Recensie: Ready Player One

Titel: Ready Player One
Auteur: Ernest Cline
Genre: Dystopie, Games, Spanning, Actie
Uitgeverij: Crown
Bladzijdes: 374
Bindwijze: Hardcover
Prijs: Varieert
Cijfer: 9/10
Link naar de Goodreads pagina

Allereerst een enorm bedankje aan Jacoline van Wereld achter Woorden omdat zij mij dit boek heeft gegeven. Zoals je al aan het cijfer kan zien ben ik er erg blij mee! 🙂

Ready Player One speelt zich af in 2044. De wereld is een verschrikkelijke plek geworden met genoeg narigheid, maar gelukkig is daar de OASIS, een digitaal universum waar je kan zijn wie je wilt zijn. Het is een soort online game met ontelbaar veel planeten en sterrenstelsels, gemaakt door James Halliday, die is komen te overlijden. In zijn testament laat hij zien wie zijn geld krijgt: de spelers van de OASIS moeten een speurtocht houden om bij het geld te komen. Halliday heeft in zijn online wereld een hidden egg gestopt waardoor je het geld van James kan krijgen, en dat zijn miljarden dollars. Spelers moeten bepaalde puzzels oplossen, maar eerst moeten ze de eerste plek vinden waar hun zoektocht kan beginnen, maar die is in de laatste jaren niet ontdekt. Totdat Wade Watts, een nerdige tiener die enorm veel onderzoek heeft gedaan naar James Halliday en in het spel Parzival heet, de eerste plek weet te vinden voor de zoektocht naar het geld van Halliday. Een grote zoektocht begint naar de ultieme prijs met enorm veel concurrentie. Ready, player one?

Ready Player One is het enige boek dat Ernest Cline heeft geschreven, maar dit is dan ook een geweldig boek. De wereld die Cline heeft geschapen is heel realistisch, het zou zo maar kunnen dat wij in de toekomst ook gekluisterd aan de computer zitten waarin je in een grote online wereld speelt. De online wereld is heel goed beschreven en was er een grote diversiteit aan locaties waar het verhaal zich afspeelde, zodat je fantasie flink werd geprikkeld!

Het verhaal is uitermate spannend en ik dacht ook constant over dit boek na als ik er niet uit las. Het verhaal heeft een enorme vaart en de opdrachten die Halliday heeft gemaakt om bij de hidden egg te komen zijn ook erg leuk en geven een unieke geekerige lading met het boek mee. Het personage James Halliday is namelijk opgegroeid in de jaren ’80 en heeft daaruit veel inspiratie gehaald voor de opdrachten in zijn game, bijvoorbeeld het naspelen van films uit de jaren ’80 of minigames zoals Pacman. Voor grote nerds, geeks en gamers is dit dan ook een ideaal boek waarin je veel zal kunnen herkennen. Dit boek is dan ook zeker aan te bevelen aan mensen die de jaren ’80 hebben meegemaakt, maar ook moderne pubers kunnen veel plezier beleven met dit boek, de zoektocht en de raadsels die Halliday de spelers geeft laten je eigen hersenen ook kraken en het is dan ook fascinerend als Wade en zijn bondgenoten de raadsels kunnen oplossen.

Wade Watts, de hoofdpersoon in het verhaal, is een prettig personage en kan je met gemak met hem meeleven. Je merkt de spanning en de druk van de concurrentie en hoe verder je leest, hoe moeilijker het voor Wade wordt om verder te komen. Hij is een officiële enorme nerd, hij weet dan ook alles van het leven van James Halliday en de films, series en boeken die hij leuk vond. Zijn enorme kennis maakte dan ook een diepe indruk op me (zoveel dingen van films, series en boeken zou ik nooit kunnen weten!). Ook is hij erg knullig, hij valt bijvoorbeeld op een meisje die hij kent van de OASIS (zijn cyber-crush noemt hij het ook wel), terwijl hij nog niet eens weet hoe ze er in het echt uitziet! Zijn ouders zijn al overleden en hij heeft een onprettig bestaan, daarom is het ook zo logisch dat hij constant in de OASIS zit, omdat die wereld veel beter is dan de realistische wereld. Hij heeft niets te verliezen en duikt dan ook met volle overgave in dit spel. Dit maakt hem erg sympathiek en lees je met gemak vanuit zijn perspectief.
Maar niet alleen Wade, ook de andere personages hadden iets vermakelijks en kon ik iedereen ook met gemak herkennen. Hoewel de meeste personages voornamelijk voorkomen in de OASIS zelf, was hun handelen toch zeer realistisch.

Het hele verhaal bestaat uit genoeg actie en avontuur en daarbij was er ook een episch einde waarbij alle overgebleven puzzelstukjes perfect op hun plek vielen. Ik was erg tevreden over het einde van dit boek en ik verlang naar meer boeken van Ernest Cline! Een welverdiende 9, ik zeg lezen dit boek als je het nog niet hebt gedaan, het is zeker de moeite waard! 🙂

 

2 reacties

  1. Staat op m’n to read-lijstje, je recensie maakt me extra nieuwsgierig 🙂

    • SpermaN op maart 28, 2017 om 6:13 pm
    • Reageer

    Ik heb het boek gelezen, en het is een soort van nieuwe bijbel geworden voor mij. ik ben verzot op de jaren 80 en om dan dit boek te lezen met de gepaste muziek erbij is de zevende hemel voor mij. Jammer dat er niet meer zo’n boeken zijn… :/

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.