Recensie: Promille

Titel: Promille11 Promille Helen Vreeswijk

Auteur: Helen Vreeswijk

Genre: Young Adult

Uitgeverij: Manteau

Bladzijdes: 300 pagina’s

Bindwijze: Paperback

Prijs: 17,50

Cijfer: 8/10

Link naar de pagina op Goodreads

 

Angela houdt niet zo van feesten, maar wanneer ze in contact komt met nieuwe oudere vrienden, begint ze te drinken en loopt het flink uit de hand. Angela drinkt steeds vaker en ze is niet van plan om te stoppen. Haar ouders hebben niks door en ze zorgt ervoor dat ze niet betrapt wordt, maar dan wordt ze met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht omdat ze teveel alcohol op had…

 

Helen Vreeswijk staat bekend om haar realistische verhalen over misdaad en ik wilde graag een poging wagen aan deze boeken. Vreeswijk heeft zelf gewerkt bij de politie en daardoor zijn haar verhalen op waarheid gebaseerd. Ook dit verhaal heeft veel gelijkenissen met de werkelijkheid, waardoor haar boeken schokkend kunnen aankomen. Toen ik eenmaal mijn boek kon laten signeren, wist ik dat het tijd was om aan dit boek te beginnen.

 

Het boek begint met het feit dat dit boek redelijk waargebeurd is. Er zijn wel wat aanpassingen gemaakt om het verhaal meer spanningen te geven, maar voor de rest is het heel realistisch. Dit maakte sommige stukken in het verhaal heel bijzonder, ik kan me haast niet voorstellen dat zulke dingen daadwerkelijk gebeuren! Je leest het verhaal van Angela die steeds meer aan de alcohol raakt. Je kan met gemak met Angela meeleven en dat terwijl sommige handelingen die ze verricht zo idioot zijn! Als lezer weet je dat het alleen maar fout kan gaan…

 

De schrijfstijl is heel prettig, het leest vlot en er komen toch genoeg details op de voorgrond. Als lezer ga je met gemak door het boek heen en hoewel de verhaallijn wat voorspelbaar is (aangezien je van tevoren weet waar het over gaat), heeft het verhaal me een aantal keer verrast, Angela weet op slinkse wijze alle alcohol verborgen te houden. Dit boek kan veel jongeren aan het denken zetten over alcoholgebruik en hoe gevaarlijk het wel niet kan zijn als je op jonge leeftijd al veel drinkt.

 

Wat me ook erg opviel, waren de hoofdstukken die gaan over de werknemers van het politiebureau. Helen is zelf een personage in haar boeken en daardoor volg je naast Angela, ook het personeel die criminaliteit opspoort. Beide verhaallijnen zijn goed met elkaar verweven, het is indrukwekkend om te zien dat Helen Vreeswijk haar eigen leven in het verhaal stopt, ze heeft mijn verwachtingen echt overtroffen met Promille! Ik wil gauw meer boeken van haar lezen, want verhalen over criminaliteit bevallen me enorm!

2 reacties

  1. Deze moet ik nog steeds een keertje lezen! Ik ben erg benieuwd, ik heb namelijk nog nooit en boek van Helen Vreeswijk gelezen en ik weet dus ook niet of het wat voor mij is.

  2. Ik heb nooit eerder iets van deze auteur gelezen, maar ben nu wel erg benieuwd naar dit boek. Ik hou wel van dit soort realistisch geschreven boeken.verhalen.

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.