Titel: Op het einde gaan ze allebei dood
Auteur: Adam Silvera
Vertaling: Lies Lavrijsen en Tine Poesen
Genre: Contemporary, Young Adult
Uitgeverij: Clavis Books
Bladzijdes: 341
Bindwijze: Hardcover
ISBN: 9789044831740
Prijs: 18,95
Link naar de pagina op Goodreads
De Death-Cast is een organisatie die mensen belt met het nieuws dat ze nog maar 24 uur te leven hebben. Wanneer je eenmaal wordt gebeld na middernacht, weet je dat je de volgende 24 uur niet gaat halen. Mateo en Rufus worden allebei gebeld door deze organisatie. De twee jongens kennen elkaar niet, maar besluiten hun laatste dag met elkaar te delen zodat ze niet zonder gezelschap zitten. Ze willen een onvergetelijk avontuur beleven op hun laatste dag, want een ding is zeker: op het einde gaan ze allebei dood.
Adam Silvera is een auteur waar ik al ontzettend veel over hoorde. Deze auteur is een held als het gaat om LGBTQ+ boeken en zou een fantastische schrijfstijl hebben. Toen ik hoorde dat zijn boeken vertaald zouden worden, was ik meteen enthousiast. Zijn boeken wil ik wel lezen! Hoewel ik op het eerste ogenblik nog vrij weinig voelde voor de Nederlandse omslag, ben ik hem steeds meer gaan waarderen, ik vind hem namelijk best mooi! Maar goed, was de inhoud dat ook?
Op het einde gaan ze allebei dood is een boek dat mij zeker heeft verrast. De lovende verhalen over Adam Silvera zijn meer dan waar, want dit boek was echt heerlijk om te lezen! Adam heeft een fijne schrijfstijl en alleen al door de titel wilde ik blijven lezen, want hoe zou dit boek eindigen? Je weet in principe wat het einde is, maar de details zijn nog vaag. Silvera weet het verhaal veel emotie te geven, maar weet ook het verhaal levendig te houden. Hoewel het verhaal vrij droevig is, is het ook niet zo dat het verhaal heel treurig is. Sommige hoofdstukken bruisten juist van de blijdschap en het vieren van het leven. Adam Silvera wist deze balans heel goed te verwerken in het verhaal, wat ik zeer bewonder.
Rufus en Mateo vond ik allebei hele fijne peronages. Mateo is vrij gevoelig en heeft het niet makkelijk. Hij is vrij eenzaam in zijn huis en gaandeweg het verhaal stelt hij zich veel meer open voor de mensen om hem heen. Rufus is een wees die ook vaak in de problemen komt, maar wel een groot hart heeft. Beide jongens sluiten goed op elkaar aan en weten elkaar binnen een dag te verbeteren. Ik was ontroerd door hun hechte band die ze binnen korte tijd wisten te krijgen. De dierbaren van Rufus en Mateo weten ook de spotlight zo nu en dan te pakken en weten het verhaal nog mooier te maken.
Het einde was heel bijzonder. Ik zal niks verklappen, maar in de loop van het verhaal kreeg ik vermoedens over het einde, maar ik had ongelijk. Het einde heeft juist veel moois en je gaat als lezer ook nadenken over je eigen leven. Wat zou je zelf doen als je nog maar een dag te leven zou hebben, terwijl je weet dat je daar niks aan kan veranderen? Op het einde gaan ze allebei dood laat zien dat je alles uit het leven moet halen en dat het geluk op een dag opeens in je leven kan komen. Dit boek is zielig, aangenaam, bijzonder, liefdevol en inspirerend, ik wil nu zeker meer boeken van Adam Silvera gaan lezen!
Beoordeling: 9/10
Dit boek heb ik mogen ontvangen van uitgeverij Clavis in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.
3 reacties
1 ping
Fijne en mooie recensie heb je geschreven! Ik vond dit boek ook erg goed <3
Het was inderdaad een zeer intrigerend boek. Ik heb er met volle teugen van genoten om het te lezen. Ondanks dat het een fictief verhaal is vind ik toch dat het op veel waarheden in het leven drukt. Zoals dat je van elke dag moet genieten omdat je nooit weet wanneer het je laatste is. Dit heeft me ook aan het denken gezet dat school en werken belangrijk zijn in het leven, maar dat als je vroegtijdig te sterven komt je hier niets aan gehad hebt. je zal dan natuurlijk niet alle ervaringen die je wilt ervaren kunnen ervaren. Maar als je je elke dag doodwerkt of studeert en niet genoeg tijd neemt voor vrienden en familie en je eigen lichaam. en je dan toch sterft op een leeftijd van bijvoorbeeld 30 jaar je niks gehad hebt aan dit alles. Niet alleen jongere mensen moeten dit doen maar ook oudere. ouderen sparen soms al hun geld tot het laatste om het dan te gebruiken maar hier krijgen ze soms de kans niet voor hebben omdat ze sterven, dementie krijgen, fysiek achteruit gaan,… en dan zelf niets meer hebben aan dat geld. Om het cru te zeggen hebben de kinderen en kleinkinderen hier dan wel iets aan. omdat ze dan ineens meer geld hebben en sneller een leven kunnen opbouwen. dit allemaal speelde zich af in mijn hoofd tijdens het lezen van het boek.
Deze recensie omschrijft zeer goed hoe het verhaal in elkaar zit en wat er gebeurt. De personages waren voor mij wat mijn vrienden zouden kunnen zijn waardoor het nog harder binnenkomt omdat ik me niet zou kunnen inbeelden hoe het zou zijn moest een van hen sterven.
Auteur
Hee Ken, bedankt voor je mooie reactie! Ik vind het knap om te zien hoe een verhaal als deze zoveel dingen bij je kan opbrengen. Het heeft inderdaad een hele mooie boodschap, fijn dat je er zo van hebt genoten! De andere boeken van Adam Silvera vind ik ook erg mooi, dus die kan ik je ook zeker aanraden 🙂
[…] lezer te laten zien dat niet-heteroseksuele mensen niet anders zijn, maar net zoals anderen zijn. Op het einde gaan ze allebei dood vond ik een ontroerend verhaal en Vroeger is alles wat ik van je heb is ook erg […]