Recensie: Paniek

Titel: Paniek10 Paniek Lauren Oliver

Auteur: Lauren Oliver

Genre: Spanning, Young Adult

Uitgeverij: Moon

Bladzijdes: 272

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,50

Cijfer: 7/10

Link naar de pagina op Goodreads

Koop dit boek via Bol.com

 

Elk schooljaar sluiten alle examenleerlingen af met het spel Paniek, wat de hele zomer wordt gespeeld in het dorpje Carp. Als je je aanmeldt voor Paniek, moet je allemaal gevaarlijke opdrachten doen. Als je als laatste overblijft, win je enorm veel geld wat alle leerlingen dat jaar bij elkaar hebben gespaard. Twee anonieme juryleden bedenken alle opdrachten en het spel blijft onder de leerlingen en moet geheim blijven voor de buitenwereld…

Je volgt het verhaal van Heather en Dodge. Ze zijn allebei klaar met school en ze doen allebei mee met Paniek, allebei met hun eigen beweegredenen. Heather was eerst totaal niet van plan om mee te doen met het spel, maar ze besluit toch een poging te wagen. Dodge is daarentegen van plan zijn uiterste best te doen, hij heeft namelijk zijn geheimen waardoor hij maar al te graag wil winnen. 

 

Lauren Oliver is een bekende schrijfster, maar ik had nog geen boek van haar gelezen. Door een zeer positieve recensie van Susan op YoungAdultBooks leek me dit boek wel interessant. Mijn moeder nam dit boek mee van de bibliotheek en hoewel ik nog genoeg andere boeken heb die ik deze maand wil lezen, begon ik dit boek te lezen. Of dit boek de moeite waard is om te lezen? Ja, maar het had wel zijn zwakke punten waardoor mijn recensie wat minder positief is dan de recensie die ik had gelezen.

 

Ik moest erg inkomen in dit verhaal. De eerste hoofdstukken vond ik nog wat vaag en ik kon niet inleven in de personages. Alles voelde nog zo warrig aan en veel informatie werd verzwegen en het hield de vaart wat uit het verhaal. Gelukkig ben ik door gaan lezen, want toen ik eenmaal verder was, ging er een wereld voor mij open en begon ik het verhaal heel spannend te vinden. Paniek begint met wat rust, maar doet je uiteindelijk wel sidderen van de spanning! De opdrachten van het spel worden steeds gevaarlijker en brengen steeds meer risico met zich mee, ik barstte van de adrenaline tijdens het lezen over de opdrachten!

 

De personages vond ik in het begin niet bijzonder, maar in de loop van het verhaal kom je steeds meer te weten over de achtergrond van Heather, Dodge en hun vrienden en familie. Ze blijken veel problemen te hebben en een zware achtergrond, waardoor ik steeds meer mee kon leven met de twee. Ze kwamen eerst op me over als twee standaardpubers die zin hadden in wat avontuur en het winnen van veel geld, maar dit bleek niet zo te zijn. Ik kan hier niet al te veel van zeggen zonder dingen te verklappen, maar ik verzeker je dat je deze twee Paniek-kandidaten erg zal waarderen.

 

Waar ik meer moeite mee had, was het concept van het spel Paniek. Dit spel wordt elke zomer gespeeld in Carp en de politie is fel tegen dit spel, maar de leerlingen zijn nog nooit betrapt of gearresteerd, wat ik ongeloofwaardig vond. Ook het idee van twee anonieme juryleden die alle opdrachten bekenden die bijna nooit zijn gevonden door medeleerlingen vind ik wel heel apart. Als ik een jurylid zou zijn, zouden mensen daar echt binnen een week wel achter komen. Als laatste kritiekpunt vind ik het gek dat alle leerlingen zo fanatiek zijn als het om het spel gaat. Ik geloof echt niet dat mensen zich voor dit spel zouden willen aanmelden, en dat maakte dit boek wat onrealistisch.

 

Hoewel ik het idee van het spel Paniek wat vergezocht vond, zit dit boek wel vol leuke personages, een fijne schrijfstijl en spannende momenten. Tijdens de opdrachten beschrijft Lauren Oliver vooral de acties en de spanning, terwijl de andere hoofdstukken meer nadruk leggen op de emoties van de personages. Dit boek heeft een stroef begin, maar na de eerste paar hoofdstukken kon ik dit boek niet wegleggen! Tijdens het lezen van dit boek ben je nog rustig, maar als je het eenmaal uit hebt raak je pas echt in Paniek! 😉

1 reactie

  1. Oeh… Ik ga binnenkort ook maar eens langs de bieb om te kijken of ze deze al hebben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.