Recensie: Oog om oog

Titel: Oog om oog

Auteur: Buddy Tegenbosch

Genre: Contemporary, Young Adult

Uitgeverij: Van Goor

Bladzijdes: 304

Bindwijze: Paperback

Prijs: 16,99

Cijfer: 10/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Jaap-Jan gaat studeren en is vastberaden om er nu wel bij te horen. Vanaf de basisschool is Jaap-Jan gepest door Ivar, een gemeen klasgenootje die telkens het leven van Jaap-Jan volpropte met angst. Nu Jaap-Jan psychologie gaat studeren en op kamers gaat, wil hij zijn leven totaal veranderen. Een nieuwe opleiding, een nieuwe stad, een nieuw begin! Jaap-Jan krijgt al snel een leuke groep vrienden, die hem JJ noemt en hij krijgt een baantje als barman bij de grootste club van de stad. Zijn leven begint een goede wending te krijgen, maar dan ziet hij een oude bekende in de club, namelijk Ivar. JJ gaat ervoor zorgen dat het deze keer heel anders zal gaan…

 

Ik heb al heel lang gesmacht naar het boek Oog om oog. Ik had Buddy Tegenbosch al meerdere keren gesproken en ik was zo benieuwd naar Oog om oog door alle goede verhalen en afgelopen maand had ik het boek eindelijk in bezit. Bij Oog om oog dacht ik al vrij snel aan een wraakverhaal, maar dit boek heeft mij echt doen laten verbazen. Sterker nog, Oog om oog is één van mijn favoriete boeken geworden.

 

Een tijdje terug had ik het debuut van Buddy Tegenbosch gelezen, namelijk Pokerface, en ik had het idee dat Oog om oog dezelfde soort opzet zou hebben: een jongen die denkt in een goede omgeving te zijn belandt, maar uiteindelijk pakt dit verkeerd uit en komt hij gruwelijk in de problemen. Ik had het idee dat het boek wat voorspelbaar zou zijn door deze opzet, maar ik had het totaal mis. Oog om oog is totaal geen standaard wraakverhaal met spanning, maar bevat juist veel meer. Ik moet zeggen dat Buddy Tegenbosch een Nederlandse combinatie is van John Green en Stephen King, en dat zegt nogal wat. In de eerste helft van het verhaal draait het boek vooral om het maken van vriendschappen, het verwerken van een naar en heftig verleden en het uitdiepen van bepaalde personages. Het einde gaf mij daarentegen echt kippenvel door de spanning en benam het mij compleet de adem. Dit werd alleen maar versterkt door de krachtige schrijfstijl van Buddy. Hij schrijft duidelijk, met genoeg detail en weet je aandacht constant vast te houden.

 

In het begin van het verhaal volg je de weg die JJ maakt tijdens zijn opleiding. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een flashback naar zijn jeugd waarin hij werd gepest. Je kruipt al snel in de huid van JJ. Het is een hele goede jongen, maar heeft gewoon veel pech gehad waardoor hij een vreselijke tijd achter de rug heeft. Het is een heel sympathiek personage en je voelt je ook heel goed als JJ vorderingen maakt, nieuwe mensen tegenkomt en fijne dingen meemaakt. Je bewandelt  samen met hem zijn levenspad en je hoopt zo dat het alleen maar beter met hem zal gaan. Ik had soms tijden dat ik het best druk had en veel aan mijn hoofd had, maar als ik dan eenmaal Oog om oog ging lezen, waren al die problemen vergeten, want op dat moment was ik gewoon Jaap-Jan! Het gebeurt niet vaak dat een verhaal mij compleet weet te pakken, maar bij Oog om oog vergat ik gewoon de rest van de wereld. De wisselwerkingen tussen het heden en de flashbacks waren zo goed neergezet en je leeft enorm mee met JJ.

 

Niet alleen JJ was indrukwekkend, dat vond ik ook van alle andere personages. Zowel de oude bekenden van JJ als de nieuwe vrienden die hij maakte hadden iets bijzonders. Het deed me enorm denken aan de boeken van John Green, want de personages waren zo levendig, welbespraakt, uniek en sluit je zo in je hart. Hoewel ik zat leuke vrienden heb, zou ik echt een moord kunnen doen om zulke vrienden als Mi-Lan, Liza en Scrabble te hebben. Elk personage had gewoon meerdere lagen die je beetje bij beetje ontdekte, de karakterontwikkeling is gewoon tot in de puntjes uitgewerkt!

 

En dat einde… Wow, ik had het totaal niet zien aankomen. Buddy heeft aan het einde een paar geniale wendingen in het verhaal gezet waardoor ik bij de climax met open mond het boek uitlas. De spanning bouwt zich enorm op en de grote confrontatie was ijzingwekkend spannend! Het liet zien dat iedereen zijn goede en slechte kanten heeft en dat zelfs alle perfecte personages in dit boek ook hun mankementen hebben. Het voelde zo realistisch aan en ik raakte gewoon helemaal in de ban van dit verhaal. Dit boek werd gewoon één groot kloppend geheel, de laatste puzzelstukjes plaatsen en zo het plaatje van Oog om oog compleet hebben voelt zo overweldigend! Ik kan het niet anders verwoorden, maar Oog om oog is echt een fenomenaal boek dat je moet lezen. Ik had veel positieve recensies van dit boek gelezen, maar dit boek oversteeg mijn verwachtingen. Dus, beste lezer, ren naar die boekhandel toe of bestel het boek zo snel mogelijk. De inhoud is fantastisch, maar daarbij is de buitenkant ook heel gaaf (blauwe bladzijdes, ow yeah!) en ga je totaal geen spijt krijgen van je aankoop. Oog om oog, een pareltje voor in je boekenkast!

8 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Je had gelijk, je hebt me enthousiast gemaakt!

 2. Dit boek trok mij niet zo aan, maar twijfel ik eigenlijk wel

 3. Dit lijkt me niet echt een boek dat ik leuk zou vinden, maar tegelijkertijd ben ik er ook wel weer benieuwd naar!

  1. Gewoon lezen hoor, ik wist eerst ook niet of het mij zou bevallen, maar uiteindelijk vond ik het boek fantastisch 😀

 4. Dit boek was echt zo goed! De cover is ook pretty :3

  • Tineke op februari 7, 2016 om 11:30 pm
  • Reageer

  Ik dacht inderdaad ook dat dit boek niets voor mij was, maar toen ik hem eenmaal aan het lezen was.. Ik had het manuscript al een paar maand in huis voor het boek uit kwam, en uiteindelijk las ik het boek pas toen ik hem moest lezen voor een Hebban leesclub. En wat heb ik uiteindelijk genoten van dit boek!! Echt een top boek :3

 5. Ik ben nu wel heel enthousiast geworden om hem te lezen! Ik had al bij meerdere bloggers een goede recensie erover gelezen, maar nu heb ik hem echt op mijn to-read lijstje gezet. Ben heel benieuwd!

 6. Je hebt me nu echt heel nieuwsgierig gemaakt naar dit boek!

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.