Recensie: Paper Towns

Titel: Paper Towns1 Paper Towns John Green

Auteur: John Green

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 300

Bindwijze: Paperback

Prijs: 14,95

Cijfer: 9/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Q kent Margo al negen jaar lang. Toen ze allebei negen waren, hadden ze ooit eens een dode man gevonden. Sindsdien is Q weg van haar. Op een avond klimt Margo de kamer van Q binnen. Ze zijn bijna klaar met de middelbare school en Margo neemt Q mee op een avontuur die nacht. Ze zijn de hele nacht bezig met het uithalen van streken en leuke dingen te doen. Q heeft de avond van zijn leven. De volgende dag is Margo weg. Ze is verdwenen en Q weet niet waar naartoe. Gelukkig staat hij niet met lege handen, want Margo heeft wat aanwijzingen voor hem achtergelaten en Q gaat samen met zijn vrienden op onderzoek uit om Margo te vinden.

 

Aangezien Paper Towns aan het eind van deze maand in de bioscoop draait, is het nu de perfecte gelegenheid om dit boek te lezen. Uitgeverij Lemniscaat heeft een prachtige filmeditie uitgebracht en mocht ik van ze ontvangen in ruil voor een eerlijke recensie, waar ik ze voor bedank! John Green vind ik een geweldige schrijver, maar ik wist niet of zijn geweldige schrijfstijl goed uit de verf zou komen in het Nederlands. Zijn Engelse woordspelingen zijn zo leuk, zou de vertaling die grappen goed kunnen laten overkomen? Ik had geen idee, dus ik dook in dit boek en las het verhaal over Q en Margo…

 

Wat vertaling betreft maakte ik me uiteindelijk totaal geen zorgen meer. De schrijfstijl van John Green, zijn scherpe opmerkingen en zijn geweldige manier van verwoorden zijn perfect vertaald in het Nederlands. Green schrijft vol humor en ik heb meerdere keren moeten lachen tijdens het lezen van dit boek. Het leest zo lekker weg en hoort zeker in het rijtje met zomerboeken thuis. Het geeft je een avontuurlijk gevoel en het verhaal barst van de energie. Lezen is met John Green gewoon een groot feest!

 

De personages zijn ook zo tof, vooral Margo vond ik geweldig en blinkt echt uit. Ze is een eigenwijze, zelfstandige en onvoorspelbare meid die zich niets aantrekt van wat anderen van haar vinden en wat wel en niet kan. Ze heeft haar eigen wil en ze had binnen de kortste keren mijn hart gestolen. Zo’n gaaf en brutaal buurmeisje wil ik ook wel! Q was een prettig personage om over te lezen, hij is een beleefde jongen vol met humor. Ook de vrienden van Q, Ben en Rader, zorgen voor veel hilarische momenten. In het begin weet je nog weinig van deze vriendengroep, maar aan het einde word je werkelijk jaloers op Q omdat hij zo’n leuke vriendengroep heeft.

 

Het verhaal zit vol met mysterie, want waar is Margo naartoe en leeft ze nog wel? Q weet op vele geniale momenten nieuwe aanwijzingen te vinden van Margo. Hoe zij alles heeft bedacht… Ze moet wel een meesterbrein hebben! Het zoeken van deze aanwijzingen en de zoektocht naar Margo is zo fijn beschreven, terwijl de spanning er steeds in blijft. De uitwerking is ook volledig naar mijn smaak. Het is geen zoet einde, maar ook niet zo tragisch als andere boeken van John Green (Een weeffout in onze sterren…). Het is juist een mooie afsluiter die zeker past bij het verhaal en na dit boek gelezen te hebben kan je gewoon niet wachten op de film!

7 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Dit is, samen met TFIOS, is mijn favoriete John Green boek! Ik ben wel een beetje bang voor de film, afschuwelijke poster iig!

  2. Ik wil dit boek ook nog herlezen voor de film uitkomt.

  3. Heb je dit boek ook in het Engels gelezen? o: Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar hoe goed een vertaling eigenlijk is!

    1. Ook in het Engels gelezen inderdaad, de vertaling is erg goed! Bij sommige grapjes lachte ik niet heel hard in het Nederlands, maar dat kwam puur omdat ik al wist wat er ging komen.

      1. Dat is verrassend fijn om te horen! 🙂

  4. Ik vond dit echt een geweldig boek! Veel mensen vinden ‘m tegenvallen na TFIOS en Looking For Alaska, maar het is ook een beetje een ander soort boek, vind ik. :3

  5. Ik vond dit boek echt geweldig, ben echt benieuwd naar de film.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.