Recensie: Owen en de soldaat

Titel: Owen en de soldaat

Auteur: Lisa Thompson

Vertaling: Anneke Bok & Claudia de Poorter

Uitgeverij: Billy Bones

Genre: Middle Grade, Herdenking

Bladzijdes: 96

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789463850391

Prijs: 4,99

Link naar de pagina op Goodreads

Bestel dit boek hier!

Owen is bevriend met een standbeeld, een stenen soldaat die langzaam aan het afbrokkelen is. Deze soldaat zit op een bankje in het park en dagelijks komt Owen bij de soldaat langs en praat hij met het standbeeld. Wanneer Owen te horen krijgt dat de gemeente van plan is om het standbeeld weg te halen, moet hij actie ondernemen. Maar is hij wel dapper genoeg om de plannen van de gemeente te veranderen?

Lisa Thompson is een auteur waar ik graag verhalen van lees. Ze weet altijd ontroerende verhalen te schrijven die me keer op keer weten te raken, dus haar nieuwe boek wilde ik zeker gaan lezen. Rond 4 en 5 mei kwam ik erachter dat Owen en de soldaat juist een kort verhaal is, welke zelfs te beluisteren is en voor een zacht prijsje te koop is. Daar kon ik gewoon geen nee tegen zeggen! Dit boek, met het thema 75 jaar vrijheid, is zeker een verhaal dat je laat zien dat herdenken erg belangrijk is.

Hoewel dit verhaal minder dan 100 pagina’s is en een vrij groot lettertype heeft, is het alsnog een verhaal met een grote impact. Owen is een ontzettend lieve jongen die dagelijks na school bij een stenen soldaat in het park zit. Hij kan echt alles tegen dit standbeeld kwijt. Hij ziet dat de soldaat al vrij oud is door afbrokkelend steen, maar het is voor Owen het moment van de dag om zijn hart te luchten. Zijn moeder zit namelijk vooral in bed of op de bank, en zijn vader is buiten beeld. Het is een jongen die erg realistisch op je overkomt, zelfs met de beperkt aantal pagina’s die er zijn.

Richting het einde wordt duidelijk wat Owen gaat doen, en waarom hij zo gehecht is aan de soldaat. De gemeente heeft het plan om het park opnieuw in te richten en de soldaat zou dan verdwijnen, maar Owen laat het belang zien van dit standbeeld. Hij laat zien waarom het zo belangrijk is om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken en dat het goed is om daarbij stil te staan. Het is een boek dat zowel jong als oud enorm kan raken (ik heb zelfs met een brok in mijn keel de laatste hoofdstukken gelezen) en maakt je bewust dat oorlog niet alleen iets van vroeger is, maar dat dit helaas nog steeds gebeurt.

Beoordeling: 10/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.