Recensie: Reached (Matched #3)

Titel: Reached (Matched #3)

Auteur: Ally Condie

Vertaling: Ludia Meeder

Genre: Romantiek, Young Adult, Sciencefiction, Dystopia

Uitgeverij: Lemniscaat

Bladzijdes: 396

Bindwijze: Paperback

ISBN: 9789047705604

Prijs: 17,95

Link naar de pagina op Goodreads

 

Cassia, Xander en Ky strijden tegen de Unie. Ze hebben de Opstand gevonden en willen nu strijden voor een betere wereld. Het systeem van de Unie vertoont veel slechte kanten en de drie werken mee om de Unie te stoppen. Cassia infiltreert in de Unie, terwijl Ky en Xander op andere plekken zijn en hun steentje bijdragen. Er komt alleen een nieuw gevaar wat iedereen kan uitschakelen…

De Matched-trilogie is al vele jaren uit, maar ik pakte deze trilogie telkens maar niet op. Rowan van My Pink Fairytale had hetzelfde probleem, dus we besloten een buddyread te doen! We lazen samen Crossed en dit jaar was het de beurt aan Reached. Weet Ally Condie haar trilogie goed af te sluiten? De recensies die ik las op Goodreads waren niet heel lovend, dus ik was wel wat huiverig toen ik aan het derde deel begon…

Reached is een afsluiter die naar mijn idee best bevredigend was. Ally Condie heeft een mooie schrijfstijl en hoewel ze niet veel actie in haar verhaal stopt, voelde ik wel vaak de onderliggende spanning. Cassia wil de Unie ten val brengen, maar deze revolutie vond ik iets vreedzamer dan ik had verwacht. De hele opstand verliep op een andere manier, dus ik was wel wat verrast. Ondanks de vreedzame manier van de opstand, komen er nog meer problemen waar de personages mee moeten dealen. Hierdoor waren sommige hoofdstukken vrij heftig, want er zijn zeker een paar offers die gebracht moeten worden.

De personages hebben zowel hele sterke, als zwakke kanten. Cassia heeft een enorme groei meegemaakt. Ze is niet meer een onwetend meisje, maar weet nu dat de Unie niet zo goed is als het lijkt. Daarbij merk je dat ze een sterkere wil heeft dan je denkt, wat ik erg aan haar kan waarderen. Wat me alleen niet wist te amuseren, is de liefdesdriehoek. Blijkbaar hoort dit een ding te zijn, maar het was eigenlijk al vanaf het tweede deel overduidelijk voor wie Cassia zou kiezen. Ally Condie probeerde nog een beetje de liefdesdriehoek aan te wakkeren, maar dat was vrij overbodig.

Wat erg fijn aan deze afsluiter was, was dat alle losse eindjes waren afgerond. De opa van Cassia speelt een belangrijke rol in het verhaal en in dit deel krijg je eindelijk de antwoorden die je had over de opa van Cassia. Ook bepaalde personages kregen via een plottwist banden met andere personages, waardoor het verhaal op een fijne wijze wordt afgesloten. Zeker de laatste vijftig bladzijdes waren erg bevredigend, want alles werd zo veel logischer dan eerst.

Hoewel ik van anderen juist negatieve reviews hoorde, ben ik juist positief over dit derde deel. De Matched-trilogie is een mooie klassieker wat betreft dystopia, hoewel je niet ontzettend veel actie moet verwachten. Dit is een trilogie die laat zien dat keuzevrijheid een kostbaar iets is en dat je dat zeker moet koesteren. Ik ben in ieder geval erg blij dat ik deze serie heb uitgelezen en zou graag nog eens een oude boekenserie oppakken via een buddyread!

Beoordeling: 8/10

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.