney Gardner

Vertaling: Renée de Graaf

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Uitgeverij Q

Bladzijdes: 300

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789021408439

Prijs: 17,50

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Julia is doof en nadat ze is verraden door haar beste vriendin, wordt ze van de dovenschool gestuurd. Iemand had wat beledigends geschreven op de muur van de school over haar beste vriendin, dus spoot ze met graffiti een tekening er overheen. Nu moet ze naar een normale middelbare school, waar ze de enige dove leerling is. Ze vindt haar nieuwe school verre van fijn, maar verliest zichzelf in kunst. Haar twee moeders denken dat Julia niet meer bezig is met graffiti, maar ze gaat er stiekem mee door. Ze komt er alleen achter dat iemand anders haar kunstwerken uitbreidt, wat ze totaal niet vindt kunnen. Ze start een graffitioorlog en een zoektocht naar de andere graffitiartiest, want wie is deze persoon?

Het afgelopen jaar hebben veel YA-lezers gemerkt dat diversiteit in boeken steeds meer gewaardeerd wordt. Ongehoorzaam valt zeker in dit straatje, aangezien Julia doof is, twee moeders heeft en ook een Indiase afkomst heeft. Ik was erg benieuwd hoe dit verhaal zou verschillen van andere boeken door een dove hoofdpersoon, dus ik pakte dit boek er snel bij toen het boek in mijn bezit was. Eerst even staren naar die mooie cover, want wat ziet die er goed uit zeg!

Ongehoorzaam is een bijzonder boek, maar het wist mij nog niet volledig te grijpen. Het boek is wel heel uniek en heeft vele aspecten die ik erg interessant vond. Zo hebben we te maken met een dove hoofdpersoon. Julia spreekt door haar gebarentaal en kan liplezen, maar volledig integreren in een normale middelbare school vindt ze erg lastig. Whitney vertelt heel goed wat voor problemen Julia heeft doordat ze doof is en het liplezen en gebarentaal is zo accuraat op papier gezet. Hier houdt het niet bij op: Julia heeft een moeder met een Indiase afkomst en daarbij een tweede moeder! Diversiteit is dus erg aanwezig in dit boek, wat op respectvolle wijze is gedaan.

Niet alleen de diversiteit speelt een rol in dit verhaal, Julia laat goed haar passie zien wat betreft kunst en graffiti. Ze is een creatieve geest en haar gedachtespinsels over graffiti wisten mij zeker te boeien. Wel kan Julia een flink heethoofd zijn en is ze erg tegendraads en brutaal, waardoor ik niet heel snel een binding kreeg met haar. Ze is vaak gefrustreerd over de persoon die haar graffitikunstwerken aanvult en sluit zich ook snel af van anderen. Julia wist uiteindelijk wel mooie acties uit te voeren waardoor ik haar zeker kon waarderen. Naast de thema’s rondom Julia, worden er ook onderwerpen besproken als body image, vriendschap, jaloezie en meer.

De schrijfstijl van Whitney Gardner is prima, maar het wist mij niet omver te blazen. Soms had ik het idee dat ik niet helemaal in het verhaal zat, waardoor ik toch me niet gebonden voelde aan het verhaal. Jammer, want het concept van het boek is erg tof! Daarbij zijn de illustraties (die Whitney Gardner zelf heeft gemaakt!) ontzettend tof en wisten ze de graffitikunstwerken nog levendiger te maken.

Ondanks de schrijfstijl die mij niet helemaal wist te overdonderen, heb ik wel genoten van Ongehoorzaam. De verschillende aspecten en thema’s in het boek zijn een mooi geheel Julia is een meisje met genoeg temperament, wat zeker terugkomt in haar kunstwerken. Ongehoorzaam is een aanrader voor kunstenaars, mensen die zichzelf niet de ”normale burger” voelen en mensen die op zoek zijn naar een boek met een uitgebreid aanbod aan diversiteit.

Dit boek heb ik gekregen als recensie-exemplaar van de uitgeverij, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media. 

3 reacties

  1. Jammer dat je er niet helemaal in kwam. Ik heb zelf ook het boek klaarliggen om gelezen te worden. Ik vind de cover schitterend alleen de Nederlandse titel een beetje jammer, het is niet zo bijzonder.

    1. Ik vind de Nederlandse titel juist wel gaaf! ”Ongehoorzaam” staat voor de rebelse kant en ”Gehoor” zit er ook in wat staat voor doofheid. Ik vind die dubbele betekenis erg gaaf 🙂

  2. Ik ben er juist wel nieuwsgierig naar. Ik heb zelf een dove zus, dus ben altijd wel nieuwsgierig hoe dingen rondom doofheid uitgewerkt worden 🙂

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.