Recensie: Project Z (Quotum #1)

Titel: Project Z (Quotum #1)

Auteur: Marloes Morshuis

Genre: Dystopia, Young Adult, Spanning

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 399

Bindwijze: Hardcover

ISBN: 9789047711803

Prijs: 15,95

Link naar de pagina op Goodreads

In de toekomst is de wereldbevolking te groot, en is er een quotum ingesteld per land. Er moeten mensen weg, want er is een maximum waar veel landen overheen gaan. Axel en Tommy zijn broers en zijn in de slinkstand gezet. Ze leven voor de ”helft”, ze krijgen weinig te eten en kunnen niet meer naar school. De Euro-Unie hoopt hiermee geen slachtoffers te maken, maar een nieuwe president dreigt de situatie nog grimmiger te maken. Wanneer de ouders van Axel en Tommy zijn opgepakt, moeten ze vluchten, in de hoop een veilige plek te vinden… Maar is die er wel?

Quotum is een boek die zeker opvalt. De zijkanten van de bladzijdes laten veel rood zien, maar zelfs poppetjes die naar beneden dalen. Een wereld die te vol is en die kleiner moet worden, een interessant en nogal luguber toekomstbeeld waar ik zeker over wilde lezen. Weet deze toekomstige wereld zo beklemmend te zijn dat het een YA-topper is?

Project Z is een eerste deel in een veelbelovende serie. De schrijfstijl van Marloes Morshuis is ontzettend spannend, het deed me erg denken aan de spannende verhalen van Mirjam Mous (bekend van Boy 7 en H@ck). De toekomstige wereld wordt erg realistisch beschreven, ook op een vrij rustige manier waardoor je steeds meer merkt over deze verschrikkelijke situatie. Er zijn twaalf miljard mensen op aarde, maar dit aantal moet sowieso met twee miljard naar beneden, anders zal de aarde het niet lang meer volhouden. Wat te doen? Meerdere regeringen vinden een quotum een goed idee, waardoor elk land maar een maximum aantal inwoners mag hebben. De Euro-Unie (een groot deel van Europa) heeft een alternatief waarin mensen niet hoeven te sterven, maar waarin een deel van de bevolking gematigd moet leven. Dat betekent geen elektriciteit, kleine maaltijden en verplichte werkdiensten. Axel en Tommy hadden een prima leventje, maar zijn slinker geworden en kunnen geen kant op. Eerst nog dagelijks snacken, nu opeens geen verwarming meer hebben in de winter… De situatie voelt zo afschuwelijk en zorgt ervoor dat je helemaal in het verhaal zit. Het is ook heftig om te zien hoe de keuze van slinkers wordt bepaald. Het boek weet daardoor ook een vorm van racisme te bespreken, omdat de slinkers steeds meer bespuugd worden door de mensen die wel normaal kunnen leven.

Als de ouders van Axel en Tommy worden opgepakt en Axel een boodschap vindt van zijn moeder (die waarschijnlijk meer weet over een groep die tegen de maatregelen is), kan het avontuur beginnen. Axel en Tommy moeten vluchten, in de hoop dat ze kunnen ontsnappen aan de regering. Niemand is te vertrouwen, want er zijn ook spionnen die achter de jongens aan zitten. Hierdoor word je vaak op het verkeerde been gezet en merk je dat niemand veilig is… Het verhaal hield me in zijn greep en hoewel op sommige momenten de vaart er een beetje uit was, werd dat al snel opgelost door weer een spannende wending. Axel, Tommy en hun vrienden en vijanden zijn erg geloofwaardig beschreven, hoewel ik soms bepaalde gedachtegangen wat meer uitgewerkt had willen zien. Sommige personage veranderen van standpunt door het verhaal heen, maar af en toe was de logica daarachter niet volledig te begrijpen. Ook vraag ik me af waarom niemand nog erover na heeft gedacht om de hele bevolking iets gematigd te laten leven, in plaats van dat een hele groep in complete armoede leeft. Afgezien daarvan vond ik de personages zeer interessant en lees ik graag meer over ze in een volgend deel!

Heb je zin in een ijzersterk verhaal over een heftige toekomstige wereld waarin haast geen uitweg mogelijk is? Wil je een spannend avontuur voor zowel mannelijke als vrouwelijke lezers, waarbij je achteraf alleen maar meer wilt? Dan is Quotum echt wat voor jou! De schrijfstijl is heel vlot, de spanning zit er dik in en het boek maakt je heel nieuwsgierig naar het vervolg. Ik kijk er in ieder geval uit, want Project Z valt voor mij tot een van de YA-toppers van 2020!

Extra tip: Marloes Morshuis zat in een podcastaflevering van De Grote Vriendelijke Podcast, waarin ze vertelt over haar boek, mocht je er nog meer te weten over willen komen!

Beoordeling: 8/10

Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, in ruil voor een eerlijke recensie en promotie op social media, waar ik de uitgeverij zeer dankbaar voor ben.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.